Článek
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, vložte do něj cibuli a za častého míchání ji opékejte na středním plameni – kdo nemáte plyn, přizpůsobte plotýnky – asi 10–12 minut dozlatova. Pak cibuli zaprašte hladkou moukou a smažte další asi 2 minuty, dokud nebude jíška světle růžová.
02.
Cibulovou jíšku zalijte hrnkem studené vody a jíšku dobře rozmíchejte, aby nedělala hrudky. Pak přilejte vývar (vodu z brambor jsme nezkoušeli :-)) a vše opět dobře rozmíchejte. Ještě asi 10 minut provařte, aby mouka nebyla syrová. Pokud chcete, můžete přidat pažitku už v této fázi, jak je popsáno v původním receptu, my jsme ji nechali až na finální dozdobení, aby neztratila barvu.
03.
Už během smažení cibule můžete začít s přípravou svítku. Nejdřív zapněte troubu na 200 stupňů Celsia. Do misky dejte povolené máslo, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, sůl a muškátový oříšek a vše metličkou dobře promíchejte. Pak přidejte krupičku a hladkou mouku a vytvořte řidší těsto. Ze dvou bílků vyšlehejte tuhý sníh a těsto do něj opatrně vmíchejte.
04.
Pánev (o průměru asi 24 cm), kterou můžete dát do trouby, vymažte kouskem másla nebo sádla a připravený svítek do ní nalijte. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé její ploše (pokud vám to nepůjde úplně dokonale, nevadí, během pečení máslo povolí a drobné nerovnosti se vyhladí samy) a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut dozlatova. Hotový svítek z pánve vyklopte, nechte chvíli zchladnout a ostrým nožem nakrájejte na nudličky. Ty pak dejte na dno talíře, zalijte horkou polévkou a nechte asi 2 minuty odstát, aby nudle změkly. Nakonec polévku dozdobte nasekanou pažitkou, a můžete podávat!