Článek
Postup
01.
Přeceďte ananasový kompot, šťávu zachyťte a případně dolijte vodou tak, abyste měli 3 dcl. Odeberte 1 dcl a rozmíchejte v ní dohladka škrob, zbytek šťávy přiveďte k varu, za stálého míchání přilijte část se škrobem a povařte asi 1 minutu do zhoustnutí – jako když připravujete pudink. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Zatím si připravte těsto.
02.
Plech s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení, troubu předehřejte na 180 stupňů.
03.
Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a také pořádně vyšlehejte do světlé pěny. K našlehaným žloutkům přidejte olej, teplou vodu a kakao a ještě krátce prošlehejte.
04.
Prosejte mouku s práškem do pečiva a ručně vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec opatrně po částech vmíchejte sníh z bílků, vylijte na plech a pečte asi 20 minut nebo až zapíchnutá špejle vyjde z těsta suchá.
05.
Na náplň utřete máslo s cukrem a pomalu přidávejte ananasový „pudink“. Pudink i máslo s cukrem musejí mít stejnou, pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil. Pudink přidávejte za jemného míchání opravdu po lžičkách, vždy vyčkejte až se předchozí lžička dobře propojí s oslazeným máslem. Nakonec do krému vmíchejte ananas nakrájený na drobné kousky.
06.
Na vychladnutý korpus natřete náplň, přidejte vrstvu dotuha ušlehané smetany a zasypte strouhanou čokoládou. Krájejte na menší řezy.
Ananas je oblíbenou ingrediencí i do hlavních jídel. Co takhle sladkokyselé kuře sweet and sour nebo pepřový losos na ananasu?