Hlavní obsah

Horečka dengue už není jen v tropech, bojí se jí i Evropa! Známý influencer sdílí děsivý boj s nemocí

Foto: frank60 - Shutterstock.com, Instagram Erik Meldik

Foto: frank60 - Shutterstock.com, Instagram Erik Meldik

Globální oteplování znamená mimo jiné to, že se v Evropě začíná dařit tropickým druhům rostlin, ale i hmyzu, který dříve prospíval jen v daleko teplejších oblastech světa. Platí to i pro komára tygrovaného, který je spojován s přenosem horečky dengue. Měli bychom se začít bát?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když před dvěma týdny sdílel známý influencer Erik Meldik (z bývalého youtuberského dua ViralBrothers, proslavil ho cyklus Debilní Kecy) informaci, že se nakazil horečkou dengue, nečekal, že ho nemoc takovým způsobem skolí. Meldik tráví poslední měsíce se svou rodinou v Dubaji a tam také onemocněl. „Horečka dengue, to už jsem měl, to je v pohodě,“ uklidňoval na svém kanále na Herohero své podporovatele. Po pěti dnech vysokých teplot očekával úlevu, ale jeho stav se jen horšil. Nakonec skončil v nemocnici na JIP, nyní je už opět doma s rodinou. Dobírá antibiotika, ale z posledního příspěvku na internetu je patrné, že ani po dvou týdnech není v pořádku. „Je izolovaný v pokoji, má oslabenou imunitu, nechceme, aby ho něco ohrozilo,“ říká Meldikova přítelkyně Dominika Šťovíčková na posledním videu na platformě Herohero. Meldik jen z postele pozdravil své podporovatele s tím, že je extrémně unavený a celý průběh nemoci je hodně vysilující. „Nikomu to nepřeju. Takhle mě dlouho nic nesložilo,“ rozloučil se na konci videa z Dubaje Meldik.

Nebezpečný komár tygrovaný

Může se komár tygrovaný dostat i do Česka? Jak upozorňují odborníci Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), ale i našeho Státního zdravotního ústavu, vzhledem ke stále teplejšímu počasí v Evropě toto riziko určitě existuje. Komár už se vyskytuje ve Francii, Španělsku a Řecku. Právě ve Francii to může být velký problém hlavně letos, kdy tam dorazí extrémní množství lidí na letní olympiádu. Komár tygrovaný je velmi invazivní druh, pro který začíná být Evropa, často sužovaná záplavami, s dlouhými a velmi teplými léty a s mírnější zimou, ideálním místem k životu – a neplatí to jen pro její jižní a přímořské oblasti. Podle ECDC už byl zaznamenán i u nás, stejně jako u našich sousedů a v zemích, kam Češi jezdí velmi často o prázdninách na dovolenou – tedy v Řecku, Bulharsku, Chorvatsku, Itálii, na Maltě, v Rakousku, Portugalsku, ale třeba i na Slovensku.

Že to může být problém, naznačují i statistiky – ačkoli si lidé horečku dengue přiváželi jen z cest, v roce 2023 už se ve statistikách ocitlo 130 případů, kdy se museli nakazit doma. „Horečka dengue je nejčastější do ČR importovanou typickou exotickou nákazou,“ říká doc. MUDr. Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity. „Samotný virus dengue v Evropě endemický (běžně se vyskytující, pozn. red.) není, ale její přenašeč – komár – ano. Mnoho cestovatelů stále neví o nové vakcíně právě proti horečce dengue,“ upozorňuje.

Nebezpečný komár i u nás?

Česká republika nepatří mezi rizikové oblasti, co se horečky dengue týče, i když nebezpečného komára už se u nás podařilo objevit – naštěstí bez následků v podobě zde získaného onemocnění, šlo spíš o případ, kdy k nám byl zavlečen, například leteckou dopravou. Případy onemocnění, které místní lékaři zaznamenali a museli řešit, patří mezi importované, tedy takové, kdy se lidé nakazili na dovolené v tropech a subtropech.

