Hlavní obsah

Avokádo, jak ho neznáte! V polévce, zapečené i jako dezert

Foto: Greta Blumajerová

Avokádo ve variacích, jak ho asi neznáte – v krémové polévce, zapečené se sýrem a v hříšně dobré čokoládové pěněFoto: Greta Blumajerová

Jestli jste doteď znali avokádo jen v guacamole, nechte se inspirovat dnešními recepty a vyzkoušejte i méně obvyklé varianty jeho úpravy – avokádo pečené, vařené a na sladko!

Článek

Tahle superpotravina (avokádo si toto označení díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek bez debaty zaslouží) si výborně rozumí s chilli, římským kmínem a koriandrem, ale překvapivě také s kakaem! Pak už stačí jen podtrhnout jeho chuť citrusovou šťávou a máte skoro hotovo. V zapečené variantě se avokádo nezapře, ale v krémové polévce a zdravé čokoládové pěně plné antioxidantů byste ho možná ani nehledali!

Avokádová polévka

Na 4 porce potřebujete: lžíci másla, 1 pórek, chilli, 2 stroužky česneku, lžičku římského kmínu, 2 zralá avokáda, 750 ml zeleninového vývaru, 1 limetu, 2 lžíce smetany na vaření, pepř, čerstvý koriandr nebo mátu

Foto: Greta Blumajerová

Krémovou polévku dochuťte chilli, limetou a koriandrem, který si s avokádem výborně rozumíFoto: Greta Blumajerová

Postup:Očištěný pórek nakrájejte na kolečka a opečte na másle doměkka. Kdo má rád pikantní, přidá i špetku chilli. Přisypte nasekaný česnek a římský kmín a nechte chvilku rozvonět. Avokádo oloupejte, nakrájejte na menší kousky a přidejte spolu s vývarem a trochou limetkové šťávy (aby avokádo nezhnědlo) k pórku. Povařte asi 5 minut, poté tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochuťte další limetovou šťávou, vmíchejte smetanu a čerstvě mletý pepř a na talíři posypejte koriandrem nebo mátou.

Zapečené avokádo

Na 4 porce potřebujete: 2 zralá avokáda, 2 lžíce citronové šťávy, čerstvou chilli papričku, 2 menší rajčata, 4 plátky sýru, 4 plátky šunky od kosti, čerstvou bazalku nebo koriandr, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Zapečené avokádo je perfektní pro ty, kdo si o víkendu rádi dají sytou, ale přitom zdravou snídaniFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Avokáda rozpulte, vyjměte pecky a vydlabejte dužninu, kterou nakrájejte na kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby avokádo nezhnědlo. Přidejte k němu pokrájenou šunku a sýr, rajče na kostičky a nasekanou bylinku. Směs osolte, opepřete a vraťte do avokádových mističek, které v troubě zapečte, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte jako výživnou snídani nebo se salátem jako lehký oběd.

Čokoládová pěna z avokáda

Na 4 porce potřebujete:2 zralá avokáda, šťávu z 1 pomeranče, 4 lžíce javorového sirupu (můžete použít i agávový, nebo med), 4 lžíce holandského kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Když krém ještě doplníte borůvkami, máte rázem dezert nabitý antioxidantyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Avokáda rozpulte a dužinu vydlabejte do mixéru. Přidejte pomerančovou šťávu, sladidlo i kakao a rozmixujte na hladkou lesklou pastu. Pokud by vám přišlo, že je avokádo moc cítit, přidejte ještě kakao a pomerančovou šťávu. Podávejte vychlazené a ozdobené pomerančem nebo borůvkami.

Kupujete si občas avokádo? A máte s ním nějaký oblíbený recept?

Načítám