Článek
Ať už do Alp jezdíte pravidelně, jednou za čas nebo jste tam ještě nebyli, vězte, že i tady jídlo spojuje národy. Alpské vrcholky se rozkládají na území hned několika států a my jsme si udělali výlet napříč jimi.
Císařská pochoutka
První zastávka je v sousedním Rakousku. Trhanec není původně alpský, ale dnes jej tam najdete spolu se štrúdlem a ovocnými knedlíky na seznamu dezertů snad každé restaurace na svazích i pod nimi. Zbylé dva recepty jsou v Rakousku i u nás velmi podobné, ale trhanec s rozinkami v rumu možná neznáte, což je velká škoda!
Pochoutka z Jižního Tyrolska
Další zastávka je jen o kousek níže. Když se řekne Tyrolsko, většina lidí si představí jen Rakousko, jeho část ale leží i v severní Itálii. Zdejší kuchyně je víc podobná rakouské než naší představě italské kuchyně... Přece jen – na horách je potřeba se pořádně najíst a zahřát. Tenhle recept vznikl jako způsob, jak zpracovat všechny zbytky jídel z víkendu – a dohromady tvoří tyrolský gröstl, úžasnou pochoutku!
Švýcarské sýrové hody
Poslední zastávkou našeho výletu po alpských receptech je Švýcarsko a budete potřebovat klasický švýcarský horský sýr Gruyère. Ten je velmi populární i ve Francii a třeba klasickou francouzskou cibulačku si bez něj v podstatě nelze představit. Ochutnáte tohle tradiční, i když pro nás docela nezvyklé jídlo, tedy alpské makarony zapečené s bramborami a sýrem?
Kam byste se na podobný kulinární výlet rádi vydali příště?