Hlavní obsah
3,2
(67)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete na koláčích nejvíc náplň? Jestli odpověď zní ano, zaujme vás recept na bratislavské záviny, jak se jim říká u babičky Pechové doma. Jestli si dáte oříškový nebo makový, to už necháme na vás!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 záviny
Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 ks prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 20 g droždí
  • 1 ks vejce
Maková náplň
  • 400 g máku
  • 250 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
Ořechová náplň
  • 400 g ořechů
  • 250 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce strouhanky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a připravte si náplně. Namletý mák promíchejte s oběma cukry a citronovou kůrou, zalijte horkým mlékem a nechte chvíli odstát, podle potřeby můžete trochu mléka přidat, náplň ale nesmí být řídká. Stejný postup je i u ořechové náplně – namleté ořechy smíchejte s cukry, strouhankou a citronovou kůrou, zalijte horkým mlékem a nechte odstát.

02.

V míse vypracujte ze všech uvedených ingrediencí hladké těsto. To se, ač jsou v něm kvasnice, nenechává kynout, ale rovnou se zpracovává. Rozdělte ho na 4 stejně velké části. Na pomoučeném vále vždy jednu čtvrtinu těsta rozválejte na plát silný asi 2–3 mm a celý ho potřete polovinou té které náplně.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Těsto pak jednoduše zarolujte, na koncích zadělejte a položte na plech vyložený pečicím papírem – na 1 plech se vedle sebe vejdou všechny 4 záviny. Ty nakonec potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby, kde je pečte asi 30 minut dozlatova.

Energetická hodnota celkem - 4 záviny
Energie43 218,65 kJ
Bílkoviny236,14 g
Tuky568,75 g
Sacharidy1 041,47 g
Sůl2,23 g
SAFA81,56 g
Vláknina132,72 g
Cukry595,63 g
Související témata:

Načítám