Hlavní obsah

Až 50 tisíc měsíčně. Do lukrativních IT oborů se rekvalifikují nejčastěji ženy na mateřské

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Otevřít ženám nové kariérní možnosti a ukázat, že práce v technologiích se nemusí bát - nejen o to se už řadu let úspěšně snaží nezisková organizace Czechitas. Díky dotovaným i bezplatným kurzům nabízí vzdělání v oblastech datové analýzy, AI nebo třeba kybernetické bezpečnosti - a pomáhá i se samotným startem na pracovním trhu. „Věřím tomu, že uplatnění v IT a díky tomu i lepší mzdu může najít každý,“ říká spoluzakladatelka organizace Monika Ptáčníková.

Článek

Pouhých 11 % – takové je momentálně zastoupení českých žen v IT oborech, což Česko řadí na chvost Evropské unie. Zlepšit situaci se Monika Ptáčníková spolu se svou kamarádkou Ditou Formánkovou a týmem dobrovolníků rozhodla před deseti lety, kdy začaly ženám nabízet první semináře a workshopy v oboru.

„Říkaly jsme si, že by bylo zajímavé vytvořit organizaci, která řeší strach a nezájem žen vrhnout se do technologií a IT i pracovně, a chtěly jsme po nich vzbudit poptávku,“ popisuje.

Největší cílovou skupinu tvoří podle Ptáčníkové matky na mateřské dovolené, které po profesní odmlce hledají nové uplatnění: „Když se po třech letech podívají na nabídku, každá třetí nebo čtvrtá pozice je v IT. Pozice se mohou prolínat do businessu, HR, financí, projektového řízení nebo designu, je to extrémně kreativní obor,“ říká.

Zájemkyně a zájemci se mohou rekvalifikovat v různých oborech. Neziskovka Czechitas nabízí svým studentkám kurzy od několikadenních přes dlouhodobější semestrální až po ty v rámci digitální akademie, která zahrnuje tři měsíce intenzivního studia. „To čítá i práce na projektu, mentoring s lidmi z technických oborů, propojování s firmami nebo pohovory nanečisto,“ vysvětluje Ptáčníková. Dotované ceny základních kurzů se nejčastěji pohybují v řádech tisíců korun, cena semestru na akademii je pak 25 tisíc - socioekonomicky znevýhodněným ženám ale organizace studium díky svému Nadačnímu fondu nabízí i zdarma.

O jaké obory je tedy momentálně největší zájem? „Loni jsme masově spustili AI kurzy pro ženy, na všech platformách je také velký zájem o projektové řízení, cybersecurity nebo design,“ říká Ptáčníková. „Největší trhák je ale u nás stále data analytics a testing,“ dodává. Právě AI a data analytics pak podle ní patří mezi nejlukrativnější obory a i juniorní pozice často nabízí nástupní platy okolo 40 nebo 50 tisíc. „Vidíme, že tisíce žen, které prošly našimi kurzy, mají nejen vyšší platy, ale i flexibilnější pracovní dobu - a rozhodně větší svobodu,“ uzavírá.

Foto: Proženy.cz

Monika Ptáčníková (vlevo) pomáhá ženám na mateřské překonat ostych před technologiemiFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Monika Ptáčníková, spoluzakladatelka a kariérová lektorka a poradkyně, se už deset let snaží povzbudit ženy pro práci v IT. V neziskové organizaci Czechitas jim nabízí kurzy v oboru za dotované ceny i zdarma a propojuje je i s pracovním trhem.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám