Hlavní obsah

Jste studijní typ? Panny ženou vysoké ambice a Štíři jsou rození akademici. Střelce škola obtěžuje!

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Je tady září a s ním nový školní rok. Zasteskne se vám někdy po letech strávených v lavicích a nad knihami nebo jsou pro vás naopak noční můrou? Některá znamení patří mezi studijní typy a láká je i akademická dráha, jiná jsou spíš mistry praktického života a svou cestu si prošlapávají sama. Co o vztahu ke studiu obecně napovídá právě vaše znamení?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každé znamení zvěrokruhu má svůj jedinečný přístup ke studiu a vzdělávání. Zatímco někteří se s láskou ztrácejí v nekonečných hodinách studia a excelují v akademických výzvách, jiní hledají spíše praktické zkušenosti a nechávají se vést intuicí. A ani jedno vůbec není špatně, každý má svou cestu životem. Podívejte se, jak se jednotlivá znamení staví ke studiu a zda je pro ně správná volba akademická dráha, nebo by se měla od škol držet dál a sbírat v životě dovednosti spíše prakticky. Jak je na tom vaše znamení?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Beran je typ studenta, který se do všeho vrhá s nadšením a energií. Škola je pro něj výzva, kterou chce zdolat a předvést se. Jeho impulzivní povaha ho však může někdy odradit od systematického studia, a tak se spíše než dlouhým učením proslaví rychlými a razantními výkony. Akademická dráha ho láká, ale musí si dávat pozor na svou netrpělivost a touhu po okamžitých výsledcích. Nadšení pro dlouhé prozkoumávání jednoho tématu nebo schopnost zakousnout se a nepustit, i když mu něco nejde? Obojí Beranovi chybí, a tak se mezi klasické studijní typy moc počítat nemůže.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býk je trpělivý a důkladný student. Rád se učí pomalu, ale jistě a staví na pevných základech. I když není nejrychlejší, jeho vytrvalost a pečlivost mu zaručují dobré výsledky. V akademickém prostředí se cítí dobře, zvláště když má možnost prohlubovat své znalosti v oblastech, které ho zajímají. Skvěle se hodí na dlouhodobé studium a má potenciál pro úspěšnou akademickou dráhu. Vadí mu ale stres, které studium přináší, spíše bude kráčet nějakou alternativní cestou než standardním státním školstvím plným memorování.

Foto: Alex Ost, Shutterstock.com

Býci nebývají žádní rychlíci, ale vytrvale si jdou za svým. A platí to i o studiuFoto: Alex Ost, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou v akademickém světě jako ryba ve vodě, jsou vyloženě studijní typy. Jejich přirozená zvědavost a bystrá mysl jim umožňují rychle chápat nové informace a zapojovat se do diskusí. Vyloženě je baví tříbit si názory, argumentovat, diskutovat, akademicky se přít. I když mohou mít problém s dlouhodobým soustředěním, jejich schopnost improvizace a adaptace je vynáší do popředí. Akademická dráha je pro Blížence ideální, pokud se naučí udržet pozornost upřenou k jedné věci déle – anebo pro sebe najdou vhodný obor, kde to není tolik potřeba.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Rak přistupuje ke škole citlivě a intuitivně. Propojuje emoce s učením, což mu umožňuje hluboce pochopit probírané téma. Je to typ studenta, který se stará o spolužáky a často vytváří podpůrné skupiny. Akademická dráha ho přitahuje, jen pokud se cítí podporován a má možnost rozvíjet své emocionální vazby na studium. Nepatří tedy mezi klasické studijní typy, není ambiciózní ani nemilosrdně cílevědomý. Vždycky se bude starat víc o svou duševní pohodu a pohodu všech kolem než o hvězdné výsledky.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lev vidí školu jako jeviště. Rád se předvádí, a to nejen ve třídě nebo studijním kolektivu, ale i na různých školních akcích. Miluje být středem pozornosti a exceluje v předmětech, kde může ukázat své dovednosti, rád věci už umí. I když ho teoretické studium může nudit, praktické a tvůrčí činnosti ho nadchnou. Akademická dráha pro něj však příliš není, spíše než po nabývání nových znalostí a hlubokém pochopení jednoho tématu touží po širokých znalostech z mnoha oborů, kterými se může blýsknout. Už chce vědět, ne se dozvídat.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Panny a Blíženci jsou pro studia jako zrození a Lvi se zase rádi blýsknou před spolužákyFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panna je ztělesněním pečlivosti a organizovanosti. Její přístup ke studiu je metodický a systematický. Dokáže se skvěle soustředit a její analytický přístup jí zaručuje výborné výsledky. Je výborný akademik, protože si dává záležet na detailech. A její schopnost plánování ji předurčuje k úspěchu na akademické dráze. Stejně jako Blíženci má jistou vrozenou zvědavost, navíc podpořenou značně ambiciózní povahou, která ji na studijním žebříčku žene výš a výš. Rozhodně patří mezi rozené studenty a školu by si měla pořádně užít.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy hledají ve všem rovnováhu a platí to i pro školu. Snaží se sladit studium s osobním životem a dbají na to, aby vše bylo v harmonii. Mají rády spolupráci a diskuse, což je činí oblíbenými mezi spolužáky i učiteli. Akademická dráha pro ně příliš vhodná není, protože aby dosáhly pořádných výsledků a dostaly se na špici, musely by Váhy škole a studiu obětovat víc času, než jsou ochotné. Jejich pozornost je navíc poměrně přelétavá, špatně se ve škole soustředí, a studium není tak úplně jejich priorita.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou ve studiu zapálení a jdou do hloubky. Pro ně je škola místo, kde mohou odhalovat skryté pravdy a zkoumat záhady. I když občas působí tajemně a rezervovaně, někdy odtažitě a povýšeně, s nasazenou maskou lhostejnosti, jejich touha po poznání je obrovská. Čím více se do studia ponoří, tím více vynikají. Akademická dráha je pro Štíry ideální, zejména pokud se mohou věnovat výzkumu a objevování neznámého. Základní stupeň vzdělání je pro ně stresující a daleko více jim vyhovuje pozdější vysokoškolský přístup ke studiu.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Pro Střelce je většinou nejlepší učitel sám život a studia je rozhodně nijak nenaplňujíFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelec ke škole přistupuje s lehkostí a optimismem. Nejraději by se učil mimo školní lavice, protože má pocit, že svět je nejlepší učitel. Rád cestuje, poznává nové kultury a čerpá vědomosti z praxe. Rozhodně nepatří mezi studijní typy, víc než vzdělání ho zajímá život, vztahy, dobrodružství… Vše, co nabízí svět kolem. Chvíli neposedí a je pro něj extrémně těžké věnovat se učení, když by byl daleko raději někde venku – nebo vlastně kdekoli jinde. Škola Střelce v zásadě dost obtěžuje a úspěchu dosahují v životě úplně jinak.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozoroh je disciplinovaný a cílevědomý student, stejně jako je disciplinovaný a cílevědomý ve všem ostatním. Škola je pro něj příležitost k budování pevného základu pro budoucnost. A tu má vždy pečlivě promyšlenou a naplánovanou. Jeho přístup je praktický a orientovaný na výsledky. Díky své vytrvalosti a pečlivosti je často jedním z nejlepších studentů. Akademická dráha je pro Kozoroha přirozená volba, neboť mu umožňuje dosáhnout dlouhodobých cílů a úspěchů. Navíc moc rád vidí své jméno napsané s tituly před a ideálně i za jménem. Je to pro něj otázka cti a prestiže.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnář vidí vzdělání jako příležitost k inovacím a změně světa. Jeho nekonvenční myšlení ho často vede k otázkám, které jiní nekladou. Ve škole může mít problémy s dodržováním pravidel, ale jeho kreativita a originalita z něj dělá výjimečného studenta. Jeho přemýšlení se natolik vymyká tabulkám a škatulkám, že ve standardním, trochu „zatuchlém“ českém školství příliš neprosperuje – ale jinde rozhodně může. Je však daleko pravděpodobnější, že spíš než klasické studium ve školních lavicích ho nadchne poznávání světa napřímo a vzdělávání tak trochu jinak.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou snílci a intuitivní studenti a nechávají se unášet svými myšlenkami a inspirací. Ve škole mohou působit nenápadně, nikdo o nich nic moc neví, jsou spíš zticha a hrají si na svém písečku, ale jejich hluboké myšlení a empatie jim umožňují vyniknout zejména na vysoké škole, kde se mohou soustředit na to, co je opravdu baví. Někdy jim může studium komplikovat určitá nesoustředěnost, protože mají tendenci utíkat do fantaskních světů své představivosti a zapomínat na to, co se děje kolem nich. Přesto mohou být vynikajícími studenty, pokud si najdou obor, který je naplňuje a přináší jim radost.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám