Hlavní obsah

Vznešené i bláznivě barevné – takové jsou lilie! Pěstování není náročné a vybírat lze z mnoha druhů

Foto: irin-k, Shutterstock.com

Foto: irin-k, Shutterstock.com

Lilie je někdy pro svou vznešenou krásu nazývána královnou květin. Její pěstování přitom není nijak náročné ani na zahradě, ani v bytě. Mnohé druhy jsou odolné proti mrazu, takže zvládnou přezimovat i v našich podmínkách. Vyzkoušejte něžné květy lilie bělostné, voňavé kalichy lilie královské nebo některou z nepřeberného množství barev lilie asijské.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lilie jsou oblíbené nejen v zahradách, ale také ve floristice. Díky své kráse, vůni i výjimečnému vzhledu se samostatně nebo v kombinaci s jinými květinami často používají v elegantních aranžmá. Velmi něžně působí lilie spolu s růžemi, a jejich kombinace se tak často vyskytuje na svatbách a ve svatebních kyticích. Lze je pěstovat i v nádobách a jsou populární také v roli pokojovek. Přečtěte si, jak je pěstovat a jak se o ně starat.

Kdy a jak sázet lilie?

Lilie preferují dobře propustnou, humózní půdu na slunném či mírně zastíněném stanovišti (pozor však na úpal, který by květy zničil). Je důležité, aby byla půda dostatečně vlhká, ale zároveň musí být zajištěn odtok vody, aby nedocházelo k hnilobě kořenů a samotných cibulek.

Nejlepší čas pro výsadbu cibulek je buď na jaře, nebo na podzim. Jamka by měla být hluboká do dvou- až trojnásobku výšky cibulky, jednotlivé rozestupy zvolte podle velikosti daného kultivaru i samotných cibulek – přibližně tedy 20 až 30 cm. Pokud pěstujete vyšší druhy, nezapomeňte na oporu v podobě kolíků, kovových opor nebo opěrné sítě.

Nejznámější a nejoblíbenější druhy lilií

  • Lilie asijská (Lilium asiaticum) je celá skupina liliovitých rostlin s širokým spektrem barev od bílé přes žlutou, oranžovou, červenou či růžovou až po purpurovou. Nejsou sice příliš voňavé, ale jejich nízké nároky na pěstováníširoká škála tvarů, barev a vzorů je učinila nejoblíbenějšími liliemi mezi zahrádkáři. Naleznete mezi nimi i dechberoucí plnokvěté hybridy, které nabízejí až nečekanou krásu.
  • Lilie královská (Lilium regale) patří i díky své výrazné vůni mezi oblíbené květiny do aranžmá. Její velké bílé květy s načervenalým středem zaujmou na první pohled. Zároveň je se svou výškou až 1,8 m nepřehlédnutelná a je jedním z nejvyšších druhů lilií.
  • Lilie bělostná (Lilium candidum) je známá pro své velké, čistě bílé voňavé květy a někdy je nazývána též kostelní lilie. Vyznačuje se raným květem a preferuje slunné polohy. Pokud máte mazlíčky nebo děti, dávejte si pozor: Lilie bělostná obsahuje toxické látky.
  • Lilie zlatohlavá (Lilium martagon) má drobnější zvonkovité květy různých barev, nejčastěji růžové, purpurové či oranžové, s charakteristickými tečkami. Je považována za divokou a i v Evropě se s ní můžete setkat ve volné přírodě. Lze ji pěstovat i v polostínu, a oživit tak přistíněná stanoviště.
  • Lilie dlouhokvětá (Lilium longiflorum) je oblíbená ve svatebních dekoracích a aranžmá díky své bílé (nebo jemně narůžovělé) barvě a krásné vůni, která připomíná jasmín.
  • Lilie tygrovaná (Lilium tigrinum) kvete nápadnými květy s tygrovaným vzorem obvykle na konci léta nebo začátkem podzimu. Kresba květů lilie tygrované se obvykle skládá z červených, oranžových nebo hnědých skvrn na žlutém pozadí, přičemž každý květ může mít jiný vzor. Jsou atraktivní pro opylovače, jako jsou včely a motýli. Jaké rostliny vysadit, aby k vám létaly včely?>>>
  • Orientální hybridy lilií vznikly křížením japonských odrůd a jejich nádherné pestré květy různých odstínů krásně voní a mohou mít až 20 cm v průměru. Jsou ideální pro řez a nejsnadněji se pěstují ve skleníku.

Pěstování: Jak se starat o lilie?

Rostliny pravidelně kontrolujte, a pokud najdete příznaky některé z houbových chorob (např. fuzariová hniloba cibulek) nebo škůdců (např. třásněnka liliová), okamžitě použijte odpovídající postřik.

  • Jak často zalévat lilie? Potřebují pravidelnou zálivku, zvláště v období sucha a během kvetení. Naopak v zimě zálivku úplně vynechte – cibulky by mohly snadno umrznout. Vlhkost v půdě můžete podpořit mulčem, který zároveň potlačuje růst plevele a v zimě cibulky chrání před přílišným mrazem. Většina u nás běžně pěstovaných lilií je mrazuvzdorná, vždy se ale podívejte na popis daného kultivaru.
  • Jak lilie hnojit? Pro bohatý růst a kvetení je pravidelně přihnojujte organickými hnojivy nebo speciálními hnojivy pro kvetoucí rostliny.
  • Co s lilií po odkvětu? Nezapomeňte pravidelně odstraňovat odkvetlé části, zabráníte tak tvorbě semen, podpoříte růst a u některých druhů také opakování kvetení. Stejně jako u ostatních cibulovin, také u lilií listy a stonky odstraňte až po zežloutnutí. Většina lilií je mrazuvzdorná, a tak není třeba cibulky na zimu vybírat ze země.
  • Jak lilie pěstovat v květináči? Docela snadno. U lilií pěstovaných v nádobách je zásadní hlídat pravidelnou zálivku a také zazimování: na zimu je ukryjte sice do chladu, ale mimo dosah mrazu!

Jak pěstovat lilie v květináči jako pokojovky

Lilie často naleznete v prodeji také jako pokojové rostliny. Potřebují především mnoho nepřímého světla a dostatek prostoru, proto je pěstujte v květníku, který má v průměru alespoň 30 cm a silnou drenážní vrstvu. Co s lilií v květináči po odkvětu? Po odkvětu a zatažení listů omezte zálivku na minimum. Přes zimu květináč nechte třeba ve sklepě nebo ve vyhřívané garáži, kde se teplota pohybuje kolem 10–15 stupňů.

  • Při výběru nezapomeňte myslet nejen na velikost, ale také na vůni jednotlivých odrůd. Může se totiž celkem snadno stát, že příliš silná vůně některých druhů lilií rychle prostoupí celou místnost, což nemusí vyhovovat všem členům domácnosti.

Načítám