V roce 2022 bylo v ČR hlášeno 22 případů onemocnění dengue, v roce 2023 celkem 79 případů. „Na naší klinice jsme od začátku roku diagnostikovali kolem 10 až 15 případů. Horečku dengue přenáší komáři rodu Aedes, přičemž nejvíce kompetentní je Aedes aegypti, který se vyskytuje v tropech. V jižní Evropě a dalších vybraných oblastech se vyskytuje komár Aedes albopictus. Ten není tak dobrým přenašečem jako Aedes aegypti, ale přesto může infekci přenášet. Potenciální obavy vzbuzuje pořádání olympiády, kdy se dá očekávat příjezd značného množství osob z  rizikových oblastí, proto se ve Francii zavádí programy na snížení tohoto rizika,“ říká MUDr. Milan Trojánek z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Jak zdůrazňují odborníci, zásadní je právě to, že už je nebezpečí nákazy i v Evropě. „I kdyby to byly jednotky nebo desítky případů, představuje to určitý průlom,“ komentoval pro Seznam Zprávy epidemiolog Roman Chlíbek.

Foto: Soumyabrata Roy, Shutterstock.com

Komáři, kteří roznášejí virus dengue, už se vyskytují i v Evropě a už jsou i případy, kdy se lidé horečkou dengue nakazili, aniž cestovali do tropů či subtropůFoto: Soumyabrata Roy, Shutterstock.com

Co je horečka dengue

Horečka dengue (zkráceně dengue) je infekční onemocnění způsobené virem dengue, který přenáší komáři rodu Aedes. Vyskytuje se hlavně v tropických a subtropických oblastech, včetně Střední a Jižní Ameriky, Afriky, některých částí Asie a tichomořských ostrovů. V posledních 20 letech se rozšířila v souvislosti se změnami počasí i do Evropy.

Infekce přechází do vaší krve, když vám komár saje krev. Vzácně se lze nakazit při transplantaci, transfuzi a podobně. Komár se pak mohl nakazit sáním od nemocného člověka, ale infekci mohl i „zdědit“ od předchozí generace.

Dá se nákaze virem dengue bránit?

Prevence spočívá hlavně v tom, abyste komárům zabránili vás poštípat. Pomůže oděv, který pokryje velkou část těla, důsledné používání repelentů, spánek pod moskytiérou nebo při zavřených oknech, používání insekticidů v místnosti a odstranění všech nádob se stojatou vodou, ve kterých by se mohli komáři líhnout – tedy žádné vázy s vodou, kbelíky a podobně.

Příznaky horečky dengue

„Infekce virem dengue se projevuje rozvojem horečky, pacienti dále udávají únavu, nechutenství, bolesti hlavy a za očima, méně často bolesti kloubů a svalů. U řady pacientů se objevuje na kůži vyrážka, někteří si stěžují na pálení dlaní a plosek nohou. V případě nekomplikovaného průběhu obtíže ustupují do jednoho až dvou týdnů,“ popisuje MUDr. Trojánek.

Horečka dengue má inkubační dobu 3 až 14 dnů od poštípání infikovaným komárem.

Mnoho případů může probíhat bez těchto varovných příznaků nebo jen s mírnými. Asi u pěti procent pacientů, a to hlavně dětí a dospívajících, se naopak může projevit krvácením do orgánů a šokovým stavem, který může skončit i smrtí! Toto riziko se zvyšuje při opakované infekci.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Horečka dengue může začínat podobně jako klasická chřipkaFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud po návratu z tropů či subtropů trpíte onemocněním, které připomíná chřipku, pak byste měli vždy vyrazit k lékaři a informovat ho o možnosti, že jde o tropickou chorobu.

Jak se horečka dengue léčí?

Léčit lze v tomto případě jen příznaky, a to s pomocí analgetik a antipyretik. Nesmí se naopak podávat například aspirin a další léky na bázi kyseliny acetylsalicylové, protože mohou vyvolat krvácení. V případě závažného průběhu je nutná hospitalizace na jednotce intenzivní péče.

Novinka – očkování proti dengue

Od května 2023 už se lze proti horečce dengue i očkovat, takže se před odjezdem do rizikových míst poraďte o této možnosti s lékařem. Je určena pro dospělé a děti od čtyř let, očkuje se ve dvou dávkách s odstupem tří měsíců. Očkovat se nemohou těhotné či kojící ženy, jedinci s oslabenou imunitou a děti do čtyř let.

V této souvislosti je třeba říct, že pokud nákazu překonáte, jste celoživotně odolní, ovšem jen proti danému sérotypu dengue, které jsou čtyři, a platí, že pokud jste jednou nemoc zvládli a nakazíte se jinou variantou, bývá průběh závažnější.

Načítám