Hlavní obsah

Co můžete odkoukat od Italek? Jejich módní vkus i sebevědomí

Foto: Tony Vaccaro, Gettyimages.com

Foto: Tony Vaccaro, Gettyimages.com

Sophia Loren, Claudia Cardinale, Ornella Muti, Monica Bellucci… O kráse italských žen by se daly pět ódy. Co dělá jejich styl tak výjimečný? Tříbí ho po generace a na outfitech jim záleží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Existují dvě národnosti, od kterých můžete čerpat, když vám dojde módní inspirace. Francouzky jsou známé svým šarmem a nedbalou elegancí. Ale pak jsou tu Italky. Ty jsou v módě i líčení celkově odvážnější. Co se od nich vyplatí „opsat“?

Italky módu řeší

Pamatuji si, že Kate Moss prohlásila, že v době její největší slávy nemyslela na nic jiného než na to, co si obleče příště. V jejím životopisu najdete místo narození Velká Británie, ale mohla by si podat ruce s Italkami.

„Italské ženy mají obrovský styl. Cením si na nich to, že ho každodenně řeší, je to v jejich DNA. Navíc řeší módu i napříč generacemi v rodině a to je to, co nám Češkám chybí,“ řekla nám stylistka Irena Vokrojová, kterou její módní srdce do Itálie velmi táhne.

Potvrzuje to i italská fashion blogerka Alyssa Beltempo: „Italské ženy vypadají jak ze žurnálu, i když utíkají nakoupit jen mléko. Jde o to udělat dobrý dojem,“ řekla v jednom ze svých videí.

Italské ženy mají obrovský styl. Cením si na nich to, že ho každodenně řeší, je to v jejich DNA.
Stylistka Irena Vokrojová

Italské ikony

V záplavě trendů umí plavat

Nadčasová móda má svoje kouzlo, které dokážou okořenit současné trendy. Zakomponovat je do šatníku chce ale notnou dávku vkusu. A právě tahle superschopnost Italkám náleží. „Oproti Francouzkám mají navíc odvahu následovat trendy. A velmi jim to lichotí díky jejich drobnějším postavám,“ dodává Irena Vokrojová.

I proto italská móda hraje všemi barvami, což potvrzuje Veronika Štěrbová, designérka a majitelka Sophistic by Veronika: „Móda je odrazem společnosti. Kamkoliv na světě přijedete, tak to, jak jsou místní oblečení, vám dost jasně nestíní tamní společnost i kulturu. Italská móda je jedním slovem expresivní. Hraje na první dojem a chce být vidět.“ Je tak víc glamour, víc sexy, odvážnější. Ženské modely hrají prim, oversized teplákovka by spíš neobstála.

Podívejte se na módu v ulicích Milána:

Jak být jako Italka? Investujte do sebe

Největší rozdíl mezi Češkou a Italkou? „Italky do sebe neváhají investovat. To, jak působí na veřejnosti, je pro ně velmi důležité. Raději budou mít doma starý gauč, ale do ulic musí vyrazit v novém, perfektně padnoucím saku. V tom jsou naše povahy rozdílné. České ženy se stále do kvalitní módy zdráhají investovat,“ míní Veronika Štěrbová.

  • Zkuste neokoukané kombinace, střihy i potisky. „Italky se nebojí kombinovat barvy a jejich nezbytným doplňkem jsou flitry,“ doporučuje Veronika Štěrbová.
  • Dejte důraz i na volbu doplňků, které vyjadřují vaši osobitost, náladu, rozpoložení. Kabelka a boty hrají hlavní roli.
  • Správná velikost oblečení je nejdůležitější a promění celkový ráz outfitu i vaše sebevědomí. O padnoucím spodním prádle ani nemluvě.
  • V outfitu dejte důraz na to, co na sobě nejvíc obdivujete. „Italské ženy se nebojí ukázat vkusně dekolt. Je otázka sebevědomí a odvahy ukázat to, na co jste pyšné,“ radí Alyssa Beltempo. Podle ní byste také u sestavování outfitu neměly přemýšlet nad tím, co chcete zakrýt, nýbrž co chcete ukázat!
  • Líčení je samozřejmě součástí outfitu. Důraz dejte buď na oči nebo rty - obojí by mohlo k odvážnějšímu outfitu působit přeplácaně. Každopádně zvýrazněte řasy a hydratujte rty.
  • A nezbytná tečka na závěr? Ten správný parfém, který podtrhne vaši ženskost a sebevědomí. Na ty si Italky zvláště potrpí a umí nosit i těžší, svůdnější vůně.
Foto: Archiv firem

1: Parfemovaná voda Valentino Born in Roma Pink, 3 680 Kč (100 ml), prodává Notino, 2: Hydratační lesklá rtěnka Loveshine, Yves Saint Laurent, 1 390 Kč, prodává Douglas, 3: Objemová řasenka Lancôme Hypnôse, 1 050 KčFoto: Archiv firem

Anketa

Líbí se vám styl italských žen?
Ano, líbí se mi jejich sebevědomí i vkus
89,9 %
Tolik mi to neříká, preferuji spíš módní styl Francouzek
10,1 %
Celkem hlasovalo 2714 čtenářů.

Načítám