Hlavní obsah
3,3
(185)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Úsporná kuchařka od Anuše Kejřové patří mezi české klasiky, a proto jsme si odsud vypůjčili tento báječný recept. Podle které Andulky je nákyp pojmenovaný už asi nezjistíme, kombinace jablek, mandlí, rozinek a jemného piškotového těsta je každopádně skvělá.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Náplň
  • 2 ks jablek
  • 2 hrsti mandlí
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 lžíce skořicového cukru
Těsto
  • 2 ks vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 60 g hladké mouky
Na vymazání formy
  • 1 hrudka másla
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a jablka urovnejte na dno formy, měla by být zaplněná asi do třetiny až poloviny výšky.

02.

Posypte skořicovým cukrem (jeho množství upravte podle sladkosti jablek), nahrubo nasekanými mandlemi a rozinkami.

03.

Troubu zapněte na 180 °C a připravte si těsto. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, lépe to jde nad horkou lázní. Když směs zcela zchladne, vmíchejte strouhanou citronovou kůru a prosetou mouku. 

04.

Hotové piškotové těsto rozprostřete do formy na jablka a uhlaďte. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dorůžova.

Jablečné moučníky jde připravovat nejrůznějším způsobem. Z babiččina receptáře vám zachutnají i jablka v županu nebo koláč sypaný perníkem.

Načítám