Hlavní obsah

Jak se starat o růže, aby co nejvíc kvetly? Dopřejte jim vláhu i hnojivo, ovšem v pravý čas!

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Růže jsou ozdobou každé zahrady. Mohou být solitéry na záhonku, pnout se po pergole nebo fasádě, ale dají se pěstovat i v květináčích či truhlících. Nejkrásnější jsou, když kvetou, proto se hodí starat se o ně tak, aby těch květů měly co nejvíc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Růže je tradiční květina českých zahrádek a i ti, kdo zahrádku nemají a růže milují, si je vysazují alespoň do květináčů a větších truhlíků. Všichni ale čekají na chvíli, kdy vykvetou, aby se potěšili jejich krásou a vůní. Aby kvetly co nejvíc a dlouho, potřebují k tomu správné podmínky.

Dopřejte růžím dost světla

Pokud má růže bohatě kvést, potřebuje slunné stanoviště, aby měla dostatek světla po dobu alespoň šesti až osmi hodin během dne, ovšem zas ne úplný úpal, který způsobuje rychlé odkvetení. Ideální pozice je jihovýchod nebo jihozápad a mírný polostín přes poledne. Pozor ale na to, aby nebyly zcela ve stínu, to by se jim nedařilo a byly by násobně náchylnější k výskytu padlí (nejčastější houbová choroba růží) a dalších chorob.

Růže také preferují mírnější proudění vzduchu, tedy ne vyloženě místo ve větrné části zahrady.

Růže je královna, potřebuje prostor!

Růži se ne nadarmo přezdívá královna květin – vyhovuje jí totiž solitérní umístění, kde má dostatek prostoru a všechny živiny jen pro sebe. Takže ji nevysazujte moc blízko stromům, keřům ani ostatním rostlinám – a když, tak vyberte ty, které jako společnost vítá. V jejím případě to jsou například levandule, okrasné trávy nebo třapatky a šalvěje.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Růže můžete pěstovat i v květináči, ale v půdě je jim samozřejmě lépe. Pak pro ně zvolte stanoviště, které jim bude vyhovovatFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jakou půdu potřebují růže?

Růžím se nejlépe daří v kvalitní a dobře propustné půdě s dostatkem výživy v podobě humusu. Naopak neprosperují v jílovitých a neustále přemokřených půdách. Nemají rády ani půdu příliš kyselou.

Jak a kdy hnojit růže

Růže můžete hnojit několikrát za rok, poradíme, kdy a jak:

  • Zásadní je hnojení, které byste měli zahájit, když růže nasazují poupata. V tu chvíli byste měli začít růže přihnojovat tekutým hnojivem, které se dobře vstřebává – pokud používáte jiné, pak po přihnojení dobře zalijte. Přihnojovat byste měli tak jednou za dva týdny zhruba do konce července, kdy je třeba přestat, aby nové výhony mohly vyzrát a následně přežít zimu a mrazy.
  • Růži byste měli hnojit v jarních měsících, kdy tím podpoříte růst nových výhonů a budoucí kvetení, a pak během kvetení, jak jsme zmínili.
  • U růží, které kvetou opakovaně, lze přihnojovat i koncem léta, ale pak volte hnojivo bez dusíku, jenž podporuje nové výhony – ty by nepřežily zimu, ale oslabily by růži a zvýšily riziko, že nepřečká zimu nebo že bude méně odolná proti škůdcům a nemocem.
  • Zvlášť důležité je hnojení růží pěstovaných v nádobách. Pro ně je dostatek výživy zásadní, protože mají méně zeminy, ze které lze čerpat. Proto je hnojte během kvetení při každé zálivce, tedy minimálně jednou až dvakrát za týden.
  • Vyzkoušejte přírodní hnojení například krví nebo trávou.

Jak a kdy zalít růže?

Růže je nejlepší zalít jednou až dvakrát za týden, ale opravdu důkladně. Zalévejte je odstátou vlažnou vodou, ideálně dešťovkou (jak dešťovku v zahradě skladovat, aby se nekazila?). A kolik je pro růži důkladně? V literatuře se dozvíte, že to má být kolem pěti konví na metr čtvereční – půda by poté měla být mokrá až do hloubky alespoň 30 centimetrů. Čím starší růže je, tím hlubší má kořeny a tím lépe se vypořádá i se suchem, ale stejně ji nenechávejte žíznit.

Při zalévání směřujte vodu ke kořenům, nikoli na listy. Jestliže chcete růže chránit před suchem, dejte kolem nich mulč nebo posekanou trávu.

Růže pěstované v nádobách zalévejte tak, aby nevyschly, těm můžete přilít vodu klidně každý den.

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Pravidelná a důkladná zálivka je pro růže zásadní, ale vždy zalévejte ke kořenům, ne na listyFoto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Odstraňujete odkvetlé květy

Růže se vyplatí zastřihávat – poté, co odkvetou, ustřihněte květy i se dvěma nejbližšími listy. U mnohokvětých růží stačí vyštípnout odkvetlou růži s kalichem, celá květenství můžete odstřihávat nad prvním listem pod nimi.

Nevadí jim, pokud si je budete stříhat do vázy (víte, jak zařídit, aby vydržela co nejdéle?), ale nepřehánějte to s délkou stonku, abyste neoslabili rostlinu. Pokud chcete, aby byla v kondici, měli byste zhruba polovinu květů nechat na keříku odkvést. Odlamovat byste měli i odkvetlé růžičky pnoucích druhů. Vždy platí, že odkvetlé květy berou celé rostlině sílu.

Když se na růži objeví planý výhon, odstřihněte ho také – poznáte ho většinou snadno, má menší a světlejší lístky. Pokud byste ho na rostlině ponechali, zplaní celá.

Načítám