Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Tmavá čokoláda je zdravá, to jste již nejspíše slyšeli. A existují vědecké důkazy o tom, že její konzumace může skutečně přispívat ke zlepšení zdraví srdce i cév, trávicího systému a střev nebo pokožky. Což samozřejmě neznamená, že byste měli denně spořádat celou tabulku. Pořád jde o poměrně hodně kalorickou pochoutku. Zkuste si vychutnat kostičku či dvě po obědě nebo si můžete připravit šálek lahodné horké čokolády, vyhněte se ale jejímu „vylepšování“ v podobě cukru nebo smetany. Jaké zdravotní benefity nabízí?
Ochrana srdce a cév, prevence diabetu
Tmavá čokoláda s obsahem kakaa 60 až 90 % je jedním z nejlepších zdrojů takzvaných antioxidantů, což jsou látky, které pomáhají chránit buňky v těle před poškozením způsobeným volnými radikály a tím pádem rovněž před jejich předčasným stárnutím. Antioxidanty (flavonoidy, polyfenoly, vitamin E, minerály jako mangan, zinek či měď) chrání srdce a cévy, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, dále pomáhají předcházet vzniku diabetu a jiných chronických onemocnění.
Čím je vyšší procentuální zastoupení kakaa v čokoládě, tím je v ní zároveň více antioxidačních látek (kakao, tedy i vysokoprocentní tmavá čokoláda, obsahují více antioxidantů než zelený čaj nebo červené víno). Nízkoprocentní nebo mléčné čokolády obsahují méně kakaa a často mají vyšší obsah cukru.
Lepší metabolismus, zdravá střeva
Kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa je z výživového hlediska poměrně hodnotná. Obsahuje významné množství rozpustné vlákniny a je doslova nabitá minerálními látkami, jako je železo, zinek, hořčík, draslík a fosfor. V čokoládě se 70 až 80 % kakaa najdete přibližně 10 až 11 g vlákniny na 100 g, čokoláda s 60 až 69 % kakaa pak obsahuje zhruba 7 až 8 g vlákniny.
Rozpustná vláknina pozitivně ovlivňuje trávení, metabolismus i střevní mikroflóru (funguje jako probiotikum) a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho obsahuje tmavá čokoláda hodně draslíku, fosforu, zinku a selenu, a také zdraví prospěšné tuky, které pocházejí z kakaového másla – přirozené složky kakaových bobů.
Regulace krevního tlaku i hladiny cholesterolu
Díky obsahu flavonoidů, polyfenolů a rozpustné vlákniny může čokoláda s vysokým obsahem kakaa přispívat ke snižování hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Klinická studie z roku 2017, zveřejněna v odborném časopise Journal of the American Heart Association, zjistila, že osoby, které konzumovaly mandle společně s hořkou čokoládou, vykazovaly příznivější hladiny LDL cholesterolu v krvi.
Několik studií ukázalo, že kakao a bioaktivní látky obsažené v tmavé čokoládě pomáhají zlepšit průtok krve v cévách a snižovat krevní tlak. Výzkum amerického Národního institutu zdraví (National Institutes of Health) přinesl zjištění, že konzumace čokolády 3× týdně snížila u sledovaných osob riziko kardiovaskulárních onemocnění o 9 %. Častější konzumace čokolády pak vykazovala jen nepatrný zdravotní přínos.
Další studie, zveřejněná na internetovém portálu Nature, pak naznačila, že konzumace 45 gramů čokolády týdně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 11 %.
Pevná a pružná pokožka
Bioaktivní sloučeniny ve vysokoprocentní čokoládě mohou být skvělým pomocníkem pro vaši pokožku. Antioxidanty v hořké čokoládě, zejména flavonoidy, mohou pozitivně ovlivnit zdraví a vzhled pokožky díky svým ochranným a regeneračním vlastnostem. Pomáhají pokožce zlepšovat odolnost a bránit se proti poškození způsobenému slunečním UV zářením, podporují průtok krve v kapilárách pokožky, což zajišťuje účinnější přísun kyslíku a živin pro lepší hydrataci a výživu kožních buněk.
Antioxidanty neutralizují volné radikály, čímž chrání pokožku před předčasným stárnutím a zlepšují její odolnost vůči negativním vnějším vlivům. Podporují též hojení drobných poranění a regeneraci a obnovu buněk.
Jakou čokoládu a jak často si ji dopřát
- Ideální množství zkonzumované tmavé čokolády je 20 až 30 g denně (což jsou zhruba dva až tři čtverečky), ne více.
- Vybírejte čokoládu s obsahem kakaa alespoň 70 %, obsahuje nejvíce vlákniny a flavonoidů a nejméně cukru.
- Při nákupu čtěte pečlivě složení na obalu, některé druhy čokolád obsahují velké množství rafinovaného cukru a dalších přídatných látek.
- Nezapomínejte na pestrou a vyváženou stravu bohatou na vlákninu a antioxidanty též z jiných přírodních zdrojů, jako je zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné produkty.