Článek
Postup
01.
Tvaroh si ideálně připravte už den předem tak, že jej pověsíte do čistého kapesníku nebo utěrky a necháte ho vykapat.
02.
Začněte přípravou kvásku. Část mléka ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte lžíci cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru.
03.
Do mouky pak přidejte kvásek, žloutky, citronovou kůru a olej (nebo rozpuštěné máslo) a vařečkou nebo elektrickým šlehačem zadělejte středně tuhé těsto. Množství mléka se může trochu lišit, záleží, jak velké žloutky jsou a jak moc je mouka savá. Nakonec těsto nechte na teplém místě přikryté čistou utěrkou asi 45 minut kynout.
04.
Zapněte troubu na 170 stupňů Celsia. Vykapaný nebo vymačkaný tvaroh smíchejte s trochou cukru a žloutkem. Povidla rozmíchejte v misce s kapkou rumu a kořením.
05.
Vykynuté těsto ještě jednou propracujte na pomoučené pracovní ploše, rozválejte a postupně z něj odkrajujte kousky těsta, které nechte ještě chvíli kynout. Pak každý z nich rozmáčkněte, dejte na něj lžící trochu náplně, a nakonec je zavažte do uzlíčků.
06.
Takto připravené buchty klaďte vedle sebe na vymazaný hluboký plech vázáním dolů, a nakonec je důkladně potřete rozpuštěným máslem. Pokud buchet děláte víc, je jednodušší každou z nich před usazením na plech do másla namočit. Buchty vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.