Hlavní obsah

O vztazích s Ester Geislerovou: Prozradila, jakou nejhorší SMS dostala a co jsou v lásce zadní hořáky

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Ester Geislerová se umění věnuje od dětství. Je herečka, s párovým terapeutem Janem Vojtkem vede Terapii sdílením a premiéru měla její výstava Co jsme měli říct a neřekli. Komunikace ve vztazích je pro ni velké téma. Který těžký okamžik naučil ji, její sestry a maminku mluvit ještě víc o pocitech? To prozradila v podcastu Bubliny.

Článek

Ester Geislerová pochází z umělecké rodiny a je maminkou dospělých dvojčat. Pracuje jako vizuální umělkyně, herečka a kurátorka projektu Terapie sdílením, kde mimo jiné řeší, co dělá digitální doba se vztahy.

V podcastu Bubliny byla řeč o zadních vrátkách ve vztazích, komunikaci v rodině i s partnerem nebo plánované výstavě, která je plná silných momentů.

Bubliny: Ester GeislerováVideo: Proženy.cz

Láskyplná komunikace v rodině

Ester Geislerová pochází ze slavné umělecké rodiny, kde se vždy komunikovalo velmi láskyplně a upřímně. I proto působila často jako vrba pro své vrstevníky, kteří jí důvěřovali a svěřovali se jí, i proto má důvěru statisíců lidí, kteří jí v rámci projektu Terapie sdílením posílají zprávy o tom, že se s nimi někdo rozešel a podobně.

V podcastu také vysvětluje, co jsou zadní hořáky, tedy zadní vrátka, kterých prý muži mají sedm a ženy až devět.

„Vždycky jsme na sebe byli v rodině napojení, po tátově odchodu jsme se ještě víc naučili mluvit o tom, jak se cítíme,“ říká Ester s tím, že vyrovnat se se smrtí otce bylo pro ni, její dvě sestry a maminku velmi těžké. „My čtyři jsme si tak trochu zbyly,“ říká.

Terapie sdílením

Na jakou zprávu od partnera nikdy nezapomene sama Ester? „Všechno jsi pos*ala, tak to bylo, je a bude.“ Dnes se tomu už směje a zprávu ukazuje ostatním.

O tom, že sdílení pomáhá, přesvědčuje její projekt Terapie sdílením už roky. Prošel proměnou, nyní jej vede Ester a její kamarád, párový terapeut Jan Vojtko, který dodal odborný pohled.„Měla jsem od lidí spoustu zpráv a množily se dotazy, jak to tedy s těmi vztahy je, že jsou moc složité a je lepší je nemít. Bylo to takové zahořklé…,“ vzpomíná na začátky bez Vojtka. Dnes spolu dělají podcasty a přednášky, kde řeší párovou komunikaci i vliv digitální doby.

„Kdybychom se na sociální sítě přihlásili ve 13 letech a zemřeli zhruba v 75-77, tak když vezmu průměrný čas strávený na sociálních sítích, což jsou dvě a půl hodiny denně, dělá to za celý život šest let,“ upozorňuje na burcující statistiku. A vysvětlila také, co jsou zadní hořáky, tedy zadní vrátka, kterých prý muži mají sedm a ženy až devět.

Foto: Proženy.cz

Máte zadní hořáky? Ester Geislerová tvrdí, že možná i víc než jedenFoto: Proženy.cz

Mámou dvojčat v 21 letech

Letos oslavila čtyřicátiny, její dvojčata nedávno slavila 19. narozeniny. Ano, počítáte správně, Ester Geislerová se stala matkou ve 21 letech. „Zamilovali jsme se a bylo to velmi přirozené, cítili jsme, že chceme mít něco na celý život,“ říká o vztahu s dnešním již exmanželem a otcem svých dětí. „Vznikli strašně krásní lidé, chytří a vtipní a mě těší vidět je růst.“

Jako nejmladší ze tří sester, která od dětství hrála a pohybovala se mezi dospělými, byla na svůj věk vyzrálá a zodpovědná. „Nebyla jsem ale určitě zralá na to zvládnout všechno. Partnerský vztah, rodinu, školu… Někde se to určitě podepsalo,“ hodnotí zpětně a dodává, že se vždy snažila říkat věci, které měly být vyřčeny nahlas.

A jaká je Ester Geislerová dnes? „Jsem trpělivější, umím snáz uznat, že jsem něco popletla, mám pochopení a říkám, co mě štve, hned nebo za chvíli,“ vyjmenovává.

Co jsme měli říct a neřekli

O tom, že ve vztazích ne vždy říkáme všechno, je i její výstava Co jsme měli říct a neřekli, kterou můžete navštívit v pražské Kunsthalle. V deseti krátkých filmech zkoumá umělkyně možnosti a limity mezilidské komunikace. Mimo jiné oslovila herecké páry, kdy jeden napsal protějšku dopis o tom, co je pro něj dlouhodobě těžké ve vztahu vyjádřit, nebo mu vyznal své city. Druhý z páru si pak vybral roli, kostým a dostal text, ale ne vždy věděl, od koho dopis je… Jak to dopadlo, uvidí návštěvníci ve videích. A že jde o silné momenty, asi není třeba dodávat.

Související témata:
Jan Vojtko
Terapie sdílením

Načítám