Článek
Bez pořádné formy pěknou bábovku upečete jen stěží. Proto kromě pěkného tvaru věnujte při výběru pozornost spíše materiálu. A protože každý má své pro a proti, musíte se řídit intuicí a tím, jestli jsou vám bližší ty tradiční jako litina, keramika a sklo, nebo raději sáhnete po hliníku s nepřilnavým povrchem či silikonu.
Osvědčená klasika: litina
Litinová forma spolehlivě slouží k pečení bábovky po generace. Kromě odolnosti, a tudíž dlouhé životnost je její další výhodou, že vede rovnoměrně teplo. Snížíte tak riziko spálených, či naopak nedopečených míst. Může vás však odradit její poměrně velká hmotnost a také vyšší cena. Mytí v myčce výrobci nedoporučují, protože tato forma je opatřena smaltovaným povrchem, který by mohl popraskat.
Krásná, ale křehká: keramika
Také keramika patří pro své dobré vodivé vlastnosti k oblíbeným materiálům. Bábovka se v ní dobře propeče a většinou ji díky kvalitní glazuře i bez potíží vyklopíte. Moderní výrobky jsou většinou určené i pro mytí v myčce. Přesto je dobré mít na paměti, že se jedná o keramiku, a proto s ní zacházejte opatrně, aby se nepoškodila.
Transparentní materiál: sklo
Díky skleněné formě si můžete obřad lití těsta a samotné pečení doslova rituálně užít. Při lití vidíte případné mramorování a během pečení můžete přes sklo kontrolovat, zda už povrch bábovky dostatečně zezlátl. Zajímavostí je, že se dá nejen umýt v myčce, ale můžete ji použít i v mikrovlnné troubě. (Zavařování v troubě i myčce nádobí? I to jde!)
Výrobci skleněných forem zůstávají u klasického tvaru, takže pokud se rozhodnete pro sklo, nečeká vás už žádné další rozhodování, zda se vám líbí víc bábovka ve tvaru květů, listů nebo třeba katedrály, jako tomu je například u forem ze silikonu. Přestože se při výrobě používá velmi odolné sklo, určitě není na škodu zvýšená opatrnost při manipulaci, protože je náchylné k rozbití. Před pečením formu nezapomeňte hodně pečlivě vymazat. Jinak se vám bábovka bude vyklápět dost obtížně.
Vděčná kombinace: kov a nepřilnavý povrch
Několikrát jsme zmínili, že bábovku se leckdy nepodaří vyklopit přímo na jedničku. Pokud chcete vsadit v této oblasti na jistotu, tak je rozhodně možností první volby forma s antiadhezivním povrchem. Bývá většinou vyrobena z kovu, jako jsou hliník nebo ocel. Vnitřek je pak opatřen nepřilnavou vrstvou teflonu nebo jiného materiálu, takže i když formu vymažete jen tak zběžně, s největší pravděpodobností vyklopíte dokonalou bábovku. A navíc forma nebude vyžadovat žádné náročné mytí. Některé z těchto typů výrobků můžete dát i do myčky. To však záleží na doporučení konkrétního výrobce.
Nevýhodou je horší vodivost těchto materiálů. Hrozí tedy, že se bábovka při pečení vyboulí k jedné straně. Musíte být opatrní při mytí, případně další manipulaci a dát pozor, abyste antiadhezivní vrstvu neporušili kovovými předměty. Pak už by se těsto začalo ke stěnám formy připékat a zřejmě by její povrch přestal být zdravotně nezávadný a odlupující se kousky by se vám dostaly při pečení do těsta.
Neskonale moderní: silikon
Mezi materiály, které se skloňují napříč různými obory ve všech pádech, patří bezesporu silikon. Není tedy divu, že se jeho užitečné vlastnosti začaly využívat i při pečení. Skvělé je, že silikonovou formu stačí vytřít tukem pouze před prvním pečením, pak už to nemusíte opakovat, a přesto bábovku snadno vyklopíte. Silikon se dá dobře tvarovat, je lehký a odolný proti pádu, takže se s ním velmi dobře manipuluje. Snadno se myje, a navíc ji můžete dát i do myčky.
Někdy to však může být i na škodu. Ono totiž dát do trouby silikonovou formu naplněnou těstem není žádná legrace. Naštěstí si můžete vypomoct pečicím plechem, na který formu umístíte ještě prázdnou, a pak ji na plechu přendáte do trouby. Také je dobré si před nákupem důkladně prostudovat výrobní štítek a vybrat si raději dražší výrobek s certifikátem zdravotní nezávadnosti.
Univerzální aneb 2 v 1
Forma na bábovku zabere v kuchyňské lince místo. Máte-li ho málo a bábovku pečete jen občas, možná oceníte formu s vyměnitelnými dny. Podle potřeby zvolíte buď rovné na dort, nebo tvarované na bábovku. Tato forma bývá kovová opatřená antiadhezivním povrchem, takže se v ní dobře peče, snadno se udržuje, jen je potřeba dbát na to, abyste nepřilnavý povrch nepoškrábali kovovým předmětem.
V jaké formě pečete vy? 3x voňavá bábovka: Může být krásná i chutnat!