Hlavní obsah
3,8
(4)
Foto: Petr Makovička

Boršč je skvělý se zakysanou smetanouFoto: Petr Makovička

Když se řekne boršč, většina lidí si představí zelnou polévku řepou obarvenou do fialova. My tu pro vás máme jeden netradiční, ale několika generacemi vyzkoušený, recept bez řepy. A uvidíte, že bude všem chutnat!

20 min.
Příprava
2 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
  • 600 g vepřové plece
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 4 ks rajčat
  • 4 ks bílá paprika
  • 2 ks cibule
  • 4 ks brambor
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce soli
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Maso očistěte od blan, tučné ponechte, nakrájejte ho na široké nudličky, vložte do osolené vody, přidejte bobkové listy, kuličky pepře a nového koření (nejlépe kuličky uložte do čajítka, aby se vám lépe vyndavaly) a dejte vařit. Když je maso měkké, vyndejte jej a uložte bokem. Nezapomeňte z vývaru vybrat koření. Pokud jste použili bůček, je v tuto chvíli vhodné mastnotu z povrchu polévky sebrat, avšak nevylévejte ji, ale uložte do menšího hrnce.

Už když se podíváte na výčet ingrediencí, je jasné, že se jedná o víceméně zdravé jídlo. Obzvlášť, když opravdu použijete libové plecko. Prababička boršč vařila vždy ve chvíli, kdy se jí nahromadilo větší množství kostí (hovězích i vepřových) a pak kupovala kousek bůčku, aby polévka získala silnější masovou chuť. Já polévku dělám opravdu jen z kousku plecka nebo kýty, takže není ani mastná.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Zelí a očištěné papriky nakrájejte na tenké nudličky, rajčata na čtvrtkolečka, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a na malé kousky pokrájené brambory. Vše vložte do vývaru z masa, přidejte rajčatový protlak, promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném ohni nechte vařit další asi 30–45 minut, dokud zelí i brambory nezměknou. Hotovou polévku podle potřeby ještě dosolte a můžete podávat.

Pokud chcete dostát zvykům prababiček, maso nakrájejte na kostky asi stejně velké jako brambory. Do malého hrnce, ve kterém máte sebranou mastnotu z polévky, vložte kostky masa a dejte je ohřát. Maso bude krásně šťavnaté! Kousky masa uložte zvlášť do misky, kterou dejte na stůl – masa bývalo málo a tak se dávalo zvlášť, aby se spravedlivě rozdělilo. Pokud chcete šetřit nádobí, pokrájené ho přimíchejte zpět do polévky a prohřejte v ní. Polévku naberte tak, aby zelenina byla nahromaděná uprostřed talíře a navrch těsně před servírováním přidejte velkou lžící zakysané smetany.

Energetická hodnota celkem - 1 plný hrnec
Energie10 536 kJ
Bílkoviny165,34 g
Tuky99,84 g
Sacharidy230,7 g
Sůl34,58 g
SAFA48,57 g
Vláknina67,26 g
Cukry94,9 g
Související témata:

Načítám