Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Ananas můžete dát čerstvý či kompotovaný, já použila velkou, 565 g plechovku s 340 g čisté váhy ovoce. Banány jsou nejlepší co nejzralejší, klidně s hnědými flíčky. Tradičně se dávají pekany, ale nic nezkazíte ani vlašáky.

Tento recept skvěle funguje i z bezlepkové moukyFoto: Eva Malúšová
02.
Ořechy nahrubo nasekejte a nasucho opražte na pánvi, hezky se rozvoní a budou výraznější. Banány rozmixujte dohladka, přidejte ananas a většinu kousků také rozmixujte.

Pražení ořechů nevynechejte, díky němu mají mnohem lepší a výraznější chuťFoto: Eva Malúšová
03.
K ovoci vmíchejte všechny tekuté suroviny. Všechny suché, kromě ořechů, promíchejte ve druhé míse. Nakonec vše zlehka spojte, těsto nepřemíchejte. Já dala bezlepkovou mouku, ale samozřejmě funguje i klasická pšeničná.

V jedné míse smíchejte mokré ingredience, ve druhé suché, a nakonec vše zlehka spojteFoto: Eva Malúšová
04.
Jako poslední zapracujte ořechy a těsto rozdělte do 3 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Pečte asi 25 minut při 180 °C, vyklopte a nechte vychladnout. Pokud nemáte 3 stejné formy, použijte jednu nebo dvě větší a korpus pak prořízněte.

Já si na pečení dortů pořídila 3 stejné malé formy – korpusy se pečou kratší dobu a nemusí se pak prokrajovatFoto: Eva Malúšová
05.
Mezitím prošlehejte žervé (skvěle drží Jaromeřické nebo Philadelphia) s trochou cukru, nastrouhanou limetkovou kůrou a šťávou ze zhruba poloviny limetky. Nechte v lednici, než vychladnou korpusy.

Limetka dodá krému svěží chuť i vůniFoto: Eva Malúšová
06.
Nyní už jen potřete všechny 3 korpusy limetkovým krémem a spojte.

Raději než se snažit o dokonalost, krém na korpusy jen tak natřete, dort bude vypadat hezky i takFoto: Eva Malúšová
07.
Před podáváním dozdobte ovocem dle chuti (zbytek limetky, grep, ananas nebo třeba banány pokapané citronem, aby nezhnědly) a bylinkami či nejedovatými květy.

Při zdobení nemusíte zůstávat u klasiky, zkuste i nezvyklé ovoce a bylinky, stejně je většina konzumentů z dortu pak sundáFoto: Eva Malúšová

Takový dort zvládnete i naprostý začátečníkFoto: Eva Malúšová
Pomalu přichází čas i na podzimní vinný dort se svařákovým sirupem, vláčný mrkvový koláč s ořechy nebo dýňový dort s fíkovým krémem. Zkusíte je?