Hlavní obsah

Co dělají štíhlí lidé jinak? Jejich jídelníček není nahodilý a cvičí každý den, nikoliv ale za trest

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pouček k hubnutí existuje spousta a ne vždy je snadné vybrat si z nich ty správné. Tady najdete pohromadě všechny, které jsou osvědčené a dávají smysl. Nejsou komplikované, nemusíte si odpírat různé skupiny potravin ani trávit v posilovně dvě hodiny denně. Jak by mohl vypadat váš zdravější životní styl?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na internetu existují fóra, kde se řeší, co dělají hubení lidé jinak. Jedna uživatelka podotýká, že prostě jedí méně. Když se k obědu přejedí, další jídlo vynechají. Další z diskutujících poznamenal, že přirozeně hubení lidé nejsou jídlem posedlí, jedí, když mají hlad, a přestanou jíst, když jsou polosytí. Dají si to, na co mají chuť, ale střídmě. Co si z toho odnést a co doporučují odborníci?

1. Jídelníček není nahodilý

Mějte ve vašem režimu určitý řád a dodržujte hlavní jídla. Abyste mohli jíst intuitivně, vyžaduje to nejen znalost vyváženého jídelníčku, ale také sebe sama. Přesný jídelníček od nutričního specialisty sice může být skvělý start, který vás navede na typy potravin a velikost porcí, ale nebude vás bavit měsíc co měsíc vařit a jíst ta samá jídla.

Že je konkrétní jídelníček ta horší cesta, potvrzuje Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě). „Klientům v kurzech zdravého hubnutí nedáváme předepsané jídelníčky, ale učíme je, aby si je uměli poskládat sami, v začátku je velkým pomocníkem i nutriční kalkulačka. Je to delší cesta, ale zato mnohem efektivnější. I když se do toho třeba v začátku klientům nechce, nakonec tenhle přístup velmi oceňují,“ vysvětluje.

2. Nezajídejte nudu

Dbejte ve stravě na dostatečný obsah bílkovin, přiměřené množství kvalitních tuků a nevynechávejte ani sacharidy. „Každé jídlo doplňte zeleninou nebo ovocem. Tímto způsobem si poskládejte ideálně každé jídlo dne. Vyhněte se uzobávání mezi jídly a večernímu mlsání. Důležité je také ve vztahu s jídlem řešit, zda jíte opravdu z hladu a nezajídáte emoce nebo nudu,“ varuje Hanka Málková.

3. Snídaně dělá den

Nevynechávejte snídani! Nemusíte si ji dát hned po probuzení, ale snězte si ji v klidu a připravte si vyváženou s důrazem na bílkoviny: „Má to také psychologický efekt. Když pro sebe hned po ránu něco uděláte, bude se vám do nového dne vyrážet s lepším pocitem a v práci pak třeba snáze odoláte chlebíčku, který vám nabídne kolegyně,“ doporučuje Lenka Vymlátilová ze společnosti STOB.

Foto: Dulin, Shutterstock.com

Dobře poskládané menu zabrání zbytečnému uzobávání mezi jídlyFoto: Dulin, Shutterstock.com

4. Cvičení je základ každého dne

Říká se, že jídlo tvoří při hubnutí 80 % úspěchu, ale nesmíme opomenout ani pohyb. Pomůže vám nejen dosáhnout pevnější postavy, ale i spokojenější mysli. Podle Terezy Horové, trenérky fitness sítě Form Factory, je nejlepší možnou volbou kombinace silového tréninku a kardia. Silový trénink je ideální na formování postavy a jeho výhodou je i to, že zrychluje metabolismus, což trvá ještě nějakou dobu po skončení samotného tréninku. „Čím více svalové hmoty totiž máte, tím více kalorií potřebujete, abyste své tělo správně a dostatečně vyživili,“ vysvětluje trenérka. Kardio aktivita pro změnu napomáhá k ještě vyššímu prohloubení kalorického deficitu a zlepšuje celkovou kondici.

Pokud nemáte čas docházet na lekce, zkuste cvičit doma nebo vyrazte ven do přírody. Není třeba to překombinovávat, ale i modelky, které mají štíhlost v genech, dbají na zdravou stravu a několikrát do týdne cvičí (Nikol Švantnerová by mohla vyprávět). Důležitou poučkou je: Tréninkem se netrestejte za snědené jídlo, vnímejte ho jako „poctu“ pro tělo, které pro vás dělá tolik.

Jak (z)hubnout úspěšně?

Za jojo efekt nejčastěji můžou přehnané nároky. „Cílem zdravého hubnutí a udržení shozených kil by měl být ten nejmírnější redukční režim. Váš život totiž příliš neomezí, budete hubnout a budete schopni jej dodržovat dlouhodobě,“ říká lektorka kurzů STOBu a terapeutka Jana Šimečková.

Pro úspěšné udržování váhy je důležitá i podpora. Najděte si parťáka, se kterým se budete pravidelně scházet a sdílet své úspěchy (i neúspěchy), nebo spolupracujte s odborníkem. „Klienti, kteří zůstávají, byť v minimálním kontaktu se svými průvodci (například jedenkrát za rok docházejí na kontrolní analýzu složení těla), si váhu lépe udržují. Vědomí, že se mají přijít v domluvený termín ukázat, jim pomáhá lépe udržovat nový režim v každodenním životě,“ shrnuje Hana Málková.

Zásady zdravého životního stylu (nejen) pro hubnutí:

  • Poskládejte si pestrý a promyšlený jídelníček
  • Každé jídlo doplňujte zeleninou (nebo ovocem)
  • Mějte v jídelníčku dostatek bílkovin
  • Vařte si co nejvíce domácí jídla
  • Jezte všímavě a jídlem neřešte emoce
  • Dodržujte pitný režim a pijte převážně vodu
  • Pohyb mějte jako součást každého dne
  • Spánek stavte na první místo
  • Mějte sami k sobě pozitivní vztah

Načítám