Článek
Když se léto láme v podzim, bývá docela dobré počasí. Příroda to zařídila dobře. Ve slunečných dnech se sklízí mnohem lépe, než když prší a je lezavo. Práce je teď na zahradě dost, ale je milá. Dýně už jsou kulaté a říkají si o vaši pozornost. Dozrávají poslední cukety a také rajčata. Sbírat můžete bylinky a semínka na příští rok. Sem tam vytrhněte plevel a připravujte zahradu na zazimování.
1. Sklízejte a zavařujte
Na začátku září ještě pořád dozrávají rajčata, okurky a papriky. Nenechávejte vyzrálé plody na rostlinách, zbytečně je zatěžují. Pravidelně sklízejte a úrodu zužitkujte v kuchyni. Rajčata a papriky můžete zavařit nebo je jednoduše zmrazit. Stačí je omýt, papriky rozříznout napůl, zbavit jadýrek, vložit do sáčků a do mrazáku. Malá rajčátka můžete zamrazovat celá, větší rozpůlit. Takto uchovanou zeleninu můžete použít do leča nebo do omáček.
2. Po sklizni vysejte
Cibule a česnek už jsou pod střechou, zeleniny na zahradě ubývá a místa přibývá. Nenechte půdu napospas povětrnostním vlivům a plevelu. Vysejte zelené osení nebo další várku zeleniny – například podzimní odrůdy ředkviček, salátu nebo špenátu. Záhony se brzy zazelenají a vy budete sklízet čerstvé vitaminy, které se na podzim rozhodně hodí.
3. Sbírejte semínka
Koriandru, kopru, měsíčku, afrikánům nebo lichořeřišnici už se vytvořila semínka, která postupně uzrávají. Sesbírejte je a uschovejte do dalšího roku. Na jaře už vysejete ze svého. Semena sbírejte za suchého, nejlépe slunného počasí a odstraňte z nich dužinu ve vodní lázni. Skladovat je pak můžete ve sklenici nebo v papírových sáčcích. Popište si je, abyste napřesrok věděli, jaké poklady skýtají.
4. Postarejte se o bylinky
Odkvétá oregano, máta i meduňka. Květy oregana jsou krásné do suché vazby. Nastřihejte si je a usušte. Sklízejte další várku bylinek – máty, majoránky, tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a dalších. Ještě pořád je můžete sušit a mít tak zásobu koření na zimu.
5. Připravujte se na sklizeň
Velká vlna sklizně přijde na konci září a v říjnu. Prohlédněte proto skladovací prostory, například sklep. Vyhoďte zapomenutou zeleninu, vyčistěte nádoby na skladování a připravte si písek, do kterého budete ukládat kořenovou zeleninu.
6. Likvidujte plevel
Pořád ještě raší. Znovu a znovu. Otravný plevel je neúnavný, a tak ho likvidujte včetně kořínků a květů, které by mohly dozrát v semínka a vítr by je pak roznesl po celé zahradě. Týká se to pampelišek i bodláků. S nimi je někdy potíž, a tak zkuste metodu našich babiček: nadzemní část bodláku seřízněte nebo sestřihněte a do dutého stonku nalijte horkou vodu, která by měla zlikvidovat kořenový systém.
7. Zajistěte si hnůj
Po sklizni bude třeba záhonům vrátit, co ze sebe vydaly. Na podzim je vhodné zarýt chlévský hnůj, začněte si ho zajišťovat včas, nejlépe právě teď. Zeptejte se sousedů, kteří hospodaří. Dvě tři kolečka můžou určitě postrádat. Odměňte je třeba dýní nebo cuketou z vlastní zahrádky.
Jestli vás baví práce na zahrádce, pak vás určitě budou bavit i zahradní proměny, které můžete sledovat každou sobotu v 16:45 v pořadu Mistři zahrad na Televizi Seznam.
Pokud bude sucho, nezapomeňte zalévat: hlavně mrkev, petržel, celer a dozrávající dýně! Jak při zalévání ušetřit litry vody?