Článek
Postup
01.
Jak možná tušíte, základní postup je stejný jako v případě jakéhokoli jiného kynutého těsta. Mléko (mělo by být spíše vlažné) nalijte do hrnečku, rozpusťte v něm cukr krupici a rozdrobte kvasnice.
02.
Než vzejde kvásek, můžete začít plnit větší mísu na těsto dalšími surovinami. Nasypte do ní obě mouky, špetku soli, přidejte žloutky, cukr moučku a rozpuštěné máslo. Do základu už jen dodejte vzešlý kvásek i zbylé mléko a těsto vypracujte vařečkou nebo robotem tak, aby bylo krásně měkké a hladké. Poprašte ho nakonec trochou hladké mouky, překryjte utěrkou a dejte na 45 minut až hodinu kynout na teplé místo.
03.
Když těsto vyběhne a zhruba zdvojnásobí objem, můžete postoupit do další fáze. Vál poprašte hladkou moukou a těsto na něm vyválejte na plát vysoký asi 0,8–1 centimetr. Z těsta je třeba vykrájet koblížky. Buď můžete v obchodech pořídit speciální tvořítko nebo využijte širší skleničku a na střed vánoční kulaté vykrajovátko.
04.
Koblížky pak smažte v rozpáleném oleji, vychází to asi tak na 2 minuty z každé strany. Použijte hlubší pánev, na množství tuku nešetřete, a pokud máte na pánev i poklici, o to lepší. Když jí totiž při smažení koblížky překryjete, ještě trochu v pánvi vyběhnou. A pak, než vám koblihy vychladnou, můžete připravit zdobení.
05.
Je na vás, pro jaké varianty se rozhodnete. My v obchodech nakoupili různé perličky a ozdobné posypy. Namáčet koblihy můžete v rozpuštěné čokoládě (na 100 g čokolády se vyplatí přidat asi 3 lžíce rostlinného oleje, aby byla lesklejší) nebo v máslové polevě. Jak na ni? Jednoduše v kastrůlku na plotně rozpusťte máslo s vodou a zahusťte směs cukrem. Chcete růžovou nebo zelenou? Vypomozte si potravinářskými barvami.
06.
Koblížky pak už jen v polevách vždy do půlky namáčejte, zdobte sypáním, nechte ztuhnout a zchladnout.