Hlavní obsah

Jedlá zahrada: Místo trávy vysaďte jahody, do truhlíku lichořeřišnici nebo chilli

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Většina zahrádkářů hledí na to, aby jejich zahrádka byla hlavně úhledná, ale co si ji naplánovat tak, aby byla i jedlá? Abyste nemuseli sekat trávu, kterou jen naplníte kompost, nebo nekupovali květiny výhradně na parádu, ale dali do ní ty, které budou nejen krásné, ale zároveň použitelné do salátu nebo na čaj?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Budovat si zahrádku chce nejen čas a ochotu na ní pracovat, ale samozřejmě i plán, jaká má ve finále být. Jestli je vaší touhou, aby byla hlavně jedlá, tedy taková, která obohatí i váš jídelníček a dodá spoustu zajímavých a netradičních chutí, pak vám pomůžeme několika tipy.

Jedlá varianta trávníku

Už vás nebaví pořád hlídat, jestli je trávník správně posekaný, jestli nežloutne nebo mu nevadí horko? Pak pouvažujte o tom, že byste trávu vyměnili za něco jiného. Hodně lidí to vyřešilo tak, že plochu trávníku „rozparcelovalo“ na záhonky a mezi nimi nechalo jen kamínkovou nebo pískovou cestičku, ale existují i další varianty. Místo trávy můžete vysadit jiné druhy -a klidně mohou být i jedlé. Nikdy z nich neuděláte onen golfový či parkový trávník, tedy šťavnatě zelenou souvislou plochu, ale mají jiné benefity.

  • Mateřídouška – nízký koberec vytvoří tato bylinka, které svědčí vápenitá půda. Můžete volit mezi několika barevnými variantami. Snáší dobře i sešlapání a vlastně ji nemusíte ani sekat, jen pokud budete chtít, otrhávat třeba do čaje.
  • Rmenec sličný – známý také jako římský heřmánek je dobrým doplněním a následně náhradou trávníku, můžete si koupit kvetoucí i nekvetoucí kultivary, květy lze použít do čaje nebo na výrobu domácích šamponů a hořkých likérů na trávení. Je plazivý, ale lze ho i sekat a nevadí mu sešlapání.
  • Lesní jahody – hlavně rodiny s dětmi by mohly ocenit tuhle variantu. Nevyžaduje žádnou péči, rozrůstá se poměrně rychle, a ještě nabídne spoustu aromatických sladkých plodů.
  • Zběhovec plazivý – krásně kvetoucí varianta, když ho nebudete sekat, pokvete v květnu a červnu, velmi krásně voní, je půdokryvný a má rád slunce až polostín, propustnou a výživnou půdu, která zcela nevysychá. Lze ho použít do salátů a nať s květy do čajových směsí při kašli nebo problémech s dýchacími cestami.
  • Jedlá louka – místo trávníku si můžete pořídit i louku, na které budou jedlé druhy. Mezi takové patří sedmikrásky, pampelišky, řebříček, kontryhel, čekanka, komonice lékařská, kostival, jitrocel, podběl, kohoutek, zmíněný zběhovec a třeba i pomněnky. Výhodou je, že takovou louku netřeba hnojit nebo zalévat, kosí se dvakrát ročně, ale ideálně kosou. Takový porost nemusíte mít na celé zahradě, ale třeba jen v části.
Foto: photoPOU, Shutterstock.com

Nemusíte být otrokem trávníku, můžete místo něj vysadit některé vonné bylinky, například mateřídoušku nebo netradičně i lesní jahodyFoto: photoPOU, Shutterstock.com

Jedlé truhlíky a jedlé květiny

I vaše truhlíky a předzahrádky mohou být doslova „k sežrání“, když si vyberete správně.

  • Nápadné žluté květy má topinambur, vlastně taková malá slunečnice – ostatně ty jsou také skvělou volbou.
  • Místo okrasných bodláků můžete vysadit artyčok kardový, kterému svědčí i sucho a nepříliš bohatá půda. Hodně parády udělají fialky, kterými se dají ozdobit moučníky, ale poslouží i na výrobu sirupu.
  • Velkým a krásným keřem, který také využijete v kuchyni i při výrobě mnoha dobrot, je černý bez. Je velmi nenáročný a ujme se v každém prostředí.
  • Obrovské listy a krásné barvy žilkování, to je zas mangold – rostlina, kterou nejde přehlédnout, ale budete ji milovat i v kuchyni. Co vyzkoušet mangold ve smetanové omáčce.
  • Do truhlíků můžete dát třeba lichořeřišnici nebo barevné odrůdy chilli papriček, daří se tam i převislým jahodám. Můžete v nich pěstovat i heřmánek nebo bylinky, ale také cherry rajčata, klidně různých tvarů a barev.
Foto: Alex Desanshe, Shutterstock.com

Keř černého bezu udělá na zahradě parádu a ještě využijete jeho listy, květy i plodyFoto: Alex Desanshe, Shutterstock.com

Pozor na hnojení a boj se škůdci

Pokud chcete mít jedlou zahradu, pak pozor na to, čím ji budete hnojit a po čem sáhnete, až se budete chtít zbavit škůdců. Rozhodně to nesmí být nic chemického, co by vám mohlo následně škodit! Nabízíme vám pár tipů na přírodní hnojivo, jako je třeba krev, a přírodní způsoby, jak se vypořádat se škůdci, hlavně se slimáky.

Načítám