Článek
Postup
01.
U receptu je opravdu důležité dodržet postup, aby byl piškot lehký, nadýchaný a s rovným povrchem. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, při šlehání můžete přidat špetku soli, sníh se lépe vyšlehá a drží. Přidejte polovinu množství cukru, a šlehejte dohladka. Zbytek cukru v druhé míse šlehejte asi 4 minuty se žloutky dohladka. Přidejte teplou vodu a šlehejte ještě jednu minutu. Nesnažte se čas zkrátit, těsto se vám pak může srazit.
02.
Prášek do pečiva promíchejte s moukou a polovinu mouky přidejte do žloutkového krému. Důkladně promíchejte a přidejte zbytek mouky s polovinou sněhu. Míchejte tak, aby vám neuniklo příliš vzduchu z našlehaných bílků. Promíchejte i se zbytkem sněhu a těsto nalijte do připravené dortové formy. Dno vyložte pečicím papírem, ale strany nechte čisté. Pokud byste formu vymazali a vysypali moukou, vršek dortu by nebyl rovný. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 60 minut. Jestli je dobře upečený, zjistíte pomocí špejle. Měla by být suchá. Po vyjmutí nechte 10 minut vychladnout a můžete korpus vyndat z formy. Krájejte ho po úplném vychladnutí. Výška korpusu by měla být 10 centimetrů, pokud použijete formu o průměru 24 centimetrů.
03.
Jakmile máte korpus připravený, vezměte 2/3 jahod, dobře je očistěte a rozmačkejte vidličkou nebo pomocí mixéru tak, aby v náplni zůstaly jejich kousky. Doslaďte cukrem tak, jak máte rádi. Na každý díl piškotu nanášejte vrstvu slazených jahod. Podle chuti můžete piškot ještě pokapat ovocným likérem nebo i rumem. Přeložte dalším dílem piškotu a pak pokračujte až do konce.
04.
Připravte si bílkový krém. Do kastrůlku si nalijte vodu a vsypte všechen cukr. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Z cukrové vody se stane houstnoucí sirup. Ze tří bílků vyšlehejte polotuhý sníh a postupně začněte přidávat teplý svařený cukr a vanilkový cukr. Vyšlehejte do hladké lesklé hmoty. Krémem potřete povrch dortu (i ze stran) a posypte strouhaným kokosem. Ozdobte zbylými dobře omytými jahodami klidně i se stopkou. Dort nechte dvě hodiny chladit, a můžete podávat.
A další tipy? Pokud dodržíte postup při výrobě korpusu, zaručeně ho nezkazíte. Pro vyšší dort udělejte korpusy dva.
Ovoce na dortu můžete měnit podle sezony.
Experimentujte i s krémy, ale na léto se hodí spíše lehčí ovocné než hutné máslové. Na krém vždy použijte čerstvé bílky a před rozklepnutím omyjte vejce v teplé vodě, abyste zničili případné bakterie.
Podle fantazie můžete místo kokosu použít i jiné mleté ořechy nebo čokoládové hoblinky.Co do chuti je jahodový dort opravdu skvělý, ale mým osobním favoritem je malinový.
Jahody jednoduše zaměním za maliny a na jednotlivé vrstvy dortu použiji krém z mascarpone, cukru a mražených okapaných malin.
Mascarpone stačí jeden kelímek na jeden korpus dortu. Na úplný vršek dortu navrstvím 400 g malin tak, aby se vzájemně překrývaly a utvořily malinovou „čepici“.