Hlavní obsah

Proč jsou houbičky žluté, červené či zelené? Každá barva je na jiné nádobí

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Houbičky na nádobí chybí v málokteré domácnosti a je s podivem, že většina lidí vůbec netuší, že je má kupovat a používat podle jejich barvy. Co ony barvy znamenají a proč byste se jimi měli řídit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Houbičky na nádobí jsou zcela nepostradatelnou součástí výbavy každé domácnosti. I ti, kteří myjí nádobí v ruce jen výjimečně, je potřebují například na hrnce nebo pánvičky, jež se nesmí dávat do myčky. Věděli jste ale, že každá houbička může být jiná a je velmi dobré vědět, na jaký povrch se hodí? Nápovědou jsou přitom barvy, které houbička má.

Co prozrazují barvy houbiček na nádobí?

V první řadě je zapotřebí říct, že nemluvíme o barvách oné pěnové části, za kterou houbičku držíte a jež bývá většinou měkká a poddajná. Řeč je o oné drsnější vrstvě, které se říká abrazivní a může mít různou schopnost odstraňovat i připáleniny nebo odolnou špínu. Právě její barevnost mnohé napoví. Pokud kupujete běžné houbičky na nádobí, které výrobce neuvádí jako speciálně určené na mytí konkrétních druhů nádobí – například velmi připečené, teflonové a podobně - pak platí, že barvy abrazivní části napovídají toto:

  • Žlutá – nejměkčí z nabídky, hodí se na omytí běžně zašpiněných talířů, hrnků, ale i sklenic. Můžete ji použít, pokud netlačíte a nedrhnete jedno místo zbytečně dlouho, i na malovaný porcelán, křišťál a další citlivější povrchy. V podstatě neobsahuje nic, co by je mohlo poškrábat. Lze ji tedy použít například na teflon, který nepoškrábe. Proč je poškrábaný teflon nebezpečný?
  • Modrá – o trochu účinnější než žlutá, ale stále šetrná i na sklo nebo křehké povrchy, lze ji použít i na teflon a smalt, ale i tak není třeba nějak dramaticky drhnout a tlačit na ni.
  • Červená, oranžová či růžová – jde o středně měkké houbičky, které můžete použít ještě i na sklenice, ale spíš na drobné nečistoty zbylé na talíři nebo v hrnci. Červená by měla mít navíc odmašťovací schopnost.
  • Zelená – i když vám to možná na první dotek ani tak nepřijde, už obsahuje tolik abrazivních částic, že by si měla poradit s odstraněním připečených a zaschlých nečistot. Samozřejmě je vždy lepší nechat je odmočit, abyste nemuseli zbytečně tlačit a neriskovali poškrábání povrchů. Už se ale rozhodně nehodí třeba na teflon a ani na smalt.
  • Černá – spíš výjimečně používaná abrazivní vrstva, ale pokud ji houbička má, pak je na odolné připáleniny a silné usazeniny, klidně ji lze tedy použít i při úklidu, hodí se na dlaždice a podlahy. Rozhodně ji neberte do ruky ve chvíli, kdy chcete umýt citlivé povrchy, ty by mohla poškrábat.
Foto: TobinCStudio, Shutterstock.com

Houbičky na nádobí používejte správně, abyste některý z povrchů nepoškodiliFoto: TobinCStudio, Shutterstock.com

Udržujte houbičky čisté!

Houbičky na nádobí slouží v některých domácnostech do slova a do písmene „do roztrhání“, a pokud nemají potřebnou péči, může se z nich stát semeniště bakterií. Jak je udržovat, aby se to nestalo?

  • Houbičku na nádobí byste měli po každém použití důkladně vypláchnout a vyždímat. Můžete ji vydezinfikovat – posypat jedlou sodou, polít octem a zalít vařící vodou, poté propláchnout a vyždímat.
  • Použitou houbičku skladujte tak, aby nestála ve vodě a měla šanci prosychat.
  • Odborníci doporučují ji vyměnit maximálně po týdnu používání.
  • Klasickou houbičku vyhoďte do směsného odpadu, protože je nejčastěji z polyuretanu (PU), polyamidu (PA) či polyesteru (PES) a nedá se recyklovat. Pokud se chcete chovat ekologicky, pak můžete kupovat houbičky z recyklovaného materiálu nebo ty přírodní, například z lufy nebo kokosového vlákna.

Načítám