Hlavní obsah
4,3
(20)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Bůček není zrovna hitparáda zdravé výživy, ale má řadu příznivců. A plněný dvakrát tolik! Zajděte k řezníkovi pro nějaký hezky libový kousek a pusťte se do pečení.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg bůčku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 3 ks rohlíku
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Bůček, ať už ho budete mít s kostí nebo bez kosti, je ideální den dopředu nasolit a uložit do lednice. V případě, že budete používat s kostí, nepokoušejte se ji odstranit předem – připravili byste se o výborné maso. Mnohem jednodušší je zbavení se žeber až po upečení. Troubu zapněte na 170 stupňů. Rohlíky nakrájejte na kostičky, petržel nasekejte nahrubo, česnek prolisujte a vše smíchejte spolu s kořením a vajíčky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Ostrým dlouhým nožem do bůčku vyřízněte podélně kapsu. Maso ze všech stran lehce opepřete a posypte drceným nebo celým kmínem. Kapsu v masu naplňte nádivkou a položte bůček do pekáče. Vršek masa potřete utřeným česnekem a posypte kmínem. Podlijte ho trochou vody a dejte jej péct do trouby. Zhruba po hodině pečení zvyšte teplotu na 200 stupňů a maso dopečte dozlatova. Během celého pečení maso nezapomínejte přelévat vypečenou šťávou!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Pokud máte bůček s kostí, po vyjmutí z trouby přijde na řadu ještě slíbené vykostění. Bůček otočte kostí nahoru a po celé délce žebra nařízněte špičkou nože slupku, která ho pokrývá. Prsty ji pak odloupněte a žebro velmi jednoduše vytáhněte. Hotové maso nakrájejte na plátky a podávejte se salátem a vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Související témata:

Načítám