Hlavní obsah
3,5
(167)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete buchty, ale neděláte je proto, že se bojíte kynutého těsta? Neváhejte a pusťte se konečně do nich. Náplň můžete udělat tvarohovou a povidlovou třeba jako my!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 buchet
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 ks žloutků
  • 100 ml oleje
  • 80 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 25 g droždí
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 50 g másla
Tvarohová náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce cukru
Povidlová náplň
  • 250 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Tvaroh si ideálně připravte už den předem tak, že jej pověsíte do čistého kapesníku nebo utěrky a necháte ho vykapat.

02.

Začněte přípravou kvásku. Část mléka ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte lžíci cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru.

03.

Do mouky pak přidejte kvásek, žloutky, citronovou kůru a olej (nebo rozpuštěné máslo) a vařečkou nebo elektrickým šlehačem zadělejte středně tuhé těsto. Množství mléka se může trochu lišit, záleží, jak velké žloutky jsou a jak moc je mouka savá. Nakonec těsto nechte na teplém místě přikryté čistou utěrkou asi 45 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Zapněte troubu na 170 stupňů Celsia. Vykapaný nebo vymačkaný tvaroh smíchejte s trochou cukru a žloutkem. Povidla rozmíchejte v misce s kapkou rumu a kořením.

05.

Vykynuté těsto ještě jednou propracujte na pomoučené pracovní ploše, rozválejte a postupně z něj odkrajujte kousky těsta, které nechte ještě chvíli kynout. Pak každý z nich rozmáčkněte, dejte na něj lžící trochu náplně, a nakonec je zavažte do uzlíčků.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Takto připravené buchty klaďte vedle sebe na vymazaný hluboký plech vázáním dolů, a nakonec je důkladně potřete rozpuštěným máslem. Pokud buchet děláte víc, je jednodušší každou z nich před usazením na plech do másla namočit. Buchty vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

Související témata:

Načítám