Hlavní obsah

Učitelka Libuše si žije skvěle: Miluju nakupovat oblečení, rádi cestujeme, utrácím i za péči o sebe

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Připravili jsme pro vás další příběh rodiny, která se nám svěřila se svým hospodařením a chtěla ukázat, jak nejlépe vyjít se svým rozpočtem. Tentokrát to je učitelka Libuše a její manžel Karel, který pracuje v automobilovém průmyslu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po sérii příběhů samoživitelek a lidí, kteří musí vyjít s omezeným rozpočtem, se nám ozvaly rodiny, které se řadí mezi středně až vysokopříjmové. Jsme rádi, že se nebojí ukázat, jak s penězi hospodaří ony – a do čeho investují.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Utrácím za oblečení a restaurace

„Jsem učitelka s desetiletou praxí, dva roky po mateřské dovolené. Manžel pracuje pro německou společnost v automobilovém průmyslu. Dohromady dáme průměrně měsíčně 82 000 Kč čistého. Samozřejmě máme i lepší měsíce, kdy máme odměny, nebo když dostanu honorář za korekci článků,“ vypočítává Libuše.

Rodina bydlí v novostavbě rodinného domu, na který si vzali hypotéku – splácí 7 500 Kč měsíčně, k tomu je nutné připočíst ještě tisícovku za vodu a 4 000 za elektřinu.

Jestli se v něčem „rozšoupnou“, pak to je jídlo, oblečení a náklady na krásu paní domu. „Za jídlo utratíme asi 11 000 Kč a k tomu asi 5 000 Kč za obědy v restauracích, kam rádi chodíme. Já jsem shopaholička a za oblečení utratím tak kolem 6 000 Kč. Drogerii kupuji nárazově, dělám velký nákup. Měsíčně to může být asi za 3 000 Kč, ale k tomu je třeba připočíst ještě moje procedury, tedy kosmetiku a nehty, což jsou další tři tisíce,“ vypočítává Libuše, která přiznává, že po návratu do práce z mateřské se přestala omezovat a dopřává si.

Rodina má naspořeno asi 440 000 Kč, ve fondech mají uloženo asi 50 000 Kč. „Všichni tři máme penzijní spoření, kam já a muž posíláme 1 000 Kč, zaměstnavatel manželovi přispívá 500 Kč a ten můj 300 Kč. Dceři posíláme 1 500 Kč, na což přispívají i prarodiče. V rámci mého účtu má dcera založený spořicí účet, kam posílám 500 Kč, a příležitostně jí něco pošlou i prarodiče. Všichni tři máme i stavební spoření, kam celkem odchází 3 000 Kč,“ vyjmenovává Libuše.

Mám výplatu na jídlo a zábavu

Baví je cestování, ročně do něj dají kolem 100 000 Kč, do čehož počítají nejen dovolené v cizině, ale i výlety a náklady na ně.

Dalším větším výdajem rodiny jsou auta a palivo – manželé mají každý svůj vůz. Jedno menší osobní auto je šest let staré a jedno SUV tři roky staré – za provoz utratí měsíčně kolem minimálně 5 000 Kč.

Zlozvykem je utrácení za oblečení, i když ve slevách. „Moje výplata je vyloženě na jídlo a zábavu, jak říká můj muž,“ komentuje Libuše.

Nové bydlení „na klíč“ si mohli dovolit prodejem prvního společného bytu. „Domek a pozemek jsme vybírali s rozumem, abychom si mohli s dokončením domu zrealizovat zahradu, bazén, plně vybavit interiér a mít obě nová auta. Ne, jako to vidíme třeba u sousedů – mladé rodiny vedle nás staví několik let, protože chtěly žulovou desku v kuchyni, mramorový obklad kolem sprchy apod. Ale na zahradě mají lebedu a schody ke vchodu z palet. My jsme vybavili vše levně, ale najednou,“ vysvětluje.

