Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Ananas můžete dát čerstvý či kompotovaný, já použila velkou, 565 g plechovku s 340 g čisté váhy ovoce. Banány jsou nejlepší co nejzralejší, klidně s hnědými flíčky. Tradičně se dávají pekany, ale nic nezkazíte ani vlašáky.
02.
Ořechy nahrubo nasekejte a nasucho opražte na pánvi, hezky se rozvoní a budou výraznější. Banány rozmixujte dohladka, přidejte ananas a většinu kousků také rozmixujte.
03.
K ovoci vmíchejte všechny tekuté suroviny. Všechny suché, kromě ořechů, promíchejte ve druhé míse. Nakonec vše zlehka spojte, těsto nepřemíchejte. Já dala bezlepkovou mouku, ale samozřejmě funguje i klasická pšeničná.
04.
Jako poslední zapracujte ořechy a těsto rozdělte do 3 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Pečte asi 25 minut při 180 °C, vyklopte a nechte vychladnout. Pokud nemáte 3 stejné formy, použijte jednu nebo dvě větší a korpus pak prořízněte.
05.
Mezitím prošlehejte žervé (skvěle drží Jaromeřické nebo Philadelphia) s trochou cukru, nastrouhanou limetkovou kůrou a šťávou ze zhruba poloviny limetky. Nechte v lednici, než vychladnou korpusy.
06.
Nyní už jen potřete všechny 3 korpusy limetkovým krémem a spojte.
07.
Před podáváním dozdobte ovocem dle chuti (zbytek limetky, grep, ananas nebo třeba banány pokapané citronem, aby nezhnědly) a bylinkami či nejedovatými květy.
Pomalu přichází čas i na podzimní vinný dort se svařákovým sirupem, vláčný mrkvový koláč s ořechy nebo dýňový dort s fíkovým krémem. Zkusíte je?