Hlavní obsah

Slavní a nemocní. O svém zdravotním trápení otevřeně mluví Anička Slováčková, Eva Holubová a další

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zdraví máme jen jedno a všechno, co se ho týká, je samozřejmě velmi osobní, intimní a niterné. Jenže když jste slavní, těžko můžete před světem větší zdravotní problémy utajit. A tak aby předešly dotěrným otázkám, nebo třeba kvůli osvětě, se řada celebrit rozhodla o svém zdraví veřejně mluvit. Jako třeba Eva Holubová, která je po operaci hlavy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Není řeč o chřipkách, nachlazení či rýmě, ale o opravdu vážných nemocech či zdravotních obtížích. O těch, které vás mohou zabít, jež vás mění fyzicky a jejichž léčba je opravdovým bojem o život.

Někdo o svém trápení a problémech potřebuje mluvit, jiný to chce zpracovat a vybojovat o samotě či jen se svými blízkými. Ale když jste slavní, těžko se utají, že nejste úplně fit. A pak můžete veřejnost a novináře buď poprosit o respektování vašeho soukromí, nebo jako následující VIP o své kondici mluvit. Aby nevznikaly spekulace, aby vás pořád někdo neotravoval otázkami, ale třeba i proto, abyste šířili osvětu a možná pomohli někomu předejít podobným obtížím.

Eva Holubová a aneuryzma

Oblíbená herečka před pár dny podstoupila v nemocnici plánovanou operaci hlavy kvůli aneuryzmatu. A že není úplně fit, před svými fanoušky rozhodně netajila. Sdílela fotky přímo z nemocnice, v příspěvcích děkovala lékařům, personálu nemocnice i svým blízkým, psala i to, jak se cítí a podobně. Nic nepřikrášlovala, klidně se vyfotila neupravená, s dýchací maskou na obličeji a podobně – protože takový je život.

Nyní už je Eva Holubová doma, ale i z domova nasdílela svou fotografii s tím, že se na chvíli odmlčí, nic sdílet nebude, protože se chvíli potřebuje věnovat svému tělu a jeho rekonvalescenci.

Anička Slováčková

I zpěvačka a dcera Dagmar Patrasové a Felixe Slováčka Anička Slováčková je velmi otevřená, co se zdravotního stavu týče. Už podruhé bojuje s rakovinou – poprvé v roce 2019 šlo o zhoubný nádor v prsu, loni se pak nemoc vrátila a tentokrát se usadila v plicích.

Léčba nebyla a ani teď není vůbec jednoduchá, naopak je velmi náročná a zpěvačku mění i fyzicky. Anička je ale stále otevřená a upřímná. I ona sdílí se svými fanoušky fotografie, a to i ty, na nichž je vidět, jak přichází o vlasy, nebo že jí v tu chvíli není vůbec dobře.

Třeba nyní v říjnu, v měsíci, který je tradičně věnován prevenci rakoviny a podpoře žen, které s ní bojují, zveřejnila snímky, jež mapují její druhou léčbu. A opět připomněla, že prevence je zásadní, že boj s touto nemocí je náročný a že právě její včasné odhalení je při léčbě klíčové. „Je to rok, co jsem nastoupila znovu na léčbu. Rok, co chodím pořád pravidelně na chemošky. Náročnej, únavnej. S často prospanými, probulenými, bolavými dny,“ napsala ke svým fotkám zpěvačka s tím, že byly i krásné dny plné radosti a štěstí a že věří v dobrý konec.

Anna K.

S rakovinou prsu má zkušenost i zpěvačka Anna K., i ona s ní bojovala dvakrát. Poprvé v roce 2009, podruhé v roce 2017. A v obou případech zahrnovala její léčba operaci i chemoterapii.

V boji jí pomáhala práce - hudba a koncerty jí umožňovaly nemyslet na trápení, kterým si prochází. Nejvíc ze všeho oceňovala pomoc svého přítele, se kterým se ale nedávno po téměř třiceti letech rozešli. O své nemoci veřejně mluvila s apelem na to, aby ženy nepodceňovaly prevenci.

Martina Navrátilová

Do skupiny nemocných a otevřených patří i česká tenistka Martina Navrátilová. Ta si diagnózu rakoviny prsu vyslechla poprvé v roce 2010, kdy jí nádor našli lékaři při preventivním vyšetření na mamografu. Tehdy přiznala, že vyslechnout si tuhle diagnózu pro ni byl šok a že se tehdy neubránila slzám, ale zároveň odmítala o nemoci mlčet. Pokládá sama sebe za důkaz, že včasná diagnóza vám opravdu může zachránit život.

V roce 2023 se ale bohužel diagnóza opakovala. Vrátila se nejen rakovina prsu, ale přidal se hrtan. „Je to dvojitá rána, ale stále se to dá napravit. Doufám v příznivý výsledek. Chvíli to bude pěkně nanic, ale budu bojovat ze všech sil,“ uvedla tehdy ve svém prohlášení tenistka.

Kvůli nemoci přerušila adopční proces, v němž měla v plánu si s manželkou osvojit dítě. Nakonec ale Navrátilová nemoc porazila i podruhé, letos v létě adopci obě dokončily a jejich rodina se rozrostla o dva chlapce.

Pavel Nový

Známý herec a jedna z hvězd ikonické komedie S tebou mě baví svět Pavel Nový si také sáhl na dno, a jak sám říká, v 59 letech umřel a pak se podruhé narodil. V roce 2007 ho totiž komár nakazil západonilskou horečkou. Skončil v kómatu a kompletně ochrnul, včetně schopnosti mluvit.

Ale herec se nevzdal a zabojoval a od té doby o tomhle zážitku mluví zcela otevřeně, rozhodně to pro něj není žádné tabu. Navíc jak je jeho dobrým zvykem, i z tak děsivé záležitosti si umí dělat legraci. Jak vzpomíná na svůj boj o život a jak tehdy své totální ochrnutí prožíval, vzpomínal i v rozhovoru, který jsme s ním vedli u příležitosti jeho 75. narozenin. Přečíst si ho můžete zde.

Igor Bareš

I známý herec Igor Bareš moc dobře ví, jaký je život s nemocí. V jeho případě navíc s chronickou, trpí totiž Crohnovou chorobou (autoimunitní chronické onemocnění trávicího traktu, které způsobuje zánětlivé procesy v různých částech trávicí soustavy).

Jde o velmi nepříjemné onemocnění, které sice na první pohled není znát, ale život umí zkomplikovat velmi silně. Navíc se týká poměrně intimních záležitostí, ale Bareš se nebojí o tom mluvit. „Moje Crohnova choroba, tedy zánět střev, je hrozně nepraktická. Třeba teď jsou tři hodiny a já jsem dneska ještě nejedl, aby mě to neomezovalo. Protože když se člověk nají, musí do půl hodiny na toaletu. Je potřeba si při práci hodně plánovat, ale spousta lidí je na tom s touhle nemocí daleko hůř,“ řekl třeba v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Načítám