Hlavní obsah
3,2
(65)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sterilované zelí, kyselé okurky, čalamáda, nakládané cukety... Tohle všechno určitě znáte. Zkuste si tentokrát vzít inspiraci z anglické kuchyně a udělejte si pickles.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 zavařovací sklenice
  • 8 ks kyselých okurek
  • 1/2 ks cukety
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené papriky
  • 2 lžíce soli
  • 1 hrnek jablečného octa
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 hlavičky hřebíčku
Článek

Postup

01.

Okurky nakrájejte na kolečka, papriku na proužky, cibuli a cuketu na půlkolečka. Zeleninu promíchejte se solí a nechte asi hodinu odležet. Poté ze zeleniny vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. Ocet, cukr a koření krátce svařte. Přidejte vymačkanou zeleninu a pět minut povařte. I s lákem rozdělte do sklenic, pevně uzavřete víčkem a nechte dnem vzhůru vychladnout. Podávejte aspoň dva dny odleželé a uchovávejte v lednici.

Víte že...

Pod názvem „pickles“ se tradičně rozumí zelenina (v Británii většinou okurky), která prošla mléčným kvašením. Pickles dobře znáte i vy – připravují se stejně jako naše kysané zelí, tedy prosolením a prokvašením ve vlastní šťávě bez přístupu vzduchu. Této verzi se sladkokyselým nálevem se říká „bread & butter pickles“ a je oblíbená hlavně v USA. Název prý pochází od farmářského páru z Illinois, který tuhle dobrotu v místním obchodě vyměňoval za čerstvý chléb a máslo.

Zkusíte to i vy?

Načítám