Hlavní obsah
3,0
(56)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Stačí vám jen se podívat na barevné americké koblížky, a už se vám sbíhají sliny? Nemusíte pro ně za oceán, ale ani do supermarketu. Ukážeme vám, jak je přichystat doma. A za pár korun!

1 hod., 55 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 205 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru moučka
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 3 ks žloutků
  • 60 g másla
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Na poprášení válu a těsta
  • hladká mouka
Polevy
  • 1 tabulka bílé čokolády
  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 60 g másla
  • 300 g cukru moučka
  • 30 ml vody
  • 3 g potravinářského barviva
  • 1 lžíce barevného cukrářského zdobení
Článek

Postup

01.

Jak možná tušíte, základní postup je stejný jako v případě jakéhokoli jiného kynutého těsta. Mléko (mělo by být spíše vlažné) nalijte do hrnečku, rozpusťte v něm cukr krupici a rozdrobte kvasnice.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Než vzejde kvásek, můžete začít plnit větší mísu na těsto dalšími surovinami. Nasypte do ní obě mouky, špetku soli, přidejte žloutky, cukr moučku a rozpuštěné máslo. Do základu už jen dodejte vzešlý kvásek i zbylé mléko a těsto vypracujte vařečkou nebo robotem tak, aby bylo krásně měkké a hladké. Poprašte ho nakonec trochou hladké mouky, překryjte utěrkou a dejte na 45 minut až hodinu kynout na teplé místo.

03.

Když těsto vyběhne a zhruba zdvojnásobí objem, můžete postoupit do další fáze. Vál poprašte hladkou moukou a těsto na něm vyválejte na plát vysoký asi 0,8–1 centimetr. Z těsta je třeba vykrájet koblížky. Buď můžete v obchodech pořídit speciální tvořítko nebo využijte širší skleničku a na střed vánoční kulaté vykrajovátko.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

04.

Koblížky pak smažte v rozpáleném oleji, vychází to asi tak na 2 minuty z každé strany. Použijte hlubší pánev, na množství tuku nešetřete, a pokud máte na pánev i poklici, o to lepší. Když jí totiž při smažení koblížky překryjete, ještě trochu v pánvi vyběhnou. A pak, než vám koblihy vychladnou, můžete připravit zdobení.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

05.

Je na vás, pro jaké varianty se rozhodnete. My v obchodech nakoupili různé perličky a ozdobné posypy. Namáčet koblihy můžete v rozpuštěné čokoládě (na 100 g čokolády se vyplatí přidat asi 3 lžíce rostlinného oleje, aby byla lesklejší) nebo v máslové polevě. Jak na ni? Jednoduše v kastrůlku na plotně rozpusťte máslo s vodou a zahusťte směs cukrem. Chcete růžovou nebo zelenou? Vypomozte si potravinářskými barvami.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

06.

Koblížky pak už jen v polevách vždy do půlky namáčejte, zdobte sypáním, nechte ztuhnout a zchladnout.

Související témata:

Načítám