Hlavní obsah

Bolest kloubů, že nevstanete z postele? Navštivte lékaře, hraje se o čas! Jenže revmatologů je málo

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Bolestivé otoky kloubů, únava i deprese. To vše provází velice nepříjemnou chorobu jménem revmatoidní artritida. Nevyhýbá se ani mladým a nemocného může doslova paralyzovat. Léčbu je třeba nasadit rychle. Najít revmatologa ale může být problém, v Česku je jich totiž jako šafránu a na vyšetření se čeká dlouho.

Článek

Čemu všemu se věnuje revmatolog? Jak poznat revmatoidní artritidu, jak zasahuje do života a jaké jsou proti ní účinné zbraně? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování, tentokrát s revmatologem Ladislavem Šenoltem.

Bolestivé klouby si často spojujeme se stářím. Někteří si možná vybaví i vojáka Švejka z románu Jaroslava Haška, který si revmatické klouby mazal opodeldokem. Revmatoidní artritida ale nepřináší jen nějakou mírnou bolest – jde o nemoc, která může člověka doslova paralyzovat, vyžaduje specializovanou péči a moderní léčbu.

Největší potíže bývají ráno

Zároveň zdaleka neplatí, že by šlo o nemoc starých lidí. Obvykle totiž propuká v produktivním věku a dnes jí v republice trpí víc než 100 tisíc obyvatel. Vše většinou začíná bolestivými otoky kloubů, které zvláště poránu člověku komplikují nejběžnější činnosti. Třeba i obyčejné otevření lahve vody nebo mléka může být kvůli bolesti takřka nemožné.

S kým jsme si povídali?

Profesor MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D., je předseda České revmatologické společnosti a vedoucí Oddělení experimentální revmatologie při Revmatologickém ústavu v Praze. Věnuje se především diagnostice a léčbě zánětlivých revmatických onemocnění. Zvláště se zaobírá revmatoidní artritidou a spondylartritidou, časnými, ale i obtížně léčitelnými fázemi nemocí a cílenou léčbou.

Foto: Proženy.cz

Hostem MUDr.ování byl profesor Ladislav ŠenoltFoto: Proženy.cz

Problémy dělá i obyčejná chůze

„Zhruba v polovině případů mohou být postižené malé klouby na nohou. Takže jenom se postavit a udělat pár prvních kroků může být problém,“ přibližuje v podcastu MUDr.ování revmatolog Ladislav Šenolt, předseda České revmatologické společnosti.

Část pacientů podle něj pociťuje i zvýšenou tělesnou teplotu, silnou únavu nebo bolest svalů. S nemocí jsou ale spojené i psychické potíže, které by podle Ladislava Šenolta neměly být brány na lehkou váhu: „Depresivníúzkostné stavy nejsou úplně vzácné. V řadě případů to zvládnou běžná antidepresiva, v některých případech musíme vyhledat i psychiatra, někdy psychologickou podporu.“ Zároveň lékař dodává, že hůře se bojuje s únavou, která je také jedním z typických příznaků. Pomáhá prý zdravý životní styl, dobrá spánková hygiena i fyzioterapie.

Co dělat, když vás bolí klouby

Ze všeho nejdůležitější je ale podle Ladislava Šenolta při problémech co nejdříve vyrazit ke svému praktikovi, který po vyšetření pacienta obvykle odešle ke specialistovi. Základem úspěchu je včasná diagnóza – lékaři dnes mají k dispozici nejmodernější léčbu revmatoidní artritidy, díky níž se daří u mnoha nemocných příznaky potlačit. Přelomem bylo i zavedení biologické léčby před více než 20 lety.

Je ovšem třeba počítat s tím, že revmatologů je v České republice jako šafránu. A přestože se i díky specializovaným ambulancím většinou daří nemocné diagnostikovat včas, s dostupností péče je to různé. Nejméně revmatologů je v Kraji Vysočina, v Ústeckém, Pardubickém či Královéhradeckém kraji. „V průměru v České republice obhospodařuje jeden revmatolog více než 50 000 obyvatel,“ dodává Ladislav Šenolt.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám