Článek
Postup
01.
Příprava tohoto jídla je popisována poměrně komplikovaně, ale věřte, že to zvládnou třeba i vaše ratolesti! Brambory oloupejte a uvařte doměkka.
02.
Nejnáročnější část receptu – lisování brambor. Kdo doma máte lis na brambory, bude to pro vás úplně hračka, jinak lisujte po babičkovsku přes síto, ale o to lepší pocit budete z výsledku mít.
03.
Ve vyšší misce šlehačem utřete měkké máslo a přidejte – jak je v původním receptu krásně psáno – jeden žloutek znenáhla za druhým. Vznikne tak krásně žlutá hladká hmota, do které přimíchejte ještě špetku soli a muškátového oříšku. Nakonec přidejte i prolisované brambory (jistě by je šlo i nastrouhat najemno) a vše promíchejte dohromady. Podle potřeby přisypte trochu hladké mouky, aby těsto drželo pohromadě.
04.
Když máte těsto připravené, podsypte vál hladkou moukou a vyválejte těsto. Z toho formičkou (a stačí i sklenička!) vyřežte kolečka a seberte přebývající těsto. Z toho potom uděláte druhou várku koblížků. Do středu každého druhého kolečka dejte hromádku pokrájeného uzeného masa, přiklopte jiným kolečkem a po stranách vše utěsněte a vytvarujte kobližky – aby se při obalování a smažení nerozpadly.
05.
Postup opakujte i se zbytkem těsta a můžete začít obalovat a smažit. V hluboké pánvi rozpusťte a převařte máslo, ze kterého sesbírejte bílou pěnu, aby zůstalo čisté. V misce rozšlehejte vajíčka, do druhé dejte strouhanku a hotové kobližky obalte a vkládejte rovnou do horkého tuku. Kobližky smažte z jedné strany asi 4–5 minut dozlatova, z druhé strany asi 3 minuty. Hotové nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku.
Teď už stačí servírovat! Skvělou přílohou je určitě zeleninový salát, kdo má rád, může si koblížky pokapat trochou citronové šťávy.