Hlavní obsah

Recept na láskyplný vztah podle Jany Paulové a Milana Svobody: Tolerance, přátelství a čas na koníčky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Lásku na celý život si slíbili v roce 1977. O tom, že by svůj slib neměli herečka Jana Paulová s hudebníkem Milanem Svobodou dodržet, tenkrát nepochybovali. A nepochybují dodnes. Ani po padesáti společných letech nešetří vyznáními lásky. Jaký je jejich příběh?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V sobotu 12. října zazáří Jana Paulová jako jedna z účinkujících 13. řady populární taneční show StarDance. Už teď se dá počítat, že ji na každý taneční večer doprovodí i její manžel Milan Svoboda, který jí bude v publiku držet palce. Vzájemná tolerance a podpora je totiž pro jejich vztah klíčová.

Ačkoli pocházela Jana Paulová z herecké rodiny (maminka byla herečka Eva Šenková a otec herec a zpěvák František Paul), rodiče si přáli, aby ani jedno z jejich čtyř dětí nepokračovalo v kumštýřské tradici. Uvědomovali si, že je to nestálé a náročné řemeslo. „U starších tří to ohlídali a na mě už nějak nezbyly síly,“ smála se v rozhovoru pro Český rozhlas. Ani ona sama se herečkou původně stát nechtěla, ale konzervatoř byla jediná střední škola, kde nebyla matematika, fyzika a chemie, proto se rozhodla, že na ni nastoupí. Odtud to byl jen krok na DAMU, která se pro ni stala osudovou po profesní i osobní stránce. Seznámila se zde totiž s o čtyři roky starším hudebníkem Milanem Svobodou.

Rodiče jejich lásce nepřáli

Janě bylo devatenáct a měla všechno před sebou. Nevěděla, jakým směrem se bude její život ubírat. Věděla ale, že jím chce kráčet po boku Milana. To ovšem bylo její mamince proti srsti. „Rodiče nám v tom hrozně bránili. Maminka neodhadla, že jsem potkala úžasného chlapa. Nechtěla nám jít ani na svatbu. On měl tenkrát dlouhé vlasy, byl to takový jazzman, a ona si představovala, že jí přivedu nějakého pana doktora,“ svěřila se herečka pro magazín MF DNES. Lásce a srdci ale poručit ani paní Šenková nedokázala. A ještěže tak!

Pauza od kariéry a čas pro rodinu

Po dvouletém vztahu se vzali a brzy se jim narodila první dcera Adéla. V tu chvíli měla Jana Paulová své priority jasné. „Končila jsem DAMU, ale nechtěla jsem být herečka. Chtěla jsem být maminka. Přála jsem si dělat úplně obyčejné věci a být za mámu,“ prozradila v rozhovoru pro časopis Marriane. Po čase se sice k divadlu vrátila, ale rodina pro ni zůstala na prvním místě. Brzy porodila ještě dceru Anežku.

Obě dcery žijí v zahraničí. Starší v Indii a mladší na Normanských ostrovech, které leží mezi Británií a Francií. Pravidelně se ale navštěvují, což podporuje ještě Janina vášeň pro cestování. A když není možnost fyzického setkání, alespoň si volají přes videohovory. Celá rodina je semknutá, což je vždycky a pro všechny jeden z klíčů spokojeného manželství.

Recept na šťastné manželství? Tolerance

Jana s Milanem jsou spolu pět dekád a brzy oslaví zlatou svatbu. Jak to dělají? „Máme se rádi a smějeme se stejným věcem. Jsme dvě osobnosti, celkem výrazné a dokážeme se vzájemně pochopit. Nejsme majiteli toho druhého. Díky tomu můžete žít vedle jednoho parťáka, kterého můžete i celý život milovat,“ shrnula herečka v rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka. Jak vidno, skutečně to funguje a city se nebojí vyjádřit ani na sociálních sítích, kam nedávno přidala zamilovanou fotku s vyznáním lásky. „Žijeme spolu takhle dlouho a intenzivně, tak jsem to tak cítila. Proto jsem to napsala. A manžel to také říká a chová se tak,“ vysvětlila v rozhovoru pro Super.cz.

Společné zájmy nejsou nutnost

Milana Svobodu spojuje s Janou Paulovou hlavně rodina a láska k ní. Herečka k tomu ještě ráda píše a cestuje. V roce 2011 napsala knihu Jak běžet do kopce a věnuje se i režii. Milan se zase stále aktivně věnuje hudbě a pracuje i jako pedagog.

„Potkala jsem skvělého, tolerantního a milujícího partnera. On mě nechává žít a radovat se z věcí, které mě baví. Já mu pak o nich nadšeně vyprávím a on zase žije věcmi, které těší jeho, a tím zase obohacuje mě. Máme společné zájmy v tom ohledu, že si o spoustě věcech myslíme to samé. Některé naše zájmy se protínají, ale myslím si, že je dobré mít svůj vlastní svět a vlastní prostor,“ vyjádřila se Jana Paulová pro magazín Marianne.

Načítám