Hlavní obsah

Kopřiva: Zázračná bylina z našich luk. Kdy ji sbírat, jak sušit a co z ní připravit?

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Kopřiva není jen žahavý plevel, ale výjimečná bylina s léčivými účinky, kterou můžete sbírat od dubna až do září. Zjistěte, kdy má nejvíce síly, jak ji usušit, aby neztratila cenné látky, a jak ji využít v kuchyni, domácí lékárničce i při péči o vlasy a pokožku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na první pohled obyčejný plevel, ve skutečnosti ale hotový poklad plný vitaminů, minerálů a léčivých účinků. Kopřiva dvoudomá si právem získala pověst jedné z nejúčinnějších bylin, které rostou téměř za každým rohem. Poradíme vám, kdy se vydat na sběr, jak listy správně usušit, aby si zachovaly co nejvíce prospěšných látek, a také jak s touto bylinkou naložit v kuchyni i domácí lékárničce.

Kdy sbírat kopřivu?

Nejvíce prospěšných látek v sobě mají čerstvé jarní lístky kopřiv, přičemž ideálními měsíci pro sběr jsou duben a květen. Jestli jste to nestihli nebo potřebujete doplnit zásoby, otrhávejte rostlinky klidně až do konce září. Při pozdějším sběru si dejte pozor na kopřivy rostoucí ve stínu a starší listy, obsahují totiž více dusičnanů, a je tedy lepší se jim vyhnout.

Jak kopřivu nasušit?

Jestliže chcete kopřivu užívat celoročně, pak si ji můžete nasušit. Jak na to?

  • Po sběru kopřivy odstraňte silnější stonky, ideální je ponechat jen listy, které v tenké vrstvě rozložte a bez obracení je nechte na suchém stinném místě. Můžete je sušit i na sušáku na prádlo, přes který přehodíte třeba záclonu nebo bavlněné prostěradlo.
  • Při sušení v sušičce nastavte teplotu maximálně do 40 °C, protože při vyšší by mohly začít listy černat - takové už se nehodí pro vnitřní použití.
  • Správně usušené listy kopřivy by měly šustit a lámat se mezi prsty.
  • Sušenou kopřivu skladujte v dobře uzavřených nádobách či sáčcích na suchém a tmavém místě. Použít byste je měli do roka, tedy do nové sklizně.
Foto: Villi-Vinki, Shutterstock.com

Kopřivový čaj lze využít na mnoho neduhů a s medem i skvěle chutnáFoto: Villi-Vinki, Shutterstock.com

Jak zpracovat kopřivy?

Nejjednodušší je uvařit si z kopřivy čaj, který je výborný na očištění trávicího traktu a při menstruačních problémech. Stačí zalít několik listů horkou vodou a nechat 15 až 20 minut vylouhovat. Čaj pijte dvakrát denně maximálně po dobu tří týdnů, pak kúru na čas přerušte.

Své místo má i v kuchyni. Co takhle z ní připravit krémovou polévku s bramborem, superzdravé pesto nebo třeba nenáročný koláč s ricottou? Výborně se hodí i do nejrůznějších salátů, smoothie a slaných palačinek.

Z kopřiv si můžete vytvořit odvar do koupele (ve třech litrech vroucí louhujte 5–6 šálků byliny nejméně tři hodiny a přidejte do vany), ten uleví při bolesti kloubů a svalů a pomůže pokožce. Podobně můžete vyrobit i vlasovou vodu (tři lžíce sekaných kopřiv na půl litru vody), vyrobit si můžete i mazání na klouby a svaly. Jak na to?

Semínka kopřivy nevyhazujte

Méně obvyklý je sběr kopřivových semínek, který připadá do úvahy koncem léta. Obsahují vitaminy A, B, C a E, vápník, železo, draslík a chlorofyl. Pozitivně působí proti stresu, zlepšují trávení, zmírňují záněty a podporují plodnost mužů i žen.

Semínka se tvoří pouze na samičích rostlinkách se zeleným květenstvím, ideální doba sběru je přibližně od poloviny července do poloviny září. Sebraná semínka nechte spolu s celou rostlinou usušit a poté je skladujte v dobře uzavřené nádobě, například v zavařovačce a obědových boxech.

Přidat si je můžete třeba do salátu, jogurtu, pomazánek, omáčky nebo smoothie, posypat si s nimi jiné hotové jídlo či zamíchat do medu.

Načítám