Článek
Je to prostě škoda. Snad nikomu nedělá radost, když potraviny, které před pár dny nakoupil, skončí v koši. Pomocí těchto triků se vám některé určitě podaří před rychlou zkázou uchránit....
1. Čerstvé bylinky do vázy
Spousta receptů vyžaduje čerstvé bylinky. Nejčastěji je to bazalka, koriandr, kopr, popřípadě pažitka nebo petrželka. V supermarketu koupíte svazek bylinek obvykle v plastové krabičce, na trhu dostanete nanejvýš sáček. V těchto obalech je však nenechávejte. Hned po příchodu domů dejte bylinky, podobně jako květiny, do sklenky s vodou. Vydrží až o pět dní déle.
2. Dva avokádové tipy
Avokádo má široké využití a spoustu zdravotních benefitů. Z kulinářského hlediska může být trochu problematické: buď se potýkáte s tvrdým nedozrálým plodem, nebo naopak příliš měkkým. Co se prvního zádrhele týká, klidně nechte avokádo dozrát doma, jen nesmí přijít do chladničky. Pokud naopak už zralé je, avšak vy naráz zkonzumujete jen půlku, skladujte tu zbylou s cibulí. Síra v ní obsažená zajistí, že avokádo jen tak nezhnědne, tedy nenahnije. Proti povrchovému zhnědnutí dužiny pak pomůže i její potření citronovou šťávou.
3. Místo ledu vajíčka
Máte doma plato vajec, které už jsou na hraně expirace a nemáte pro ně právě využití? Rozklepněte je do plastových formiček na led, ke každému přidejte špetku soli a zmrazte. Pokud se vám vajíčko do jedné přihrádky nevejde, klidně skladujte zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Až je budete potřebovat, vyndejte potřebný počet kostek z mrazáku a nechte roztát v misce. Vejce by si tak měla uchovat všechny své běžné vlastnosti.
4. Mléko zmrazte
Podobně jako vajíčka můžete zmrazit i mléko. V klidu ho ponechte v plastové PET láhvi a dejte do mrazničky. Pamatujte však, že i takto mléko nevydrží déle než šest týdnů.
5. Salát balte do ubrousků
Ledový, hlávkový či jakýkoli jiný salát vadne poměrně rychle. Jeho životnost prodloužíte tak, že ho zabalíte do papírových ubrousků. Nasají přebytečnou vlhkost, nedovolí listům tak rychle uvadnout a salát vydrží čerstvý až týden.
6. Banány do potravinové fólie
Až o pět dnů se dá prodloužit životnost banánů. Jestli nechcete, aby úplně zhnědly, zabalte je do potravinové fólie a nechte v pokojové teplotě.
7. Jablka nechte v chladu
Jablka mají životnost celkem dlouhou. Avšak pozor, přestože nejsou viditelně nahnilá, nemusejí si udržet typickou čerstvou chuť. Uložte je do lednice, případně do chladného sklepa. Tam mohou vydržet až půl roku! Jednotlivá jablka by se ale neměla dotýkat – zabalte je třeba do starých novin.
8. Zakysanka a cottage vzhůru nohama
Až budete ukládat zakysanou smetanu, sýr cottage nebo jogurt do lednice, zkuste to trochu netradičně. Postavte je vzhůru nohama, tedy na víko. Vznikne tak vakuum, které zpomalí růst bakterií. Produkty tak vydrží až dvojnásobně dlouhou dobu.
9. Zmrazení pečiva
Odjíždíte na několik dní mimo domov, přitom máte plný chlebník čerstvého pečiva? I to se dá zachránit. Pečivo dejte do igelitových sáčků a umístěte do mrazáku. Takto tam vydrží alespoň tři týdny. Až ho budete potřebovat, vyndáte ho a necháte rozmrazit – na chuti to pravděpodobně nepoznáte.
Máte nějaké vlastní triky, jak udržet potraviny déle čerstvé?