Článek
Postup
01.
Půl litru smetany nalijte do kastrolku, přimíchejte cukr a opatrně do ještě vlažné smetany všlehejte také žloutky, v horké smetaně by se vám srazily. Plotnu nechte po celou dobu staženou jen na minimum, aby se smetana nezačala vařit, a míchejte tak dlouho, až směs začne houstnout, a vařečka tak bude i po vyndání zůstávat „bílá“. Pak kastrolek z plotny odstavte a nechte vychladnout.
02.
Lískové oříšky nasypte na plech a vložte asi na 4–5 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Oříšky po celou dobu hlídejte, spálí se velmi rychle. Když vidíte, že začínají zlátnout a slupka na nich praská a opadává, vyjměte je, nechte chvilku vychladnout, a slupku z nich sloupejte. Očištěné oříšky namelte najemno a případně je ještě rozdrťte v hmoždíři.
03.
Voňavé pražené oříšky smíchejte s trochou studené vody, nechte asi 5 minut odstát, aby oříšky změkly, a protlačte je přes síto, abyste oddělili případné opravdu příliš velké kousky, vznikne vám tak hladká pasta. Tu smíchejte s asi 1/4 vychladlé smetany, a následně vmíchejte i její zbytek, který můžete také vyšlehat.
04.
Připravenou zmrzlinovou směs dejte chladit do zmrzlinovače nebo ji uložte do misky a dejte chladit do mrazničky zapnuté na maximum. V tomto případě je ale potřeba zmrzlinu zhruba každých 15 minut promíchat, aby mrzla rovnoměrně, a ne jen u krajů, a střed zůstával tekutý.
05.
Hotovou zmrzlinu podávejte buď podle původního receptu s drobným čajovým pečivem, nebo ozdobenou meduňkou, lesním ovocem, případně i šlehačkou.