Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
V zimě se obvykle méně hýbeme, dopřáváme si vydatnější a tučnější stravu, náladě a psychickému rozpoložení nepřidá ani nevlídná tma a chladné počasí… Pomýšlíte s blížícím se jarem na nějakou detoxikační kúru? A máte už představu, jak ji pojmete? Tolik diskutovaný jarní detox může mít totiž celou řadu podob. Někdo přísahá na několikadenní půsty, „zelené“ koktejly nebo bylinky, jiní dávají přednost saunování, regeneračním masážím či cvičení jógy a meditačním technikám.
Toxiny ve vzduchu i potravinách
Pod pojmem jarní detox si většina lidí představí nějakou formu celkové očisty těla od toxinů a dalších nežádoucích látek, které se v těle hromadí. Jenže jakou cestu zvolit? Ve skutečnosti je vše totiž trochu složitější a žádný „zázračný“ čaj nebo přísná hladovka ničemu příliš neprospějí.
Za toxiny se nejčastěji považují látky rostlinného či živočišného původu, které se přirozeně vyskytují v přírodě, jedy a také tzv. xenobiotika, jež nemusí mít nutně škodlivé účinky, ale nejsou tělu vlastní. Sem patří například chemikálie využívané v zemědělství (pesticidy), některé potravinářské přídatné látky, látky znečišťující životní prostředí nebo těžké kovy.
Je dobré vědět, že detoxikace organismu probíhá nepřetržitě. S očistou si totiž organismus umí poradit sám, a to i bez drastického půstu nebo nejrůznějších pročišťujících (a mnohdy velice nákladných) drinků. Všechny látky, které jsou tělu cizí, podléhají metabolizaci, při níž jsou vylučovány přirozenou cestou, tedy močí, stolicí či potem.
Tělo se umí čistit vlastními silami
Zdravé lidské tělo se detoxikuje nepřetržitě 24 hodin denně díky orgánům, jako jsou játra, ledviny a střeva. Náš organismus však čelí vyššímu množství toxinů než kdy dříve.
„Za jejich nejčastější původce bývají označovány přemíra stresu, konzumace nekvalitních potravin, nedostatek vitaminů a minerálů, nedostatečný pohyb a pobyt v přírodě, znečištění životního prostředí, nekvalitní spánek nebo kouření. Tělo pak může reagovat únavou, problémy s trávením či nepravidelným vyprazdňováním. To mívá za následek sníženou psychickou i fyzickou výkonnost, horší náladu, podrážděnost,“ vysvětluje lékařka farmacie Ivana Lánová, konzultantka Benu lékáren.
Přinášíme tipy, které vám s jarním očistným detoxem a regenerací těla i mysli pomohou, aniž byste sahali po zbytečně extrémních metodách, jež mohou být pro zdraví ve svém důsledku mnohdy dokonce škodlivé.
1. Voda a zase voda
Dodržování pitného režimu je při očistě těla zásadou číslo jedna. Ideální je vypít dva litry tekutin denně, čistou vodu můžete střídat s neslazenými ovocnými či bylinnými čaji (například kopřivový nebo heřmánkový). Správným pitným režimem posílíte organismus při jeho běžné očistě a zároveň podpoříte imunitní systém. Nedostatek tekutin zpomaluje funkci ledvin, což vede k zadržování toxických látek v těle.
2. Lymfatické masáže
Mezi orgány, které se podílí na detoxikaci organismu, patří kromě jater, ledvin a kůže také lymfatický systém. „Důležitost lymfatického systému spočívá v transportu živin a obranných mechanismech organismu. Lymfatický systém tvoří lymfatické cévy a uzliny a slouží k odvádění lymfy z tkání do krve. Prostřednictvím lymfy jsou odstraňovány mimo jiné bílkoviny, tuky, mrtvé buňky a bakterie,“ vysvětluje Ivana Lánová. K podpoře funkce a rozproudění lymfatického systému pomohou manuální nebo přístrojové lymfatické masáže.
3. Žádné polotovary a fast food
I drobné změny v každodenním jídelníčku mohou mít velký vliv na fungování celého organismu. Zaměřte se na stravu bohatou na čerstvé ovoce, zeleninu a obiloviny. Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných a instantních potravin, smažených pokrmů, bílého pečiva a rafinovaných cukrů, zapomeňte na fast foody. Raději si vařte jídlo sami z čerstvých surovin. Můžete zkusit třeba přípravu masa, ryb i zeleniny na páře, díky tomuto způsobu získáte z potravin až o 50 % více vitaminů a minerálů než při vaření ve vodě.
4. Vláknina a probiotika
Nezapomínejte na dostatečný příjem vlákniny a potravin bohatých na probiotika. „Trávicí systém má nezastupitelnou roli ve vylučování odpadních látek z organismu, což se děje prostřednictvím peristaltických pohybů střev. Právě ty podporuje nerozpustná vláknina, která na sebe při průchodu trávicí trubicí váže vedlejší produkty metabolismu a další nežádoucí látky z potravy.
Díky tomu se často přirovnává ke „kartáči“, který čistí střeva. Rozpustná vláknina zase zpomaluje průchod tráveniny střevem, a tím přispívá k důkladnějšímu pohlcení nežádoucích látek,“ uvádí farmaceutka Ivana Lánová. Kde najdete nejvíce vlákniny? V celozrnných obilovinách, luštěninách, ovoci a zelenině, bramborách či batátech. Na probiotika jsou bohaté fermentované potraviny, jako je kvašená zelenina, kimči, kefír, tempeh, miso nebo kombucha.
5. Dopřejte si čerstvé šťávy
Čerstvě vylisovaná šťáva z ovoce a zeleniny je výborným startem do nového dne. Kromě toho, že okamžitě osvěží, je výborným způsobem, jak dodat tělu vitaminy, minerály a antioxidanty, které podpoří přirozené očistné procesy a regeneraci organismu. Jen pozor na to, jaké druhy ovoce použijete, některé obsahují velké množství cukru. Vyhýbejte se kupovaným džusům v krabicích, mohou být plné přidaných cukrů nebo umělých aromat.
6. Detoxikační koření: kurkuma a zázvor
Oblíbené koření zázvor a kurkuma jsou skvělými přírodními pomocníky při očistě organismu. Mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, stimulují metabolismus, podporují cirkulaci krve a podporují trávení, čímž pomáhají tělu vyplavovat nežádoucí toxiny. Jak s nimi naložit? Uvařte si z nich čaj s medem, přidejte je do ranního smoothie, krémové zeleninové polévky nebo masové směsi á la čína k obědu.