Článek
Hubnutí a udržení váhy je ve výživě věčným tématem a v letních měsících se přidává otázka, jak moc je narušuje popíjení alkoholických drinků a konzumace grilovaných potravin. Opravdu tělu škodí tak moc, že je nutné se jim úplně vyhýbat? Nebo je možné je za určitých podmínek se zdravým životním stylem sloučit?
Čím grilování a alkohol škodí?
Škodlivost grilování plyne z procesů, které v potravinách probíhají během tepelné úpravy. „Bílkoviny podléhají během grilování reakcím, při nichž vznikají karcinogenní látky,“ vysvětluje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu. „Další zdraví škodlivé látky vznikají při odkapávání tuku do ohně, nad nímž se griluje. Vzniklé spaliny se pak usazují na mase.“
Alkohol zase zatěžuje játra i trávení a podporuje zánětlivé procesy v těle (co se stane, když úplně přestanete pít alkohol). Organismus kvůli němu přichází o spoustu minerálních látek a vitaminů. „Pravidelné pití alkoholu se podepisuje i na činnosti mozku: zhoršuje paměť i pozornost, zapříčiňuje také onemocnění srdce a obezitu,“ vypočítává Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a fitness trenérka.
Grilování a dieta
Hubnutí grilování narušovat může, ale nemusí. „Nebezpečné je hlavně v pozdních hodinách, doprovázené alkoholem a samozřejmě velkým množstvím přijaté energie na noc,“ vysvětluje Michaela Bebová.
Alkohol, který ke grilování často patří, také znamená energii navíc, kromě toho zvyšuje i chuť k jídlu, a protože je pro tělo jedovatý, organismus po bujarém večírku zaměřuje veškerou pozornost na jeho odbourávání. „Energii z toho, co sníte následující den, hůře spalujete, takže vše ukládáte v podobě tuku do zásoby,“ varuje Lucie Tvrdoňová. „A navíc spolu s grilovaným masem působí jistou zátěž pro játra,“ doplňuje Michaela Bebová.
Zásady zdravého grilování
Odbornice zatím jmenovaly jen samá negativa. Přesto, i když si chcete udržet štíhlou postavu, se nemusíte alkoholu a grilování vzdát úplně. Existují totiž opatření, která jejich negativní působení zmírní: zásadní je ovšem neužívat si jich příliš často.
- Maso vybírejte pečlivě - Pokud nechcete, aby grilování narušovalo hubnutí, použijte libové maso a vyhněte se uzeninám, ty jsou hodně tučné.
- Negrilujte na otevřeném ohni - Šťáva, která do něj kape, vytváří karcinogenní spaliny, které jdou zpět na maso.
- Nejezte maso samotné - K bílkovině (masu nebo sýru) jezte hodně čerstvé – ne grilované - zeleniny.
- Žádné kupované marinády - Nekupujte marinády a trvanlivé dipy s cukry a konzervanty a raději si připravte vlastní ze základních surovin.
- Vyhněte se míchaným drinkům - Oblíbená pití jako třeba Piňa Colada v sobě mají kalorií podobně jako hlavní jídlo, ale zdaleka ne tolik živin. Ideální je sklenka bílého vína a karafa vody.
A tohle je 10 nejčastějších chyb, které při grilování děláme. Vy také?