Hlavní obsah

Bylinky pro domácí mazlíčky: Co jim nabídnout proti průjmu, bolesti nebo klíšťatům

Foto: Tienuskin, Shutterstock.com

Foto: Tienuskin, Shutterstock.com

Máte doma zvířátko? Pak se určitě snažíte dopřát mu to nejlepší. Kupujete mu kvalitní jídlo, dost možná i vitaminy. Ale vyzkoušeli jste už bylinky? Zrovna tak jako nám lidem mohou pomoci i zvířatům. A věřte, že si je zamilují!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Patříme k největším milovníkům zvířat na světě. Více než 70 % Čechů má totiž ve své domácnosti alespoň jedno zvíře. Mnozí mladí si domácí zvířata pořizují místo dětí, kupují jim drahé oblečky, hračky, ale také kvalitní stravu. Svého domácího mazlíčka můžete potěšit také bylinkami, na kterých si nejenom výtečně pochutná, ale zároveň mu pomohou udržet si pevné zdraví. Stejně jako my lidé, trpí i psi a kočky civilizačními chorobami, které v dobách, kdy žili volně v přírodě, neznali. Bylinky si totiž právě volně v přírodě dokázala zvířata sama najít a instinktivně je spásala.

Nejčastější onemocnění domácích zvířat

„Psi i kočky mohou trpět na záněty, gynekologické a močové potíže, revmatismus, dnu, řada z nich má nadváhu. V akutním stadiu nemoci je samozřejmě potřeba, aby bylo zvíře prohlédnuto veterinářem a léčeno pod jeho dohledem. Na dobu doléčení a rekonvalescence, ale také prevence, mohou pomoci bylinky,“ říká MVDr. Ilona Kucharčíková.

Ve volné přírodě si umějí zvířata poradit sama. „Při překyseleném žaludku, když potřebují vyčistit vnitřek, požírají psi trávu,“ vysvětluje odbornice a dodává: „Když si ale nemůže pomoci pes sám, můžete to udělat za něj.“

Pampeliška a petržel kvůli vitaminům

Pampeliška a petržel jsou bohaté na vitamin A, C, E a K, vápník, kyselinu listovou, železo a draslík. Nasekané čerstvé nebo i sušené listy jsou výborným doplňkem běžné stravy. Petržel navíc obsahuje další dvě látky - silici myristin a aminokyselinu histidin, které působí preventivně proti rakovině. Není ale vhodná pro všechny pejsky. „Nedoporučuje se pro březí fenky, ale naopak po porodu je dobrá. Podávat ji můžete nadrobno nasekanou čerstvou, sušenou nebo jako čaj,“ radí veterinářka.

Foto: Julia Faerber Summer 23, Shutterstock.com

Zařaďte pampelišku do psího jídelníčkuFoto: Julia Faerber Summer 23, Shutterstock.com

Heřmánek a máta na zažívání

Heřmánek je na výsluní pro své uklidňující účinky. Skvěle se hodí ale také při zažívacích problémech, jako je zánět žaludku či střev nebo nadměrná plynatost. Pomáhá i při nachlazení a dýchacích obtížích. Do krmiva můžete přidávat sušený květ či heřmánkový čaj. Pokud chcete obohatit psí jídelníček mátou, dejte svému hafanovi občas jeden až dva čerstvé lístky. Na dobré zažívání je vhodný také kopr.

Příprava bylinkového čaje pro psa

Jednu polévkovou lžíci sušeného heřmánku přelijte jednou deci horkého nálevu, ve kterém povařte anýz nebo fenykl, a louhujte pod pokličkou 15 minut. Po vystydnutí ho ochuťte medem. Je plný vitaminů, minerálů i antioxidantů, které váš pejsek potřebuje pro to, aby zůstal veselý a zdravý.

Bazalka na artritidu

Zelené lístečky bazalky jsou doslova nabité vitaminy a minerály, obsahují také mnoho antioxidantů a působí protizánětlivě a antibakteriálně. Kromě toho je bazalka vhodná i pro pejsky, kteří trpí artritidou či kardiovaskulárními problémy. Ideální je přidávat do krmení trošku najemno nasekaných čerstvých lístků.

Rozmarýn proti klíšťatům

Rozmarýn má silné antioxidační vlastnosti. Díky své aromatičnosti si ho váš pejsek zamiluje například v podomácky vyráběných pamlscích. Odvar z rozmarýnu navíc můžete využít jako účinný přírodní repelent proti klíšťatům, stačí do něj přidat lžíci jablečného či vinného octa, nalít směs do rozprašovače a chlupáče roztokem postříkat.

Foto: Prathankarnpap, Shutterstock.com

Postříkejte psa odvarem z rozmarýnu a klíšťata mu dají pokojFoto: Prathankarnpap, Shutterstock.com

Kočky milují šantu

Šanta je trvalka s lehce mátovou vůní. Díky halucinogenním látkám, které obsahuje, se jí přezdívá nejoblíbenější droga pro kočky. Pokud jste někdy viděli kočku, jak se nadšeně vyvaluje ze strany na stranu v záhonku, dost možná se vyvalovala právě v šantě. Třením či kousáním se jí látka dostala do těla. Nejprve se objeví hravost a zvýšená aktivita, poté obvykle následuje útlum a relaxace. „Šanta není pro kočky škodlivá, návyková ani nebezpečná. Naopak může snížit úzkost či stres z vašeho odchodu z domu nebo pokud s kočkou chcete cestovat,“ vysvětluje veterinářka. Co kromě šanty zařadit kočkám do jídelníčku?

Meduňka na uklidnění

Meduňka má uklidňující účinky na lidi i kočky. Doporučuje se jako podpůrná bylina, zejména pro stresované a nervózní kočky. Váš miláček ji může okusovat, k dostání je i ve formě tablet.

Kočičí zahrádka z bylin

Kočky potřebují přirozenost, svobodu a pudové chování. Vyrobte jim proto kočičí zahrádku. Připravte si krabici od bot, do které nasypte sušené byliny. Každá kočka preferuje jinou kombinaci a množství bylin, ale zkusit můžete kozlík, levanduli, šantu, heřmánek či zelený ječmen. Krabici nechte kočce k volnému přístupu na bezpečném místě zhruba 3× týdně, ať si z ní vybere, co potřebuje.

Byliny pro králíka

Denně může králík jíst listy jitrocele, pampelišky, přesličku rolní, jetel nebo kopřivu. Kromě nich se vyplatí čas od času dopřát králíkovi například tymián, bazalku, rozmarýn nebo podběl. Králíci nepohrdnou ani sušenými květinami. Nejvíc jim chutná slunečnice, ibišek, jetel, levandule, sedmikráska, měsíček, sléz a heřmánek.

Načítám