Hlavní obsah

Spadlé víčko po botoxu, kačeří pysky místo svůdných úst? Nezoufejte! Nepovedené estetické zákroky mají řešení

Foto: wedmoments.stock, Shutterstock.com

Foto: wedmoments.stock, Shutterstock.com

Když vidíte nepovedenou plastickou operaci nebo estetický zákrok na celebritě, většinou nad tím jen mávnete rukou, potutelně se usmějete nebo si povzdechnete, že je chudák. Jak se ale zachovat ve chvíli, kdy to nevidíte na fotografii, ale při pohledu do zrcadla? Možností je několik.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozmanité estetické úpravy jsou stále populárnější – nejoblíbenější je botox, laserové úpravy nebo zvětšení rtů. Při každém z těchto zákroků však hrozí riziko, že výsledek nebude podle představ klienta, nebo se dokonce nepovede. Dá se v takovém případě něco dělat, nebo se zkrátka musíte smířit s tím, že i mistr tesař se někdy utne?

Pozor na nerealistická očekávání

Abyste předešli zklamání, musíte vždy předem vědět, do čeho jdete a co můžete skutečně očekávat. I proto je na mnoha klinikách nutná vstupní konzultace. „K problematickým zákrokům bych zařadila niťový lifting. I když je relativně běžný a bezpečný, problém spočívá v nerealistických očekáváních klientek, které si myslí, že výsledek bude srovnatelný s faceliftem,“ popisuje lékařka Diana Molnar, odbornice na estetickou medicínu z Impera Kliniky Praha.

Stejný problém může nastat i při botoxu, protože mnoho klientů má mylnou představu, že se jim po jedné aplikaci zacelí i hlubší vrásky. Přitom botox slouží jako prevence před větším prohlubováním, a nikoli ke korekci již vzniklých záhybů.

Nenechte se nalákat příliš nízkými cenami

Abyste si „pojistili“ co nejlepší výsledek a snížili riziko komplikací na minimum, je nutné sáhnout hlouběji do kapsy. Vždy si pořádně prostudujte recenze na danou kliniku i přímo na konkrétního lékaře. Varovným znamením by měly být výrazné slevy či obecně o dost nižší ceny než konkurence. Čtěte proto pečlivě diskuse na stránkách a nebojte se prověřit reference i na sociálních sítích.

„Je důležité vyhledat odborníka s odpovídajícím vzděláním, zkušenostmi a certifikacemi. Lékař musí znát velmi dobře anatomii obličeje, vědět, kudy probíhají cévy. Při aplikaci výplní může dojít k zablokování průchodnosti cév, omezení průtoku krve a následné nekróze (odumření buněk). Špatně píchnutý botox může vyvolat modřiny, záněty, asymetrie a spadlá víčka,“ vysvětluje Adéla Procházková, korektivní dermatoložka z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Jaké zákroky jsou nejproblematičtější?

Nějaká možná rizika přináší každý estetický zákrok a je dobré o nich vědět. Ale existují i takové zásahy, kdy je nutná zvláštní obezřetnost: například výplně při modelaci nosu by neměl aplikovat estetický dermatolog, ale pouze plastický chirurg. „Za nejrizikovější bych považovala výplně nosu a vrásek mezi obočím. Může dojít k lokálnímu odumření tkáně, v nejhorším případě i ke ztrátě zraku,“ míní Diana Molnar.

Současně varuje před zvětšením rtů do plochého tvaru nebo výrazným zvětšením úst u starších klientek, jež mají v obličeji mnoho vrásek. „Další zákrok, který bych nedoporučila, je foxy eyes nitěmi – zákrok, který zvedá konec obočí nahoru. I když to může v některých případech pomoci, často to vypadá nepřirozeně. Připomíná to postavu pana Spocka ze Star Treku.“

Foto: fast-stock, Shutterstock.com

Špatně provedený botox nebo nedodržování doporučení od lékařů může vést k narušené mimice i spadlým víčkům. Takový stav není naštěstí trvalýFoto: fast-stock, Shutterstock.com

Kdo za to může?

Nejste s výsledkem spokojení? Pak nejdříve zpytujte svědomí. „Chyba může být i na straně klienta, který nedodržel doporučení lékaře, co dělat před procedurou a po ní, například omezit konzumaci alkoholu nebo neužívat některé léky. Konkrétně u botoxu se čtyři hodiny nepředklánět ani si nelehat, ošetřenou oblast nemasírovat a nevystavovat se přímému slunci,“ vysvětluje Adéla Procházková.

Co se nesmí dělat po aplikaci botoxu

Komplikací estetického zákroku může být ovlivnění jiných svalů, než kam se látka aplikovala. Jak se tomu vyhnout?

  • Alespoň 4 hodiny po vpíchnutí botoxu držte hlavu rovně, nepředklánějte se a nelehejte si.
  • Místa aplikace důsledně chraňte před slunečním zářením.
  • V den aplikace a den poté necvičte ani neskákejte.
  • 14 dní po aplikaci se vyhněte hluboké kosmetické masáži, laserovým zákrokům v místě aplikace apod.

Doporučení lékaře jste dodrželi, ale přesto vás výsledek zklamal? Kontaktujte odborníka, který proceduru provedl. Ten vyhodnotí, zda se jedná o přechodný stav, než se místo zákroku zcela zotaví, nebo se skutečně jedná o pochybení z jeho strany. V prvním případě se dostavíte na další kontrolu, a pokud půjde o nápravu, pak by ji měl provést bezplatně. „Někdy se stane, že lékař neví, jak komplikaci řešit, nebo byl zákrok proveden osobou bez lékařského vzdělání. V tom případě je nutné navštívit jiného specialistu a korekci si uhradit,“ shrnuje lékařka Diana Molnar.

  • U botoxu však s vrácením vložených financí moc nepočítejte. Jakékoli předem známé možné vedlejší účinky, jako je právě spadlé víčko nebo čelo, se vždy mohou „svést“ na to, že jste nedodrželi doporučené pokyny. To mimo jiné i před zákrokem podepisujete.

Jak opravit botox a přefouknuté rty

Máte problémy po injekcích botoxu? „Pokud byla podána příliš vysoká dávka, klientům doporučujeme dělat to, co se po aplikaci běžně nedoporučuje. Užívat vitaminy skupiny B a hořčík a aplikovat různé stimulační procedury, jako je například mezoterapie nebo mikroproudy. V případě poklesu víčka doporučujeme oční kapky,“ popisuje Diana Molnar. Samo o sobě trvá vstřebání botoxu až půl roku. Když se však budete držet doporučených rad nebo podstoupíte radiofrekvenci, jeho odbourání se může urychlit až o několik týdnů.

Náprava nepovedených úst je mnohem jednodušší. „V případě jakýchkoli výplní na bázi kyseliny hyaluronové existuje protilátka hyaluronidáza, která kyselinu hyaluronovou rozpustí na vodu. Po několika hodinách je výplň zcela vstřebána a klientka vidí své rty tak, jak vypadaly před zákrokem.“

Načítám