Hlavní obsah

Jak neztloustnout ještě do Vánoc? Stres, tma a chlad vyvolávají hlad i chutě na sladké. Takhle to zvládnete!

Foto: nelen, Shutterstock.com

Foto: nelen, Shutterstock.com

Také máte v chladném období roku problémy „udržet se“ a v jídle hřešíte víc, než když je venku teplo a celý den svítí slunce? Poradíme vám, jak se zbytečně neobalit tukem ještě před Vánoci a „nezazimovat“ tak letní postavu. Stačí si situaci uvědomit a udělat pár změn.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sychravé počasí vede přirozeně k postupnému útlumu, nakonec i příroda se pomalu chystá k zimnímu spánku. Ubývá světla, na lidi padá splín, předvánoční přípravy leckoho stresují – a tak možná stále častěji saháte po kostičce čokolády, sklence vína nebo sáčku chipsů. Počasí nezměníte, ale existuje pár triků, díky kterým se můžete vyhnout zajídání stresu či chladu a s tím i kilům navíc.

1. Snídaně je grunt

Ráno rychle spolknout kousek koláče nebo croissant je pohodlné, ale tělu to příliš neprospěje, naopak si tak můžete rozkolísat hladinu cukru na dlouhé hodiny. Celý den vás pak provázejí chutě na sladké, pocit hladu a navíc zlost, že máte nutkání pořád ujídat něco sladkého. Jak se tomu vyhnout?

„Dopřejte si snídani bohatou na komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, žitný chléb, nedoslazované snídaňové cereálie s vyšším obsahem vlákniny nebo ovesnou kaši) a bílkoviny (zvlášť bohatý je tvaroh, skyry, méně tučné sýry, šunka nebo vejce – ta byste si ke snídani měli dát alespoň dvě). Z rostlinných variant je to třeba tofu nebo luštěninová pomazánka,“ vypočítává dietoložka Karolína Hlavatá z kliniky Health+. A nezapomínejte ani na kousek ovoce nebo zeleniny. „Může být i ve formě sklenky 100% šťávy bez přídavku cukru. A chybět nesmí ani nápoj,“ doplňuje.

2. Pryč s hladovkou

I když je dnes trendy přerušovaný půst a občasná celodenní očista jistě neuškodí ani v zimě, poslouchejte své tělo a zbytečně nehladovte. Nedostatek energie vede k únavě, organismus si začne dělat tukové zásoby a vy ve stavu vyčerpání sáhnete po rychlých cukrech, což vede k vlčímu hladu a dalším výčitkám. Je proto dobré mít při ruce malou svačinku, třeba kousek ovoce a hrstku ořechů. Neměli byste zapomínat dát si něco malého odpoledne před odchodem z práce: Na nákupu tak lépe odoláte chutím a budete méně ujídat při přípravě večeře.

3. Není pití jako pití

S chladnějším počasím se snižuje pocit žízně. Je proto dobré postavit si na pracovní stůl konvici s čajem, dopřát si můžete různé druhy (nejlépe neslazené), ať už jde o bylinkové směsi, ovocné čaje nebo třeba rooibos. Pokud dostanete chuť na džus, pijte jen 100% a zředěný vodou v poměru alespoň 1 : 1. I tak obsahuje poměrně dost cukru, proto je dobré to s ním nepřehánět.

Vyhnout byste se měli také většímu množství alkoholu. Jednak brání hubnutí a obsahuje velké množství energie a zároveň podporuje další chutě. Snadno pak sáhnete po sáčku krekrů, chipsů nebo slaných tyčinek. Pokud si skleničku nalijete ke sledování oblíbeného seriálu, pití i miska chroupání zmizí úplně „automaticky“…

Foto: zefirchik06, Shutterstock.com

Sáhnout můžete i po smoothie, ale pozor! Jedná se sice o zdravou svačinu plnou vitaminů, ale často i kaloriíFoto: zefirchik06, Shutterstock.com

4. Teplé jídlo každý den

Mrazivé dny jsou jako stvořené pro teplé pokrmy. Syté polévky zahřejí a dodají tekutiny. Mezi typické patří dýňová, bramboračka nebo gulášovka. A pokud polévku naservírujete v chlebu, skvěle poslouží i jako lehký oběd nebo sytá svačina. Vyzkoušet můžete i méně tradiční recepty, třeba krémovou polévku z pečeného česneku.

Šetřit byste neměli zeleninou ani luštěninami: Zasytí a dodají důležité živiny a vlákninu. Inspirací mohou být pokrmy z jednoho hrnce nebo třeba indická kuchyně. Nejenže skvěle chutná, ale lehká pálivost prohřeje organismus a recepty navíc obsahují spoustu rajčat, paprik, cizrny nebo čočky.

  • Ať už se rozhodnete pro cokoliv, myslete na to, že jídlo nemá být utrpení, ale radost. Jak nám řekla v rozhovoru výživová specialistka Markéta Gajdošová: „Správný jídelníček se musí přizpůsobit vám, ne vy jemu!“

5. Bez tuku to nepůjde

Zapomínat byste neměli ani na zdravé tuky. „Tělo potřebuje pro své fungování především tuky s převahou vícenenasycených mastných kyselin, zařazujte proto do jídelníčku častěji ryby, avokádoořechy,“ říká Karolína Hlavatá. Skvělá jsou i ořechová másla, třeba svačinka v podobě knäckebrotu nebo plátku žitného chleba s ořechovým máslem a banánem je výborná. „Jen pozor – zdravé neznamená bez kalorií! Dvě čajové lžičky stačí, stejně jako hrstka (25 gramů) ořechů denně,“ upozorňuje dietoložka.

Načítám