Článek
Asi nejčastěji jsou bolesti a nepříjemný tlak v oblasti břicha spojovány s přejedením nebo nějakou infekcí trávicího traktu, na kterou platí dieta a pár dní klidu. V úvahu se ovšem musí brát také varianta, že za bolestí stojí závažnější problém, se kterým musíte za lékařem. Víte, kdy zpozornět?
Co znamená bolest břicha: kde to bolí?
Řada lidí přijde k lékaři s tím, že je bolí břicho, přičemž nedokážou bolest přesně charakterizovat. Pro odborníka je tak velmi obtížné navrhnout nějakou diagnózu a začít nemocného léčit. Například při nesprávné skladbě jídelníčku se často objevují křeče, které je obtížné lokalizovat, protože vystřelují po celé délce břicha. „Bolest břicha může být příznakem mnoha chorob a zpočátku může být velmi těžko rozpoznatelné, o jaké onemocnění se jedná. Důležitá je přesná lokalizace a druh bolesti a další symptomy,“ uvádí praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.
Kdy rychle zamířit k lékaři
Jednoduché pravidlo je, že si jakákoli silná a těžko zvládnutelná bolest, která neustupuje, žádá lékařskou prohlídku. „Okamžitou pomoc vyhledejte ve chvíli, kdy se objeví akutní a silná bolest břicha – zejména pravého podbřišku –, která trvá i v klidu a nutí vás vyhledávat úlevovou polohu,“ uvádí Irena Sobotková. Jedná se o takovou polohu, v níž břicho bolí přece jen méně a nemocnému se třeba lépe dýchá. V případě zmíněného pravého podbřišku se může jednat o zánět slepého střeva, jehož zanedbání mívá smrtelné následky.
„Pomoc rychle vyhledejte, také pokud je bolest provázena zvracením, teplotou nebo pocitem na omdlení. Nebezpečné je i podceňování problémů se stolicí, zvláště objeví-li se v ní krev,“ upozorňuje dále lékařka. Taková situace bývá často spojena s bolestmi kdekoli v oblasti nadbřišku a jedná se o žaludeční vřed. Podobně se projevuje i rakovina žaludku.
Co se nesmí jíst při bolesti břicha
Za střevní problémy, kdy se bolesti nejčastěji objevují ve středu i levé části podbřišku, může často dietní chyba či infekce. Nepříjemný tlak v nadbřišku zase často značí běžné podráždění žaludku, slinivky nebo žlučníku. „Ať už jde o bolest břicha, nebo lehké podráždění žlučníku či slinivky břišní, vždy se ordinují diety, při kterých se uplatňuje mechanické, termické a chemické šetření,“ říká dietní sestra Kamila Novotná. Co to znamená?
- Mechanické šetření - při bolestech břicha se vyhýbejte takovým potravinám, které by mohly dráždit zažívací trakt. Jde třeba o celozrnné pečivo, problematická jsou zrníčka v ovoci, mák a luštěniny, smažené jídlo, ořechy a semínka. Střeva dráždí také švestky a hrušky.
- Termické šetření - je nutné vyhýbat se potravinám příliš horkým nebo ledovým.
- Chemické šetření - vyhýbejte se kyselým potravinám, alkoholu a perlivým nápojům.
Co na zácpu, průjem a zkažený žaludek
I když se nejedná o nic vážného, je třeba nechat trávení trochu odpočinout. Odbornice doporučuje naordinovat si vývary z rýže a vloček spolu s lisovanou mrkví, které by měly mít „hlenovitou“ konzistenci – pokryjí a zklidní žaludeční sliznici. Přečtěte si, co (ne)jíst při podrážděném žaludku.
Při zácpě je možné zařadit projímavé potraviny, kterými jsou kromě ovesných výrobků vařená zelenina, nezralé banány, sušené fíky či ovocné šťávy. Při průjmu si dejte brambory, rýži, nastrouhaná jablka nebo mrkev. A důležité je jíst po malých dávkách.