Hlavní obsah

Podnikavost se musí rozvíjet už od školky! Ovlivňuje celý život. Ale Češi ji stále vidí negativně

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Co to znamená být podnikavý? Podnikavost, to není „jen podnikání“, ale kreativní přístup k věcem okolo sebe. Dívat se na svět otevřenýma očima a přemýšlet, co by se dalo dělat jinak a lépe. A je důležité učit se to už odmalička. Proč Češi chápou podnikavost úzce a někdy i negativně? O tom mluvíme v dalším díle podcastu O penězích se (ne)mluví.

Článek

„Podnikavost není jen o byznysu, ale o schopnosti být kreativní, iniciativní a měnit svět kolem sebe,“ říká Anna Kačabová z Asociace podnikavé Česko, která se od roku 2022 zaměřuje na rozvoj této kompetence skrz spolupráci se školami a vzdělávacími institucemi.

A šíří také osvětu o tom, jak ji vůbec vnímat. Podnikavost totiž patří podle evropského referenčního rámce klíčových kompetencí mezi jednu z osmi základních dovedností, které by měl podporovat celý vzdělávací systém, a to celoživotně. Jak se to u nás daří, mapuje už třetím rokem Asociace podnikavé Česko, která se zároveň snaží veřejnosti vysvětlovat, co všechno podnikavost obnáší.

Podnikavost – žádoucí přístup ke světu

„My – ale i evropský referenční rámec – podnikavost vnímáme jako schopnost být kreativní, iniciativní a schopnost vidět svět kolem sebe jako síť příležitostí. Stejné vnímání má ale jen třetina Čechů,“ říká Anna Kačabová. Naráží přitom na průzkum asociace, podle kterého třetina respondentů chápe tento pojem spíš pejorativně a zbytek si ho spojuje jen s dovednostmi v byznysu. A to je potřeba změnit osvětou.

Foto: Proženy.cz

Annu Kačabovou (vpravo) zpovídala v podcastu Michaela RakováFoto: Proženy.cz

Rozvíjejte kreativitu už od školky

Co všechno tedy podnikavost obnáší? Podle evropského rámce EntreComp je sledování příležitostí jen její první fáze. Následovat musí hledání zdrojů k realizaci nápadů a také jejich uvedení do praxe v podobě udržitelných a eticky správných řešení. Na všechny tyto fáze se soustředí členská základna asociace, která má v současnosti 13 členů.

„Máme organizace, jež se zabývají inovativním vzděláváním a rozvojem podnikavosti už na mateřských školách. Na základních školách máme spolek Prototýpci a za střední školy je tu pak baťovská organizace Junior Achievement nebo Česká středoškolská unie,“ zmiňuje Anna Kačabová. Mezi další členy patří i nezisková organizace Czech Founders nebo projekt Můžeš podnikat.

Dopřejte dětem samostatnost

Jak ale Anna Kačabová připomíná, s rozvojem podnikavosti u potomků v útlém věku může začít každý rodič – třeba když je nechá podílet se na rozhodování v domácnosti a na cestách, anebo klade důraz na jejich volnou hru. „Obecně je to o tom, že dítěti dopřejete, aby dělalo věci samo, a samo tak objevovalo svět,“ vysvětluje. Podobně se pak podle ní dá podnikavost rozvíjet i u dospělých: „Nejvíc funguje to, že jde člověk do světa, mluví s lidmi a přemýšlí, co by se dalo změnit - ať už je to v rovině komunitní, podnikatelské, nebo třeba v práci, do které chodí.“

S kým jsme si povídali

Proč je důležité být podnikavý a snažit se měnit svět - i o tom mluví v podcastu vedoucí Asociace podnikavé Česko, která se věnuje rozvoji podnikavosti v rámci vzdělávání. Anna Kačabová také prozradila, proč Češi chápou podnikavost negativně a zúženě – a jak se snaží změnit i tohle.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám