Hlavní obsah

Osudové ženy Vladimíra Železného. První manželka mu zlomila srdce, s rozvodem se dlouho nesmířil

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Může se zdát, že Vladimírovi Železnému se v životě dařilo vše, nač sáhl. Stál u zrodu první soukromé televize u nás, stal se úspěšným podnikatelem a nyní vydělává svým koníčkem – vínem. V soukromí ale tolik štěstí neměl. První žena mu zlomila srdce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Muž mnoha profesí a zájmů Vladimír Železný má neuvěřitelný přehled v mnoha oblastech. I díky tomu dokázal v roce 1993 najít díru na trhu a zaplnit ji první soukromou televizní stanicí TV Nova, která od té doby neubrala na své popularitě. I když v jejím čele už Vladimír dlouhá léta nestojí. Jak se ale říká, za každým silným mužem stojí vždy silná žena. Ani v jeho případě tomu nebylo jinak. V životě měl dvě osudové dámy, které ho hodně ovlivnily. Jaký byl příběh jejich lásky?

Studentská láska vydržela čtyři dekády

Se svou první chotí, spisovatelkou Martou, za svobodna Březnovskou, se seznámil ještě při studiích na gymnáziu. Byla to studentská láska, které nikdo nedával velké šance na úspěch. Oni ale dokázali všechny přesvědčit, jak moc se mýlí. Byli jako jedno tělo, jedna duše. Pojily je i stejné zájmy, zejména o kulturu. Vladimír vystudoval na Karlově univerzitě obor sociologie a publicistika a Marta navštěvovala na stejné škole filozofickou fakultu. V manželství se jim v roce 1969 narodil syn David a o čtyři roky později k němu přibyl ještě syn Jakub.

Rodiče vyznávali liberální výchovu a oba potomky vedli k samostatnosti a také k tomu, aby si stáli za svými názory. Když probíhal v roce 1989 Palachův týden, syn Jakub se do něj jako teenager zapojil a byl posléze trestně stíhaný. Rodiče se na něj ale nezlobili, naopak měl jejich podporu. „Oba dva moji rodiče tam seděli a řekli mi, že vždycky budou stát za mnou, že jsou rádi, že jsem tam byl, a že se nemusím vůbec ničeho bát,“ vzpomínal dnes známý moderátor v rozhovoru pro Český rozhlas.

Konec velké lásky a zlomené srdce

Po revoluci se manželé Železní vrhli na podnikání. V jeho zaměření se odrazil hlavně společný koníček, tedy kultura a péče o ni. Založili Centrum Franze Kafky, které Marta vedla. Vladimír se zase soustředil na svůj sen mít vlastní televizi. Všechno běželo jako na drátkách, ale postupem času, po čtyřiceti společných letech, se nad jejich vztahem začala stahovat mračna. Marta se rozhodla pro radikální řešení – žádost o rozvod. „Pro mě to bylo jediné logické a elegantní řešení. Měla jsem pocit, že už mě Vladimír nemiluje, že mu na mně nezáleží, a setrvávat ve formálním svazku je v rozporu s mým temperamentem. Vztah bez lásky je mrtvý vztah. Proto jsem mu navrhla rozvod,“ svěřila se Marta v rozhovoru pro Dáma.cz. Vladimír však o rozvodu nechtěl dlouho slyšet. Papíry podepsal až o dva roky později. „Víte, to na tom bylo to nejdivnější. Často mi v rozčilení říkal, abych vypadla z jeho života, a když jsem chtěla vypadnout, nelíbilo se mu to.“ Právě tato věta se stala titulem jedné z Martiných knih knih - Vypadni z mého života. Marta se po rozchodu přestěhovala do Bretaně, kde žila se svým druhým manželem Francouzem Joëlem Davouzem.

Stále si ho vážila

Železný, zvyklý za každé situace stát na straně vítězů, se s rozvodem dlouho vyrovnával. I když měli velké společné jmění, žádné tahanice se ale nekonaly. Marta v rozhovoru pro Reflex prozradila: „Jsem romantik. On romantismus jako životní hodnotu neuznává. Já jsem sangvinik, on je cholerik. Mám ho stále ráda a vážím si ho. Jenže to nic neznamená. Je přece plno lidí, jež má člověk rád, ale žít s nimi, to je jiná.“ Zůstali však dobrými přáteli a do konce Martina života zůstali ve spojení.

Velká láska a další dva potomci

Dva roky po rozvodu se Železný vydal k oltáři znovu. Tentokrát slíbil lásku na celý život své bývalé sekretářce Konstancii. V jejich vztahu nehraje roli ani třicetiletý věkový rozdíl. Skoro se zdá, jako by byl výhodou. Vlila mu novou krev do žil, znovu se z něj stal tatínek – Konstancie mu porodila děti Ester a Benjamína. Nestárnoucí podnikatel se i díky tomu vyrovnal nejen se smrtí první velké lásky (Marta prohrála v roce 2018 boj s onkologickým onemocněním), ale i staršího syna Davida, jenž podlehl v třiapadesáti letech rakovině žaludku.

Železný se nyní věnuje podnikání – v roce 1999, ještě za dob manželství s Martou, založil vinařství Tanzberg, které mu nyní vydělává a činí ho šťastným. Jak sám přiznal, sedmička vína denně je pro něj optimální.

Načítám