Hlavní obsah

Designový byt ze starého ateliéru. Luxusní rekonstrukce hotová za tři měsíce i s umyvadlem na míru

Foto: Michal Illa

Foto: Michal Illa

Historický byt v centru Bratislavy sloužil donedávna jako fotografický ateliér. Nyní je tu opět třípokojové bydlení. Jeho majitel si potrpí na originální prvky, vysokou kvalitu provedení a přírodní materiály – a z umyvadla, které mu navrhla designérka, byl překvapen i on. Pojďte na návštěvu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byt v historickém domě, který stojí přímo v centru Bratislavy, má za sebou několik zásadních proměn. Budova pochází z roku 1926 a jedná se o národní kulturní památku. Původní třípokojový byt s rozlohou 84 metrů čtverečních byl před šesti lety přebudován na fotografický ateliér se dvěma místnostmi a temnou komorou na vyvolávání fotek. V té době se vybouraly příčky, odhalily betonové stropy a položila smrková podlaha.

Kvalitně a originálně

Samuel, současný majitel, chtěl z tohoto prostoru opět vytvořit třípokojový byt. Realizaci měla pod taktovkou interiérová designérka Martina Gvizdová z Ellements_Studia, která dostala volnou ruku. A za tři měsíce bylo hotovo. „Návrh byl v mojí režii, klient byl ale velmi náročný, co se týče originality a vysoké kvality všech prvků. Jeho požadavkem také bylo v maximální možné míře využít přírodní materiály,“ dodává k tomu designérka.

Další místnost a druhá koupelna

Z původního historického interiéru se bohužel nic nedochovalo, výjimkou jsou dveře a okna. A samozřejmě vysoké stropy, které jsou velkou předností bydlení. Dispozičně byl prostor vyhovující a téměř bez práce. Nebylo potřeba nic bourat, jen se vytvořila jedna sádrokartonová stěna, aby vznikla požadovaná třetí místnost. Stěnu následně obložili dubovým dekorem. Z původní temné komory vznikla rekonstrukcí druhá plnohodnotná koupelna s toaletou – kvůli ní sem muselo být přivedeno přečerpávání. Nově se také v celém bytě dělaly rozvody vody, odpadu a elektřiny.

Kuchyně na míru

Martina Gvizdová navrhla a nechala na míru vyrobit kuchyňskou linku i skříně. „Původně jsem klientovi nabídla kuchyni s kovovým ostrůvkem na kolečkách, nakonec se ale kvůli většímu úložnému prostoru rozhodl pro kuchyni do L,“ popisuje designérka. Vyrobená je z dubové dýhy, pracovní deska je pak z umělého kamene. To vše doplňuje bílá sanita a originálním detailem jsou barevné keramické zásuvky a vypínače, které se v různém provedení objevují v celém interiéru.

Designová svítidla i originální obrazy

Kuchyně je propojená s jídelní částí, jíž dominuje skleněný stůl a nad ním designové svítidlo. Na jídelnu pak navazuje obývací část s posezením a televizí – a i zde zaujme originální lustr. Vše doplňují barevné abstraktní obrazy, jeden visí také v ložnici nad postelí.

Umyvadlo jako zlatý hřeb projektu

Třešinka na dortu se skrývá v koupelně: designérka nechala v Turecku vyrobit nádherné umyvadlo – je z jediného kusu mramoru. Tento kousek byl pro majitele největší překvapení, které skvěle zapadlo do celého konceptu. Dokonale ho doplňují jemné obklady a punc luxusu celé místnosti dodávají výrazné baterie ve zlatém provedení.

Vizitka designérky

Martina Gvizdová se interiérovému designu věnuje přibližně čtyři roky. Původně pracovala jako stylistka, vždy ji ale lákal právě interiérový design, a protože měla dobrou zpětnou vazbu na byty, které vytvořila pro sebe a svou rodinu, absolvovala kurz a začala se oboru naplno věnovat. Více na Instagramu Ellements_Studio

Načítám