Hlavní obsah

Konec školního roku: Čím odměnit děti i vyučující? Vsaďte na jedlý dárek

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Závěr června, kdy děti půjdou naposledy do školy, je zase tady! Na prázdniny se těší jak vaše ratolesti, tak jejich učitelé a učitelky. Ocenění celoroční práce a důkladný letní odpočinek si zaslouží všichni – ať už se známky na vysvědčení rýsují jakékoliv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lámete si hlavu, jaké potěšení připravit na poslední školní den? Buďte originální a zkuste to letos bez pugétu! Své děti pravděpodobně dobře znáte, trefit se do vkusu kantorů a kantorek však může být leckdy výzva. Jídlo a věci s ním spojené jsou každopádně sázka na jistotu – radost udělají dětem i dospělým.

Čokoláda uklidní nervy

… a potěší vždy! Pokud si tedy dáte tu práci s výběrem a sáhnete po kvalitě. Dětem na prvním stupni rozzáří oči sada jednotlivě balených, lahodně krémových organických čokolád značky PLAYin CHOC, které se pyšní polovičním množstvím cukru v porovnání s běžnými čokoládami na trhu. Každé balení obsahuje ekologickou hračku – edice jsou tematicky zaměřené, děti tak mohou započít sbírku dinosaurů, lesních, mořských nebo ohrožených zvířátek. Starším školákům a dospělákům pak prázdniny osladí dárkový balíček čokolád české značky Ajala, koupit můžete labužnický set nebo řízenou degustaci pro opravdové gurmány.

A skvělým nápadem jsou i originální bonboniéry! Pralinky Kristyjan vypadají jako malé umělecké dílo a překvapí netradičními příchutěmi, které se mění podle sezony a zrovna dostupných surovin. Krabičku si můžete namixovat sami podle své nálady – ohromíte třeba příchutí fialka, moravský koláč, koňaková špička nebo hříbek. Sladké mlsání pořídíte i v tradiční cukrárně Myšák nebo třeba u Skály. Limitované řady nutričně vyvážených pralinek pod značkou MG Nutrition pak na trh pravidelně uvádějí influencerky Nicole Sestak a Lucie Gránová ve spolupráci s výživovou specialistkou Markétou Gajdošovou.

Pro kávové nadšence

Tekutý dárek plný energie je vděčným, a navíc praktickým prezentem. Čerstvě pražená kávová zrna zkrátka potěší každého kafaře – výběrovou kávu bohatých chutí zabalenou v oku lahodících designových sáčcích a krabičkách nabízí pražská pražírna Candycane, Doubleshot, Dos Mundos, brněnská Industra, liberecké Nordbeans nebo českobudějovický Kmen. Voňavý šálek si učitelstvo užije jak během prázdnin při odpolední siestě nad ovocnou bublaninou, tak později v novém školním roce jako nakopávač při přestávkách mezi hodinami.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Káva potěší skoro každého učiteleFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Gastronomický příměstský tábor

Máte doma malého jedlíka, který se rád ochomýtá v kuchyni a nejen jako ochutnávač? Přemýšlíte, jak ho zabavit o prázdninách a nezbláznit se u toho? Spojte příjemné s užitečným a pošlete ho na kulinářský pobyt! Místo pro vzdělávání a inovace UM si pro děti připravil příměstský gastronomický tábor s pestrým a chutným programem – účastníky čeká pět dnů plných výletů, spousty vaření s řadou profíků, zábavy, poznávání surovin i řemesel. A rodiče si na konci týdne užijí večeři, kterou jim malí šéfkuchaři a šéfkuchařky připraví. Mlsouni, cukráři nebo kuchařinky si přijdou na své také na kurzech, které pořádá Ippa Café. Ty se v průběhu léta konají hned několikrát a zaměřené jsou vždy na francouzskou, italskou, španělskou, americkou či českou kuchyni. Dětské kurzy vaření se konají i ve škole Chefparade Studio Metlička.

Na zmrzlinu!

Kopečky vychlazené pochoutky jsou symbolem začátku letních prázdnin. Víte, kam vyrazit na tu výjimečně dobrou? V Praze je možností hned několik – fronta se stojí do zmrzlinárny Crème de la Crème, Angelato nebo Puro. Řemeslnou zmrzlinu vyrábí Zmrzlinárna Braník, vyhlášenou točenou si dáte v bistru Bju a kelímek na doma pořídíte v kavárně Myšák (mají i e-shop). Brno má Ještě jednu, Tábor zase cukrárnu Moccacafé (tamní příchuť Paris Brest vyhrála české kolo světové zmrzlinářské soutěže!), Plzeňští jezdí do rodinné zmrzlinárny Dobřany. V Šumperku za návštěvu stojí Cukrle, na Kladensku zase podnik 2AD.

A kdo raději zmrzlinu na špejli, nechť vyrazí na lov nanuků! Ne, jen tak ledajakých, ale poctivých, domácky vyrobených. Děti překvapte nanuky značky Do:pusy, Lunar či Nanooky – prodejní místa mají různě po Česku, vše se dozvíte na webových stránkách značek.

Sázka na jistotu? Dárková poukázka

Stále váháte, co vaše děti nebo jejich vyučující ocení nejvíc? Pak je obdarujte dárkovou poukázkou. Nebojte, nejedná se o projev nedostatku fantazie a odbytého výběru – není totiž poukaz jako poukaz! Dárky do obálky slibují nevšední zážitky. Složit se na ně můžete s dalšími rodiči a seženete je i na poslední chvíli online.

Načítám