Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Když jdete grilovat, většinou to znamená pořádnou nálož steaků, burgerů a úctyhodných flákot masa. Občas se někdy vzadu na grilovací mřížce v rohu skrývá nějaká ta cuketa nebo paprika, ale co když nemáte na maso chuť nebo ho nejíte? Nemusíte vyzobávat smutné kousky zeleninových příloh. Povzneste bezmasé grilování na luxusní úroveň.
Rostlinné alternativy masa
Burger, karbanátek i mleté maso dnes bez problému seženete v jeho rostlinné variantě a dáte-li si záležet s výběrem, příjemně vás překvapí chuť podobná masu. Ze směsí na přípravu karbanátků či mletého masa snadno vykouzlíte kuličky či špalíčky, které lze napíchnout na špejli a grilovat v podobě špízu. V kombinaci s barevnou zeleninou vykouzlíte pestrý chutný chod, po kterém se budou oblizovat velcí i malí strávníci.
Luštěninové směsi si snadno nastavíte kořením a vyladíte dle svých preferencí. „Luštěninové alternativy jsou dnes chuťově velmi autentické k masovému originálu. Z luštěnin používaných v rostlinných alternativách masa doporučuji hrachový protein, který je vedle bílkovin bohatý i na řadu vitaminů, především skupiny B, a minerální látky, jako jsou fosfor a draslík. Pokud daná směs navíc kombinuje luštěniny a obiloviny, jako například hrachový a rýžový protein, dodáte tělu plnohodnotné bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.
Grilovaná zelenina
Grilovaná kukuřice patří mezi klasiku, která je připravena raz dva. Kukuřičné klasy stačí nejdříve povařit v osolené vodě do poloměkka a poté šup s nimi na gril. „Na ugrilovanou kukuřici si můžete nachystat jednoduché bylinkové máslo, které použijte těsně před servírováním kukuřice. Připravíte si ho snadno z kvalitního másla, čerstvých i sušených bylinek a koření. Vyzkoušejte utřít se změklým máslem sušenou petržel a sušenou cibulku, kůru z bio citronu s černým pepřem a zakápnout to citronovou šťávou. Říznější chuť máslu propůjčí drcené chilli,“ říká Michaela Schneedorferová z Království chuti.
Zelenina navíc nabízí celou paletu barev a pestrost. Strávníky potěšíte zeleninovými špízy, na které zkombinujete cherry rajčata, papriky, cuketu a červenou cibuli. Doplnit je můžete i halloumi sýrem nakrájeným na malé kousky. Připraveny budou rychle a navíc jsou zdravé, před grilováním stačí zeleninové špízy potřít olivovým olejem a oblíbeným kořením třeba směsí na ratatouille. Komu nevadí houby, musí na grilu vyzkoušet houby portobello, které stačí zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit a na grilu máte za pět minut hotovo. Portobello houby vyniknou s kozím sýrem či sýrem cottage, výsledek z grilu vás uchvátí.
Ovocné překvapení
Grilovali jste již ovoce? Vedle ananasu na grilu můžete připravit broskve, švestky, hrušky, meruňky i banány. Každý tento druh má své specifické kouzlo, které na grilu získá nový rozměr. Neobvyklou kombinaci a skvělé chutě objevíte při grilování melounu s balkánským sýrem. Meloun se nakrájí na plátky a ugriluje ze všech stran, v míse se smíchá balkánský sýr s trochou olivového oleje a ugrilovaným melounem. Přidejte čerstvou bazalku a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte s opečenou bagetkou.
Hvězdou grilovacího večera může však být i avokádo, které se rovněž řadí mezi ovoce. Rozkrojte ho napůl, odstraňte pecku a marinujte v omáčce z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Poté grilujte pár minut z obou stran. Podávejte s čerstvou salsou dle vašich chuťových preferencí. „Vynikající a jednoduchou chipotle salsu připravíte z pokrájených rajčat, čerstvé cibule a nadrobno pokrájené červené papriky, do které přidáte hnědý třtinový cukr, jablečný ocet a prolisovaný česnek. Z koření, které propůjčí salse ten správný šmak, sáhněte po drcených chilli papričkách s kouřovým aroma a ovocnou chutí a černém pepři se single malt whisky. Tato kulinářská rarita vzniká namočením černého pepře na několik týdnů do whisky,“ dává nakonec tip kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.