Hlavní obsah

Otravuje vám spánek chrápání? Vystěhujte z ložnice pokojovky, mohou ho zhoršovat

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Obecně se doporučuje v ložnici žádné pokojovky nemít, kradou vám totiž potřebný kyslík. Pokud si ani v této místnosti nedokážete zelené zpestření odpustit, pokojovky dobře vybírejte. Mnohé vám totiž kradou klidný spánek a mohou zhoršovat i chrápání spáčů. Naopak jsou druhy, které pomohou v ložnici k lepšímu ovzduší a zaručí vám klidné sny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud ložnici správně větráte a pokojovky do ní vybere obezřetně, vzdávat se jich tu nemusíte. Rostliny v bytě mají své opodstatnění: pohled do zeleně uklidňuje, během dne uvolňují kyslík, dokážou pohlcovat toxiny uvolňující se z nábytku i prach poletující ve vzduchu, z listů se navíc odpařuje voda a zlepšuje klima v místnostech.

Okrádají vás o kyslík

Pokojové rostliny jsou do bytu ideální parťák. Zatímco my vdechujeme kyslík a vydechujeme oxid uhličitý, ony to dělají přesně naopak, fotosyntetizují oxid uhličitý na kyslík. To ale funguje, jen když jsou na světle, v noci ke svému životu rostliny potřebují stejně jako my kyslík. I proto přežívá babská rada, že v místnosti, kde spíte, je lepší žádné kytky nemít. Není to tak, že by vám vydýchaly vzduch a ohrozily vás na životě. Je-li ale v místnosti zavřené okno a rostlin hodně, můžete ráno cítit například malátnost a bolest hlavy. Existují ale pokojovky, které takto nefungují a i v noci vytváří kyslík, těm se v ložnici vyhýbat nemusíte, naopak tu pomáhají intenzivněji čistit vzduch. K takovým patří aloe vera, zelenec, potos, toulcovka, kulkas zamiolistý nebo tchynin jazyk.

Vůně může dráždit

Obezřetní při umísťování rostlin do ložnice buďte i s těmi kvetoucími. Byť některé, jako levandule nebo jasmín, mají relaxační účinky a navozují pohodu, výrazné aroma vdechované po celou noc může dráždit. Mohou zhoršovat alergické a astmatické obtíže či chrápání, silná vůně ale umí vyvolat také bolest hlavy a migrénu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Levandule může zhoršit chrápáníFoto: New Africa, Shutterstock.com

Zelené prachovky

Pokojovky zachytávají prach poletující ve vzduchu, proto je třeba je pravidelně otírat nebo sprchovat. Jestliže to trochu zanedbáváte, raději neumisťujte do ložnice extra lapavé pokojovky. K takovým patří především rostliny s velkými plochými listy, případně s jemnými a hustými chloupky na svém povrchu, jako jsou africké fialky, parožnatky nebo kalatea. Vysoká koncentrace prachových nečistot v místnosti představuje zbytečnou zátěž, bude se vám hůř dýchat a hrozí i zvýšené chrápání.

Pozor na plíseň

Ložnice patří v bytě většinou mezi místnosti temnější a studenější. To spánku svědčí, některým rostlinám to ale může spíše uškodit. Absence tepla a světla v místnosti drží více vlhkosti a v rostlinách se pak tvoří plíseň. I to pak dráždí dýchací cesty. Pozor tedy i na rostliny, kterým se nedaří a zahnívají, případně na jejich přelévání, i to vede k hnilobným procesům.

Foto: matuska, Shutterstock.com

Plísně v květináčích mohou podráždit dýchací cesty, spánku tedy nesvědčíFoto: matuska, Shutterstock.com

Vyhněte se trnům

Kaktusy a jiné pichlavé druhy rostlin sice nemají na chrápání vliv, podle učení feng-šuej by ale v ložnici také být neměly. Ostny totiž vyvolávají sváry a tlumí sexuální touhu. Negativně působí také rostliny jedovaté.

Orchidejím vstup zakázán

Východní učení zavrhuje v ložnici také oblíbené orchideje. Kradou vám sílu, v místnosti šíří negativní energii a berou chuť na sex. Proti nim mluví i další pravidlo, a to vyhnout se v ložnici výrazně barevným květům. Pro klid spáčů jsou ideální rostliny v jemně zelených tónech, nic s výraznými vzory a křiklavými barvami.

Načítám