Hlavní obsah
3,7
(26)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zkuste letos na jaře jehněčí trochu jinak a připravte si ho na arabský způsob – s voňavým kořením a rozinkovo-rýžovým pilafem, který se s výraznou masovou omáčkou a křupavými mandlemi perfektně doplňuje.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Maso
  • 2 ks cibule
  • 1 200 g jehněčího masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky mleté kurkumy
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 3 tobolky celého kardamomu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 hrst mandlových lupínků
Pilaf
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 6 hlaviček hřebíčku
  • 1 ks skořice
  • 4 tobolky celého kardamomu
  • 1,5 hrnku rýže basmati
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička soli
Článek

Postup:

01.

Hlavně se nelekněte dlouhého seznamu koření! Něco klidně vynechte nebo vyměňte za nové koření, muškát, kari, garam masalu či do rýže použijte šafrán. Prostě dle vaší chuti a stavu spíže. Určitě ale nezapomeňte na skořici, která je v kombinaci s masem a rozinkovou rýží prostě skvělá!

02.

Maso – kýtu, krk nebo plec (nebojte se ale koupit kusy s kostí, dodají omáčce na chuti) – odblaňte a pokrájejte na větší kusy. V tlakovém hrnci rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět 2 velké cibule pokrájené nadrobno. Přidejte maso a také opečte. Zasypejte nasekaným česnekem a kořením, nechte chvilku rozvonět, dost osolte a zalijte drcenými rajčaty a vodou tak, aby hladina sahala 2 cm nad maso. Jestli používáte čerstvý koriandr, vhoďte do hrnce i jeho nasekané stonky, lístky nechte k servírování. Vařte asi 1,5 hodiny do změknutí, v klasickém hrnci pak asi o hodinu déle.

03.

Z hrnce vyndejte kosti a případně koření a omáčku ještě asi 10 minut zprudka povařte, aby zhoustla.

04.

Mezitím si připravte pilaf: najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev opečte na troše oleje do změknutí, přidejte nasekaný česnek, všechno koření a rýži a ještě chvíli opékejte. Zalijte 3,5 hrnky vody, osolte a vmíchejte rozinky. Pod pokličkou uvařte doměkka.

05.

Mandlové lupínky nasucho opečte na pánvi. Pilaf načechrejte vidličkou a podávejte s masovou omáčkou, mandlovými lupínky a čerstvým koriandrem nebo petrželí. Pro zjemnění je výborný i řecký jogurt.

Tip: Rýži uvařte ve šťávě z masa – buď vynechejte cibuli s mrkví a rýži prostě nasypte k téměř uvařenému masu, nebo odeberte část šťávy a tu přidejte k rýži místo části vody. Počítejte pak ale s tím, že vám příloha zmizí možná ještě dřív než maso!

Máte rádi blízkovýchodní kuchyni, nebo se raději držíte v bezpečných vodách našich omáček a knedlíků?

Načítám