FINANČNÍ DOTAZNÍK LIBUŠE A JEJÍ RODINA

Zaměstnání: Učitelka, vdaná, jedno dítě

Kolik dáme dohromady: cca 82 00 Kč

Kolik padne na bydlení: hypotéka 7 500 Kč, voda 1 000 Kč, elektřina 4 000 Kč

Kolik platíme za jídlo: cca 16 000 Kč

Kolik platíme za oblečení: asi 6 000 Kč

Kolik platíme za drogerii a podobně: spolu s kosmetikou a nehty také asi 6 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo čeho kupujeme méně: nekupujeme si v rámci rodiny drahé dárky, ale rádi se sejdeme u dobrého jídla a zábavy

Kolik máme naspořeno: 440 000 Kč hotovost, 50 000 Kč ve fondech, penzijní spoření, stavební spoření, spořicí účet pro dceru

Kolik můžeme investovat do dovolené a zážitků: ročně asi 100 000 Kč

Z dalšího zdražování (ne)máme obavy: zatím ne

Můj finanční zlozvyk: vyhlížení slevových akcí na oblečení, dovolené v zahraničí

Můj strach spojený s financemi: z nedostatku peněz, i když můj muž říká, že já mám výplatu jen na jídlo a zábavu

Mé finanční cíle (naděje): zhodnocení investic a mít peníze na to, co nás baví, a do budoucna i pro dceru start do života

Celkové hodnocení finanční situace rodiny: nemáme nic luxusního, ale nestrádáme

Zvažte pojištění a využití úspor, vzkazuje odborník

„Učitelka Libuše a její manžel Karel se nacházejí v poměrně komfortní finanční situaci, kdy mají čistý měsíční příjem kolem 82 000 Kč, naspořenou slušnou sumu peněz, něco málo uloženo ve fondech a založené penzijní spoření i stavební spoření. Přestože jsou jejich příjmy a úspory stabilní, nemají sjednané žádné pojištění, což může zvyšovat stres z nečekaných finančních výdajů, o kterém píše paní Libuše,“ shrnuje situaci rodiny Lukáš Vršecký, CEO Patron GO, a dodává, že celkově je rodina finančně stabilní - s několika úpravami a optimalizacemi mohou ještě více zvýšit svou finanční bezpečnost a dosáhnout dlouhodobých cílů:

  • Doporučil bych sjednat životní pojištění, které poskytne finanční ochranu v případě, že by se něco stalo Libuši nebo Karlovi. Pak by pokrylo náklady na bydlení, denní výdaje a zajistilo budoucnost jejich dcery.
  • Dále bych manželům doporučil zvážit úrazové pojištění a pojištění domácnosti, které by pokrylo náklady spojené s léčbou úrazů a škody na majetku.
  • Rodina by také mohla zvážit efektivnější využití svých úspor. Investice do nemovitosti, například koupě malého bytu pro jejich dceru, by mohla být výhodnou volbou. Tento byt by mohl sloužit jako dlouhodobé zajištění a současně by mohl generovat příjem z pronájmu, než se do něj dcera nastěhuje. Část úspor by mohli použít na koupi bytu a zbytek financovat hypotékou, což by mohlo být výhodné vzhledem k současným nižším úrokovým sazbám.
  • Je pěkné, že si rodina může dovolit i to, co je baví, tedy nákupy a cestování – tam chválím nákupy ve slevách a doporučuji využít třeba i cashback programy a chytré mobilní aplikace, které pomohou identifikovat oblasti, kde by mohli ušetřit. Pravidelná revize toho, zda jsou všechny nakoupené položky skutečně potřebné, může také pomoci snížit zbytečné výdaje a zároveň i uleví životnímu prostředí.
  • Cestování je pro rodinu důležité a částka 100 000 Kč se v kontextu jejich rozpočtu zdá být udržitelná, započítáváme-li do ní zimní a letní dovolenou, společně s nějakými víkendovými výlety. Při plánování dovolených je dobré shánět zájezdy dostatečně dopředu nebo naopak last minute. Lze využít i například profily na instagramu, které často sdílejí možnosti levných letenek a k tomu i osvědčené itineráře.
  • Dalším značným výdajem je provoz dvou aut, takže by rodina mohla zvážit snížení nákladů na jejich údržbu. Radil bych pravidelné kontroly a aktualizace pojištění vozidel, například pomocí online srovnávačů nebo chytrých aplikací.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám