Hlavní obsah

Probiotika a hubnutí: Je důležité řešit mikrobiom. Hlídejte si, aby vám z těla neodcházely „hodné“ bakterie

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Mikrobiom a jeho vztah k hubnutí se skloňuje čím dál častěji. Co se za složitým obsahem mikrobů v našem těle skrývá a jak ho podpořit? Podrobně jsme všechny otázky probrali s nutriční specialistkou Hankou Málkovou ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jste na cestě za štíhlejší postavou, ale jako by vám pořád něco házelo klacky pod nohy? Kromě správně nastaveného pohybu, jídelníčku i mysli je potřeba se podívat dovnitř trávicího traktu. Mikrobiom ve střevech má co dočinění nejen se správným trávením, ale také náladou, plochým bříškem a v důsledku i štíhlejším pasem.

Platí tedy předpoklad: Vyvážený mikrobiom, základ štíhlé postavy? „Ze studií vyplývá, že trávicí trakt u lidí s obezitou má jiné složení bakterií než u štíhlejších jedinců. Spektrum bakterií ale hodně závisí také na tom, co jíme, není tedy úplně jednoznačné, co bylo dříve – obezita a špatná strava, nebo odlišný mikrobiom? Je ale jasné, že bakterie v našich střevech můžou naši váhu ovlivňovat,“ říká na úvod Hanka Málková, nutriční specialistka společnosti STOB (Stop obezitě). Srovnejte si trávení a zhubnete!

Mikrobiom: Jak to funguje?

Bakterie (hodné i špatné) najdeme uvnitř našeho těla i na jeho povrchu. Teď se ale bavíme o těch v trávicím ústrojí, konkrétně v tlustém střevě, kde je jich nejvíc. Pomáhají trávit a vstřebávat živiny a minerální látky. Vyrábějí vitamin K a některé vitaminy skupiny B. „Patří mezi nenahraditelnou součást imunity, pomáhají bojovat s patogeny a podporují správné fungování trávicího ústrojí,“ říká Hanka Málková.

Jak poznám, že mám mikrobiom rozhozený?

Špatný mikrobiom poznáte podle častého nadýmání, průjmu nebo zácpy, ale tyto problémy mohou být spojeny i se vznikem závažnějšího onemocnění (Crohnova choroba, rakovina tlustého střeva nebo různé alergie). „Každopádně, narušená mikrobiální rovnováha má vliv na vznik obezity, cukrovky 2. typu a metabolický syndrom,“ dodává Hanka Málková.

Foto: Elena Eryomenko, Shutterstock.com

Jak si udržet zdravý mikrobiom? Dbejte na vyváženou stravu!Foto: Elena Eryomenko, Shutterstock.com

Jak si zdravý mikrobiom udržet? Probiotiky a vlákninou

Mikroby potřebují tu správnou potravu. „Pokud nebudete jíst podle vyváženého jídelníčku, hodné bakterie z těla odchází. Naopak nevhodnou stravou podporujete růst nežádoucích bakterií,“ říká odbornice. „Jezte dost jogurtů a dalších zakysaných mléčných výrobků (neslazených) a fermentované zeleniny, jako je kimči nebo kysané zelí. Druhým faktorem je vláknina, kterou potřebují bakterie jako potravu.“ Proto zařazujte ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a luštěniny.

„Řiďte se pravidlem – alespoň jeden zakysaný výrobek denně. Druhé pravidlo je půl kila zeleniny a ovoce za den, k tomu zařaďte celozrnné obiloviny, hrst ořechů a aspoň dvakrát týdně luštěniny – cílem by mělo být přijmout 30 g vlákniny denně. Skvělým pomocníkem v začátku může být i nutriční kalkulačka Sebekoučink, která vám jako jedna z mála příjem vlákniny spolehlivě spočítá. Zkuste si schválně jídelníček otestovat, kolik vlákniny je v něm obsaženo, průměr v České republice je bohužel hluboko pod doporučovanými hodnotami,“ upozorňuje Hanka Málková. Je pravda, že bakterie potřebují jen určitý typ vlákniny, pokud je ale váš jídelníček pestrý, není nutné to až tak řešit.

Nabízí se také pro- a prebiotika doplňovat formou doplňků stravy, o to víc, pokud jste zrovna po nemoci a užívání antibiotik. „Základem je ale na probiotika myslet v rámci pestré stravy a doplňovat je kontinuálně, pokud bude váš jídelníček dlouhodobě nevhodný, doplňky to nezachrání,“ dodává odbornice.

Co může mikrobiom ohrožovat?

Jednostranné a nevyvážené diety s vyšším obsahem tuku nebo cukrů můžou rovnováhu mikrobiomu nepříznivě vychýlit. Paseku v trávicím traktu vám mohou nadělat také nízkosacharidové diety založené na vysokém příjmu bílkovin nebo přísné ketodiety, kde je riziko, že nebudete přijímat dostatečné množství vlákniny. Opět platí, že vyvážený, pestrý jídelníček je tou správnou cestou, jak si zajistit zdraví i štíhlejší postavu.

Načítám