Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Kuchyň je zcela jistě jedním z nejvytíženějších míst v bytě, a měla by tedy být taková, aby v ní bylo dost prostoru na přípravu jídla, uchovávání potravin i potřebného náčiní, na spotřebiče – prostě aby splňovala to, co od ní potřebujete. Jak to ale udělat, pokud je málo místa, jak to v panelákových bytech bývá obvyklé? Jak s malým prostorem zacházet, abyste ho „nafoukli“, udělali praktičtější, a ještě mu dodali osobitost? Jana Denninger je interiérová designérka a architektka, která se s vámi podělí o pár zkušeností.
Největším problémem panelákových kuchyní je velikost – co když se musíme vejít na minimální prostor a třeba i bez okna. Jak o něm uvažovat?
Pokud je kuchyň bez okna a velmi malá, je dobré zvolit světlý odstín nábytku a doporučila bych i minimalismus – nízké vrchní skřínky anebo police, aby se prostor odlehčil. Určitě nejsou vhodné skříňky do stropu. Do menšího prostoru se hodí kuchyň do L, aby se vešel jídelní stůl, nebo rovná od jedné strany místnosti ke druhé.
Říkáte ne na skříňky ke stropu. Jak tedy maximálně využít prostor, který na kuchyň máme?
Pro efektivní využití prostoru se hodí v malé kuchyni využít vertikální prostor a stěny pro ukládání věcí – tedy například police a závěsné systémy. Využít lze i rohy, protože umožňují snadný přístup k uloženým věcem.
Je výhodné volit multifunkční nábytek a spotřebiče, které slouží alespoň ke dvěma účelům, jako jsou například stoly s úložným prostorem nebo kuchyňské vozíky. Vestavěné spotřebiče také optimálně využijí prostor. Důležitou roli hraje také to, abyste udržovali pořádek, a měli tak snadný přístup k uloženým předmětům.
Malý prostor zvětší i to, když zvolíte světlé barvy nábytku a podlahy, které odrážejí světlo a vytvářejí vzdušnější dojem. A když kuchyň plánujete, je třeba zvážit všechny funkce, které má plnit – příprava jídla, ukládání a posezení.
Zmiňujete barvy, ale jak moc se mám řídit tím, jaké jsou momentálně v módě. Protože pak z módy vyjdou a kuchyňskou linku měnit nebudu…
Dle mého názoru má každá barva své kouzlo. Spíš než hledět na to, co je moderní, doporučuji dát na svůj vnitřní hlas a pocit. Líbí se vám modrá – a proč ne! Jen je potřeba sladit prostor tak, aby působil hezky – a je jedno, jestli bude kuchyň černá, červená, žlutá nebo zelená. Já osobně bych volila do interiéru barvu, která se mi líbí, abych se doma cítila dobře a útulně. Nedávám na to, co teď frčí za barvu, musím se cítit dobře.
Nedejte na to, co mají sousedi nebo co je někde v katalogu nebo časopisu. Nedělejte to, aby sousedi koukali nebo abyste vyhověli módním trendům, ale aby se vám tam fungovalo a žilo hezky. Například kuchyň s modrou tapetou byla pro paní, která si našetřila na rekonstrukci staršího bytu a chtěla něco i odvážného, ale takového, aby se jí to líbilo. Našla jsem tapetu, která by se mi líbila, a od ní jsme se při tvorbě návrhu odrazily - protože z ní i ona byla nadšená, stejně jako pak z výsledku.
V mnoha panelákových bytech jsou jen kuchyňské kouty. Radíte zvažovat jejich propojení s většinou sousedním obývákem, nebo se naopak spokojit jen s malým prostorem a vystačit si?
Propojení obývacího pokoje s kuchyní je v současné době moderní řešení a volí se pro něj pak jednotné ladění – takže musíte počítat s tím, že budete i v kuchyni potřebovat kvalitnější materiály a dekory, které se budou opakovat v obou prostorech. Pro někoho to má svá pozitiva, protože je rodina pohromadě při vaření a dívání se na televizi. Má to ale i svá úskalí.
Proto je dobré zvážit třeba pouzdrové posuvné dveře, které když otevřete, získáte prostor bez bariér, ale pokud chcete, zavřete je a máte dva oddělené světy. Dveře zamezí běžnému hluku i průchodu pachů. Vytvoří soukromí na počkání. Jsem více zastáncem oddělené kuchyně, kde můžu dělat hluk a nikomu to nevadí, po vaření můžu kuchyň zavřít a uklidit ji, kdy mi to čas dovolí…
Jaké vybírat materiály do kuchyně?
Kuchyň je nejzatěžovanějším místem v domě. Kvalitně zvolené materiály znamenají dlouhou životnost a zároveň základ estetického stylu. Tam, kde je požadována dlouhodobá životnost, tam je nevhodnější nerezový povrch (strojní zařízení, nádobí, odkládací plochy). Jinak je asi docela z čeho vybírat, moderní materiály jsou takové, že už se nemusíte bát. Jen dejte pozor, aby byly určené pro vyšší teploty a vlhkost.
Co potřebujete vědět od klientů, když se jim chystáte navrhnout kuchyň na míru?
Z těch technických věcí potřebuji okótovaný půdorys, a pokud to jde, tak fotky stávajícího interiéru nebo nějaké fotky pro inspiraci, abych měla představu, co se jim líbí. Pomáhá mi se naladit na potřeby, styl a přání ohledně materiálů a barev. Nejzásadnější je ale vždy komunikace mezi námi. Potřebuju co nejvíce informací, abych vytvořila prostor, který je splněným snem, místem, kde se bude majiteli líbit, kde mu bude dobře.