Hlavní obsah

Děti a bazén na zahradě. Co (ne)dělat, aby nedošlo k tragédii. Zopakujte si pravidla

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

V zahradním bazénu se bohužel každý rok utopí několik dětí, což je alarmující. Jak zajistit jejich bezpečnost, aby se skotačení ve vodě neproměnilo během chvilky ve velké neštěstí? Pokud máte malé ratolesti nebo k vám chodí příbuzní a kamarádi s dětmi na návštěvu, bude se vám hodit pár praktických a důležitých rad od vodního záchranáře a instruktorky plavání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Domácí bazén si na zahradu pořizuje stále více lidí. Je to pohodlné, dnes již i poměrně cenově dostupné (samozřejmě podle varianty, kterou si zvolíte) a koupání si po celé léto jistě dosyta užije celá rodina.

První, na co byste měli myslet, když si bazén pořídíte, je jeho kvalitní zabezpečení, aby se k němu nemohly snadno dostat zejména malé děti. A pamatujte, ať už máte bazén zabezpečený jakkoli, i tak by ratolesti měly být vedeny k tomu, že k němu můžou pouze s dospělou osobou a musí dodržovat určitá pravidla. „Bohužel registrujeme každý rok hned několik tragédií, kdy dítě utone doslova pár metrů od svých rodičů v zahradním bazénu,“ uvádí Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Předškoláci na dosah, školáci na dohled

Nespouštějte koupající se děti z očí! U bazénu mějte stále na paměti základní poučku: děti předškolního věku máme na dosah, děti do 10 let na dohled. Vždy, když se sejde větší skupina lidí, tak si přesně jmenovitě řekněte, kdo děti u bazénu hlídá.

Důležitost trvalého dozoru konkrétní osobou zdůrazňuje Jan Sedláček, záchranář, odborný garant projektu Bezpečné dětství – u vody bez nehody a soudní znalec v oboru BOZP – Sport – Vodní záchrana: „Platí, že čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané,“ říká a jako varování uvádí případ, kdy si maminka potřebovala odskočit a hlídáním pověřila celou širokou rodinu. Dospělí byli ale v družném hovoru a dítě málem přišlo o život.

Bazén na zámek

„Pokud teprve plánujete stavbu bazénu a budou u něj dvířka, není špatné navrhnout kliku dveří ve výšce zhruba 160 cm. Malé děti na kliku nedosáhnou a klid je zajištěn. Za samozřejmost se považuje nejen možnost uzavření, ale především uzamknutí prostoru, kde je bazén. Dveře k bazénu můžete také opatřit klikou s dětskou pojistkou,“ radí Štěpánka Štrougalová, instruktorka z plaveckého klubu Juklík, který je průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a provozuje i plaveckou školu pro starší děti.

„Na zahradách jsou zrádnou pastí i nejrůznější jezírka. Říkáme lidem: Raději si jezírka zabezpečte nějakým i nehezkým způsobem, jako je armovací síť, je to pořád lepší, než abyste tam pak měli malý hrobeček. Protože to je hned. Taková věc se stane velmi rychle a tiše,“ zdůrazňuje záchranář Jan Sedláček.

Foto: bezpecnedetstvi.cz

Projekt Bezpečné dětství – u vody bez nehody se věnuje prevenci utonutí, mj. pořádá kurzy výuky první pomociFoto: bezpecnedetstvi.cz

Výstražný alarm a kryt

Není od věci investovat do instalace zvukového signalizačního systému. Pokud se dveře otevřou, vydají zvuk, který hlásí, že „někdo vchází k bazénu“. Na hladině bazénu vám pak udělá neocenitelnou službu bazénový alarm. Okamžitě zahlásí jakýkoliv vstup do vody, velmi hlasitě se rozezní, pokud do bazénu vleze nebo spadne dítě. Pokud máte malé děti, vyplatí se k bazénu pořídit robustní kryt, nejlépe takový, který unese i dospělého člověka. Obyčejná plachta žádný bezpečnostní přínos nezaručí, spíše naopak. Pokud se do plachty zamotá třeba i zkušený plavec, může mít i on problém.

Pozor na nafukovací jednorožce

Děti samozřejmě milují nafukovací hračky, zvláště ty rozměrnější, na kterých mohou jezdit nebo z nich skákat do vody. Plameňák, jednorožec, delfín nebo třeba obří donut jsou populárními obyvateli rodinných bazénů… „Riziko je v tom, že pokud dítě zůstane pod matrací či velkou hračkou, může ztratit orientaci, zpanikařit. Při používání těchto hraček proto dbejte zvýšené opatrnosti,“ říká Štěpánka Štrougalová. U bazénu na zahradě je určitě užitečné mít po ruce základní záchranné pomůcky, jako je záchranný kruh, pěnová „žížala“ nebo obyčejná PET lahev, která může také skvěle posloužit v nouzi.

Foto: Brian Holm, Shutterstock.com

Velké nafukovací hračky děti zbožňují, mohou ale být rizikemFoto: Brian Holm, Shutterstock.com

Menší prostor se lépe hlídá

Z bezpečnostních důvodů můžete také bazén pro malé děti rozdělit na několik menších částí plaveckými dráhami. Použijte třeba gumové lanko nebo provaz, na nichž jsou navlečena barevná kolečka, bójky nebo hračky. Zmenšíte jim tak prostor pro hru (a sobě pro hlídání), a kdyby některému dítěti došly síly, má hned po ruce záchranný bod.

Naučte děti první pomoc a co dělat při tonutí

Může dojít k leknutí, nečekanému pádu do vody, loknutí, nevolnosti… Pokud se dítko, které je zdatný plavec, při pádu udeří, žádná plavecká dovednost mu nepomůže. „Doporučuji si hned na začátku léta připomenout zásady první pomoci při tonutí. Víte, co se říká, připraveným štěstí přeje,“ vzkazuje Štěpánka Štrougalová.

Neběhat, klouže to

Mnoho úrazů může vzniknout i v okolí bazénu. A to i tehdy, pokud máte podlahu opravdu protiskluzovou. „V zápalu hry mohou děti zapomenout, že se kolem bazénu jenom opatrně chodí, rychlým během může dojít k zakopnutí a úraz je hned na světě. Vysvětlete proto dětem, že kolem bazénu se zásadně chodí opatrně a pomalu, musí vědět, že mokrý povrch klouže,“ uvádí Štěpánka Štrougalová.

Načítám